Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Procurorul din spatele unei construcţii…

Procurorul din spatele unei construcţii cu scandal din centrul capitalei, declarat nevinovat de Inspecţia Procurorilor

Inspecţia Procurorilor din cadrul Procuraturii Generale nu a identificat „niciun temei de tragere la răspundere disciplinară” a procurorului Andrei Dulgheru, după ce ZdG a scris că acesta gestionează, de facto, construcţia unui spaţiu comercial din centrul Chişinăului, spre nemulţumirea vecinilor care locuiesc în zonă.

Blocul ridicat de firma familiei Dulgheru

ZdG a scris anterior că familia procurorilor Procuraturii mun. Chişinău, Ion şi Andrei Dulgheru, care a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a ridicat un bloc cu 10 etaje în cartierul Malina Mică din Chişinău, intenţionează să construiască un spaţiu comercial în centrul capitalei, spre nemulţumirea vecinilor din zonă. Noul imobil este planificat să fie înălţat pe rămăşiţele unui fost apartament la sol, cu suprafaţa de doar 26 metri pătraţi, adjudecat de părinţii celor doi procurori în urmă cu aproape trei ani şi demolat ulterior. Oamenii din zonă cu care ZdG a discutat atunci ne-au spus că cel care gestionează proiectul viitoarei construcţii era procurorul Andrei Dulgheru, care, inclusiv în timpul orelor de muncă se prezenta la faţa locului pentru a discuta şi negocia cu locatarii din vecinătate sau pentru a coordona lucrările. Totodată, oamenii ne-au zis că procurorul ar fi obţinut documentele care autorizau viitoarea construcţie beneficiind de facilităţile funcţiei.

Citiți și: VIDEO/ Procurorul din spatele unei construcţii cu scandal din centrul Chişinăului

„Nu a fost identificat niciun temei de tragere la răspundere disciplinară”

La 9 iulie 2018, Inspecţia Procurorilor din cadrul Procuraturii Generale (PG) s-a autosesizat, iar „faptele ce pot constitui abateri disciplinare comise de către procurorul în Procuratura mun. Chişinău, oficiul Râşcani, Andrei Dulgheru au fost examinate conform Regulamentului cu privire la organizarea, competenţa şi modul de funcţionare a Inspecţiei Procurorilor”. Printr-un răspuns oferit în scris şi semnat de Leonid Demidov, care era atunci inspector-şef interimar în cadrul Inspecţiei Procurorilor am fost anunţaţi că „în cadrul verificării sesizării, în acţiunile procurorului Andrei Dulgheru nu a fost identificat niciun temei de tragere la răspundere disciplinară şi din acest motiv, prin decizia din 2 august 2018 s-a încetat procedura disciplinară în privinţa acestuia”.

Inspectorul Leonid Demidov ne-a anunţat că, în privinţa lui Andrei Dulgheru s-a luat decizia de a nu-l pedepsi disciplinar, dar, „dacă sunt ceva încălcări, aceste materiale au fost expediate la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Dacă el a încălcat ceva, cei de acolo vor face un control, iar ulterior, procurorii vor lua o decizie în privinţa acestui caz”.

„Uneori, la rugămintea tatălui său, trecea pe la imobilul litigios să verifice cum decurge reconstrucţia”

Andrei Dulgheru

În decizia emisă de Inspecţia Procurorilor se menţionează că, la subiect, a fost audiat Vasile Dulgheru, tatăl procurorului Andrei Dulgheru, proprietarul din acte al viitoarei construcţii. Acesta a declarat că a fost nevoit să stopeze construcţia din cauza vecinilor, „care de la început şi-au dat acordul, apoi s-au împotrivit şi au atacat deciziile organelor competente în instanţele judecătoreşti”. Vasile Dulgheru le-a mai spus reprezentanţilor Inspecţiei Procurorilor că „de câteva ori l-a rugat pe fiul său Andrei să treacă să vadă cum decurg lucrările de reconstrucţie, dar el n-are nicio atribuţie la imobil şi reconstruiorea lui”. Declaraţii analogice a făcut şi procurorul Andrei Dulgheru, care a menţionat că „niciodată nu s-a prezentat locatarilor din str. Vlaicu Pârcălab că activează în calitate de procuror şi nu s-a implicat în afaceri dubioase, doar că, uneori, la rugămintea tatălui său, trecea pe la imobilul litigios să verifice cum decurge reconstrucţia”. ZdG a scris anterior, cu referire la oamenii care locuiesc în zonă, dar şi la mai multe documente că procurorul Andrei Dulgheru nu doar „trecea pe la imobilul litigios”, ci coordona lucrările. Totodată, numărul său de telefon era indicat în mai multe cereri adresate Primăriei mun. Chişinău pentru obţinerea autorizaţiilor.

