Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul nu va examina moțiunea…

Parlamentul nu va examina moțiunea simplă împotriva ministrului Ciocoi. Greceanîi a refuzat să o includă pe agendă

Interviu_ES Aureliu Ciocoi, 17.02.2017_dantomozeiRO 3

Parlamentul nu va examina moțiunea simplă asupra activității ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Deși reprezentanții Blocului ACUM au insistat asupra includerii moțiunii pe ordinea zi, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că aceasta nu a trecut de procedura legislativă.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a menționat că nu a primit argumente care să motiveze faptul că moțiunea nu poate fi inclusă pe agenda Parlamentului.

„Există avizul inițial al direcției juridice că moțiunea este conformă. Nu am primit argumente juridice de ce ea nu ar trebui să fie inclusă. Noi înțelegem că sunt niște interese, dar haideți să respectăm regulamentul”, a precizat Slusari.

Președinte Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declar că nu va supune votului această moțiune pentru că Biroul permanent, cu majoritatea voturilor, nu a admis în procedură legislativă moțiunea respectivă.

După decizia Zinaidei Greceanîi și președintele fracțiunii PAS a solicitat explicații asupra refuzului de a include pe ordinea de zi examinarea moțiunii simple: „Eu înțeleg că direcția juridică e cumva obedientă conducerii Parlamentului. Noi vrem să înțelegem care sunt obiecțiile, pentru că la Biroul permanent așa și nu le-am aflat, privind respingerea moțiunii și invitarea domnului ministru de Externe în plen”.

În rezultat, potrivit lui Greceanîi, explicațiile respective urmează să le fie furnizate deputaților.

După ce ministrul Aureliu Ciocoi a declarat că intervenția armatei ruse pe teritoriul R. Moldova în 1992 nu a fost altceva decât o acțiune „pentru a opri vărsările de sânge”, Platforma DA a înaintat la 13 februarie moțiunea simplă asupra politicilor efectuate de către Ministerul de Externe și Integrării Europene al R. Moldova.

Noi nu avem nevoie de o politica externă așa-numită ,,echilibrată”, care să promoveze interesele străine și de conjunctură. Noi avem nevoie de o politică externă consecventă, consistentă si predictibilă, care să promoveze doar interesele naționale ale țării noastre, în care integrarea europeana este obiectivul strategic major, deopotrivă cu stabilirea și promovarea colaborări cu toate statele, în baza principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Nu factorul geografic sau militar trebuie să determine poziția noastră față de un stat sau altul, ci interesele noastre naționale față de acestea”, se spune în textul moțunii.