Principală  —  IMPORTANTE   —   O comisie de anchetă ar…

O comisie de anchetă ar putea examina „minuțios” activitatea CSE în perioada stării de urgență

Foto: gov.md

Un grup de deputați propune constituirea Comisiei de anchetă pentru examinarea minuțioasă a activității Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) în perioada 17 martie – 15 mai 2020 și elucidarea tuturor măsurilor întreprinse și care urmează a fi întreprinse în vederea stopării epidemiei COVID-19.

Autorii inițiativei susțin că pe parcursul activității CSE au urmărit „gestionarea netransparentă a multor activități de interes public, lipsa echipamentelor adecvate de protecție pentru personalul medical și, ca rezultat, cel mai mare număr de infectați comparativ cu alte țări”.

„Protocoalele medicale au fost aprobate cu întârziere și în lipsa stocurilor suficiente de medicamente specifice pentru asigurarea tratamentului bolnavilor de Covid-19. Au fost admise nereguli în achiziții locale și internaționale, amintim procurarea de teste specifice la prețuri exagerate cu scăderea cantității anunțate de la 100.000 la 80.000 de teste. Au fost semnalate mai multe abuzuri prin schimbarea procedurilor în justiție, interpretarea eronată a obligațiunilor de plată a primei de asigurare medicală de către cetățenii care revin în țară, admiterea unor achiziții ineficiente de lucrări de reparație care nu au legătură directă cu lupta cu pandemia și multe altele”, notează deputații grupului parlamentar „Pro Moldova” în nota informativă a proiectului.

Dacă va fi creată, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 60 de zile, raportul Comisiei de anchetă pentru examinarea minuțioasă a activității Comisiei pentru Situații Excepționale în perioada 17 martie – 15 mai 2020 și  elucidarea tuturor măsurilor întreprinse și care urmează a fi întreprinse în vederea stopării epidemiei COVID-19.

Proiectul este la etapa de examinare.

Deciziile CSE pot fi văzute aici.

Vineri, 22 mai, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a semnat dispoziția cu privire la stabilirea regimului de autoizolare la domiciliu a deputaților până la prezentarea rezultatelor negative a testului la COVID -19. Decizia a fost luată după ce deputatul Eugeniu Nichiforciuc a fost infectat cu noul coronavirus.