În curtea unor spații locative din str. Vlaicu Pârcălab din Chișinău, familia Dulgheru intenționează să ridice un spațiu comercial

Inspecţia Procurorilor a mai constatat în cadrul controlului că CNA-ul investiga legalitatea acţiunilor şi actelor persoanelor fizice şi a persoanelor cu funcţie de răspundere sub aspectul tragerii la răspundere penală, iar instanţele judecătoreşti verificau legalitatea actelor emise de către organele competente în legătură cu reconstruirea imobilului din str. Vlaicu Pârcălab. Inspecţia puncta că, la 29 iunie 2018, acţiunea civilă înaintată pe acest caz de locatari împotriva Consiliului Municipal Chişinău şi Primăriei mun. Chişinău privind anularea autorizaţiei de construire şi cea de schimbare a destinaţiei au fost respinse, ca neîntemeiate. Astfel, Inspecţia a ajuns la concluzia că „în cadrul verificării sesizărilor, în acţiunile procurorului Andrei Dulgheru nu a fost identificat niciun temei de tragere la răspundere disciplinară”.

Veaceslav și Elena Croitor suferă din cauza viitoarei construcții

Oamenii din zonă însă dezaprobă modul în care investigaţia procurorilor a fost făcută. „Ancheta internă a fost făcută superficial şi formal. Ei se bazează pe explicaţiile lui Vasile Dulgheru şi a fiului său, Andrei, dar au ignorat total argumentele noastre despre falsificarea semnăturilor şi despre faptul că numărul de telefon al fiilor său, ambii procurori, se regăsesc în toate cererile adresate primăriei pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţie, cu extinderea într-o zonă care aparţine tuturor locatarilor. Inspecţia nu a analizat explicaţiile mele oferite în timpul anchetei, dar a ţinut cont doar de explicaţiile familiei Dulgheru”, constată Elena Croitor, o locuitoare a zonei care are cel mai mult de suferit de pe urma construcţiei familiei procurorilor.

CNA „verifică legalitatea eliberării actelor de către factorii de decizie ai Primăriei”

CNA şi Procuratura Anticorupţie (PA) anunţă că nu au în procedură materiale care-l vizează pe procurorul Andrei Dulgheru. „Nu avem aşa ceva”, ne-a transmis Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA. „În privinţa procurorului Andrei Dulgheru, Inspecţia Procurorilor s-a expus printr-o decizie emisă 2 august 2018. În privinţa altor circumstanţe referitoare la cazul investigat, ca acţiunile ilegale ale primăriei Chişinău, materialele se află la examinare la CNA, unde au fost expediate conform competenţei”, precizează şi Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a PA. Ulterior, reprezentanţii CNA-ului ne-au oferit mai multe detalii. „În perioada iulie-august, pe adresa CNA au fost depuse 3 plângeri cu acelaşi conţinut de la un grup de locatari de pe strada Vlaicu Pârcălab. Aceştia au solicitat PG şi CNA să verifice legalitatea demolării unui apartament şi eliberarea actelor permisive de către Primărie pentru construcţia unui imobil. Asupra acţiunilor procurorului s-a expus PG. CNA verifică, în prezent, legalitatea eliberării actelor de către factorii de decizie ai Primăriei”, menţionează Angela Starinschi.

Andrei Dulgheru activează la Oficiul Râşcani al Procuraturii mun. Chişinău din decembrie 2012. Anterior, acesta a muncit în Serviciul Vamal, de unde a fost disponibilizat în legătură cu expirarea contractului individual de muncă. Fratele lui Andrei Dulgheru, Ion Dulgheru este şi el procuror în cadrul Procuraturii mun. Chişinău. Acesta a fost, până la reformarea instituţiei, adjunctul procurorului sectorului Centru, mun. Chişinău. Recent, acesta şi-a exprimat intenţia de a deveni judecător.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.