Principală  —  IMPORTANTE   —   Previziunile experților politici pentru anul…

Previziunile experților politici pentru anul 2022: „Este foarte posibil să avem remaniere guvernamentală”. „Ar putea fi declanșat un conflict militar între Ucraina și Federația Rusă care ar putea să implice și R. Moldova”

Colaj ZdG

În 2022, în contextul creșterii prețurilor la resurse energetice pe plan politic intern am putea avea remanieri guvernamentale, iar pe plan politic extern ar putea fi declanșat un conflict militar între Ucraina și Rusia, iar R. Moldova ar putea fi implicată, asta susțin analiștii politici Veaceslav Berbeca și Ion Tăbârță.

Ziarul de Gardă a discutat cu doi experți și i-a întrebat ce ne așteaptă în 2022 pe plan politic și vă prezintă opiniile lor în acest sens.

„În 2022, este foarte posibil să avem remaniere guvernamentală. Vor pleca poate unul sau mai mulți miniștri vor fi schimbați, dar schimbările se vor produce”

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că, din cauza prețurilor ridicate la Energie și gaze naturale, în 2022 ar putea avea loc remanieri de cadre la Guvern, astfel, potrivit lui Berbeca, ar putea fi înlocuiți unul sau mai mulți miniștri. Tot în 2022 pe scena politică ar putea apărea noi formațiuni pe spectrul dreapta, iar unele dintre partidele de stânga din cele deja existente s-ar putea retrage, susține expertul. În context, analistul menționează că în 2022 am putea asista la proteste și manifestații organizate de societate civilă împotriva creșterii prețurilor la gazele naturale și energie.

Veaceslav Berbeca

În 2022 nu vom avea alegeri pentru că avem la guvernare un partid care are o majoritate confortabilă. Nu ar putea avea loc alegeri parlamentare și nici prezidențiale. În 2022, este foarte posibil să avem remaniere guvernamentală pentru că prețurile pipărate se vor simți și evident că există multe întrebări față de guvernare chiar dacă nu ei sunt vinovați de creșterea prețurilor. Am putea să ne așteptăm la niște remanieri pentru că cineva va trebui să răspundă. Vor pleca poate unul sau mai mulți miniștri vor fi schimbați, dar schimbările se vor produce. Nu este exclus să apară forțe noi politice, partide, mișcări, în special pe spectrul de dreapta pentru că, potrivit sondajelor, PAS s-a cam prăbușit. Evident, asta era și de așteptat ținând cont de anumite evenimente. Nu este exclus să apară anumite partide politice. Vor fi strânse rândurile între cei care se numesc de stânga. Am putea avea și proteste din cauza aspectului economic și social atunci când din iarnă vom ieși cu buzunarele goale și în minus, prețurile vor fi foarte pipărate la energie și gaze și nivelul vieții scade și asta va afecta mulți cetățeni ai R. Moldova”, a declarat Veaceslav Berbeca.

„Putem avea și o lebădă neagră – declanșare unui conflict militar între Ucraina și Federația Rusă care ar putea să implice și R. Moldova, fie prin regiunea transnistreană, fie prin separatismul din sudul Găgăuziei”

Analistul politic Ion Tabârță susține că în 2022 pe plan intern R. Moldova va trece prin reforme, iar pe plan extern țara noastră se va bucura de sprijin din partea Uniunii Europene, cel puțin în prima parte a anului 2022. Totodată, Tabârță susține că în 2022 s-ar putea declanșa un conflict militar între Ucraina și Rusia, iar R. Moldova ar putea fi implicată.

Ion Tabârță

Dacă să facem o previziune generală la capitolul de politică internă penru 2022 atunci desigur este de așteptat ca în continuare partidul de guvernământ să continue acel proces de reformare, de schimbare a instituțiilor statului din R. Moldova desigur având claritate în domeniul Justiției – reformarea justiției și combaterea corupției. Principalele dispute în politica internă se vor duce între PAS și acele forțe care se vor opune procesului de reformare pe care l-a demarat partidul de guvernământ așa cum este el – o lipsă clară de strategie, cel puțin așa lasă impresia. Probabil vom avea anumite mișcări pe stânga, PSRM va încerca să se mențină drept cel mai influent partid, nu este exclus ca pe stângă să fie anumite tentative de a crea anumite proiecte de alternativă pentru socialiști și comuniști. Nu este exclus și pe dreapta să avem anumite tentative de reanimare a altor partide și vedem acum tentativa Platformei DA. Pe dreapta politică succesul creșterii în popularitate a anumitor proiecte va depinde de succesul sau insuccesul partidului de guvernământ. Probabil vom avea în continuare o relație bună cu UE, cel puțin în prima jumătate a anului. Vedem susținerea UE față de partidul de guvernământ, însă această relație va depinde de capacitatea noastră de a realiza anumite reforme și de cât de integru va rămâne partidul de la guvernământ. Noi putem să le criticăm anumite decizii, dar ce este bine e că, deocamdată, nu avem dubii asupra integrității lor sau integrității majorității din ei. Vom vedea care vor fi soluțiile pentru pandemie și planul economic de relansare economică. Putem să avem și o lebeda neagră – declanșare unui conflict militar între Ucraina și Federația Rusă care ar putea să implice și R. Moldova, fie prin regiunea transnistreană, fie prin separatismul din sudul Găgăuziei și desigur aici poate fi cea mai mare provocare pentru R. Moldova și pentru securitatea regională”, a declarat Ion Tăbârță.