Principală  —  IMPORTANTE   —   NATO s-a angajat să susțină…

NATO s-a angajat să susțină R. Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina în cadrul summitului de la Madrid. Detalii din noul Concept Strategic al Alianței – DOC

Sursa foto: Profimedia Images

În cadrul summitului de la Madrid, liderii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au angajat să susțină R. Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina. Alianța spune că va colabora cu aceste state „pentru a le consolida integritatea și rezistența, pentru a le dezvolta capacitățile și pentru a le menține independența politică”.

Potrivit unei declarații a șefilor de stat și de guvern din cadrul NATO, care au participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Madrid din 29 iunie, NATO își va consolida angajamentul față de actualii parteneri, dar și față de cei „dincolo de zona euro-atlantică”.

„Având în vedere schimbările din mediul de securitate din Europa, am decis să luăm noi măsuri pentru a intensifica sprijinul politic și practic adaptat partenerilor, inclusiv Bosnia-Herțegovina, Georgia și R. Moldova. