Principală  —  IMPORTANTE   —   Opoziția a refuzat, din nou,…

Opoziția a refuzat, din nou, să-și expună poziția, în Parlament, asupra războiului provocat de Rusia în Ucraina. Batrîncea, către Marian: „Nu sunteți în poziția să dați cuiva lecții”

Sursa foto: parlament.md

Parlamentarii din opoziție au refuzat, din nou, să-și expună poziția față de războiul provocat de Rusia în Ucraina. În cadrul ședinței Parlamentului de vineri, 29 iulie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a cerut deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidului Politic „ȘOR” să se expună asupra invaziei Rusiei în țara vecină, în replică însă, deputatul BCS Vlad Batrîncea i-a răspuns că nu e în „poziția de a da cuiva lecții”, calificând solicitarea deputatului PAS drept „provocări și aberații”.

În context, Marian a accentuat faptul că cetățenii vor să audă poziția parlamentarilor din opoziție, respectiv, dacă susțin sau condamnă invazia Rusiei în Ucraina.

„Așa cum opoziția a fugit ieri de la ședință, eu vreau totuși să mă adresez către domniile voastre, pentru că de cinci luni, de când a început războiul din Ucraina, dvs. nu v-ați expus pe această invazie a Rusiei în țara vecină și față de ocuparea ilegală de teritorii a Rusiei. De aceea noi vrem să auzim. Este important și pentru cetățeni să audă poziția dvs., dacă susțineți invazia Rusiei sau o condamnați. Vă rog să nu ne spuneți despre statut de neutralitate, pentru că noi suntem o țară neutră din punct de vedere militar, dar noi nu putem să fim neutri din punct de vedere moral. De aceea, domnule Grosu, chiar vă rog să dați dreptul la replică domnului Bătrîncea, domnului Voronin. Cineva de la Șor să ne spună clar, să cunoască lumea, susține invazia Rusiei în Ucraina sau o condamnă?”, a spus Radu Marian.

La rândul său, deputatul BCS Vlad Batrîncea a calificat solicitarea deputatului PAS drept „provocări și aberații” și a spus că acesta nu este în „poziția de a da cuiva lecții”.

„M-am gândit împreună cu ai mei colegi dacă face sau nu să răspundem la anumite provocări și aberații, dar cazul unui coleg tânăr deja devine unul clinic. Din acest motiv, reiterăm foarte scurt și laconic că dvs. nu sunteți în poziția de a da cuiva lecții, nu aveți în viață careva realizări și mai puține realizări aveți în viața politică și mai puține rezultate. La sigur că la al doilea mandat deja trebuie să citiți regulamentul – replică la replică nu se permite. Dvs. ne-ați vizat, ascultați răspunsul. Nu sunteți în poziția să dați cuiva lecții. Colegii din această sală au fost aleși de cetățenii R. Moldova și colegii din această sală sunt deputați, care au venit aici să muncească, să îndeplinească platforma și promisiunile electorale. La sigur că nimeni din colegii noștri nu va veni la raport la dvs. Vom veni la raport în fața cetățenilor, iar dvs. să puneți mâna pe care și pe regulamentul Parlamentului”, a spus Vlad Batrîncea.

Ulterior, fostul președinte al R. Moldova Vladimir Voronin, deputat BCS, i-a cerut lui Radu Marian „să numească țările europene care au condamnat agresiunea”.

„Autorul acestei propuneri, eu aș solicita să numească țările europene care au condamnat această agresiune”, a spus Voronin.

„De la un bărbat al neamului și pretins general cumva îmi închipuiam să dea o apreciere, dar mă rog, asta e tot ce a rămas din general”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu, declarația lui Voronin.

În replică la declarația lui Grosu, deputatul BCS Corneliu Furculiță a spus că „Voronin trebuie de apreciat pentru tot ce a făcut pe parcursul anilor”.

„Vreau să fac o remarcă asupra unei obiecții expuse de un coleg de fracțiune, domnului Vladimir Voronin. Vreau să spun că trebuie de apreciat ce a făcut omul ăsta pe parcursul anilor. A fost unul din cei mai buni președinți de țară. Eu o să țin minte și voi tot o să țineți minte momentul când până a veni în funcția de președinte și noi, și agenții economici mergeam pentru hotărârea unor întrebări al așa-numiții oameni în lege și primeam mai des refuzuri și ne trimiteau la hoții în lege. vreau să-i spun mulțumiri pentru că s-a răfuit cu toți acei hoți în lege și după el întrebările, litigiile se hotărau de către omenii legii, de aceea aveți respect față de unele personalități care au adus un aport pentru consolidarea R. Moldova”, a declarat Corneliu Furculiță.

„Domnule coleg, eu vreau să vă spun că după aia era un banc în R. Moldova: muncea numai unul în țara asta – numai Oleg (Oleg Voronin n. red) săracul muncea și haideți să nu intrăm în polemică ce pleiadă de specimene a adus în politică stimatul coleg. Toți bandiții i-a adus în politică (…)”, a spus Igor Grosu.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit celui mai recent raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), de la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, au fost înregistrate 12.272 de victime civile: 5.237 de morți și 7.035 de răniți.