• Președinta Maia Sandu susține că nu va desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru

  Președinta Maia Sandu susține că nu va desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru
  25 februarie 2021 | 22:55

  Președinta Maia Sandu susține că nu va desemna un nou candidat la funcția de premier al R. Moldova. Se întâmplă după ce, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional decretul președintei privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

  În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, Maia Sandu a declarat că nu vede o eficiență” în a iniția consultări cu fracțiunile parlamentare și că nu va semna un nou decret de propunere a unei candidaturi la funcția de prim-ministru.

  „Această decizie a Curții Constituționale ar fi perfect de înțeles într-o situație de normalitate. Noi nu suntem într-o situație de normalitate. Noi suntem într-o situație în care încă încercăm să dezoligarhizăm statul și trebuie să începem din Parlament, pentru că acolo este problema. Acolo se pun la cale toate schemele și se asigură protecție pentru toate aceste acte de corupție. Nu văd care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem că o parte din fracțiunile parlamentare sunt total inconsecvente. Într-o zi spun una și în celelalte altceva (…) Nu voi veni cu un nou decret. Nu văd rostul unor astfel de acțiuni”, a declarat președinta.

  Totodată, Maia Sandu susține că în următoarele zile va discuta cu reprezentanți ai societății civile și cu specialiști în drept constituțional cu privire la situația politică actuală din R. Moldova.

  „Asta voi face cel mai probabil începând cu ziua de luni. O să încerc să am mai multe discuții cu oameni ai societății civile să vedem cum văd unii dintre ei această situație (…). Țara trebuie să ajungă la alegeri anticipate și tocmai de aceea eu sunt gata să merg mai departe, inclusiv prin referendum, așa încât să le ofer cetățenilor dreptul de a decide această problemă.”, a mai spus președinta.

  În context, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a menționat miercuri, 24 februarie, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, că partidul pe care îl conduce nu va merge pe scenariul organizării unui referendum pentru eventuala demitere a șefei statului.

  „Nu va fi nici referendum și nici anticipate. Anticipate teoretic pot fi dacă noi o să avem un dialog, dacă o să stabilizăm situația cu un Guvern temporar și după aceea o să mergem la anticipate. Dar care este sensul să mergi la referendum? Pentru ce să cheltui peste 100 de mln de lei? Oamenii o să zică – „măi, voi aveți ceva minte?”. Care este sensul? Pentru că eu am văzut că cineva ne împinge pe noi, socialiștii, să lăsăm procedura de scoaterea din funcție prin referendum. Da pentru ce? (…) Timpurile grele solicită și decizii dificile. Nu poți ieși dintr-o situație dificilă în care suntem noi acum, dacă nu se iau măsuri și decizii dificile. Dacă nu se votează un Guvern. În afară de problemele sociale și economice, cetățenii vor avea de suferit și mai mult”, a spus Dodon.

  Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

  Decizia CC a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Aceștia au cerut să fie interpretat dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

  Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

  Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

  Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

  Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Socialiștii sunt îndemnați să bea ceai și să se vaccineze, după ce au cerut demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. „După comunicatul PSRM de azi, nu poți decât să co…
  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  Infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare, conform datelor Ministerului Sănătății, Mun…
  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit duminică în apropierea aerodromului de la Vadul lui Vodă. Două echipaje de pompieri și o ambulanță au intervenit. În avionul de mici dimensiuni se aflau două persoane,…
  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Solicitarea PSRM se regăsește în declarația adoptată duminică în cadrul ședin…
  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris

  Colacul este un simbol al recunoștinței, oferit nanilor la botez, la nuntă sau împodobind toiagul colindătorilor. Gospodinele împletesc colaci în trei, șase sau douăsprezece vițe și se străduiesc să-i gătească…
  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris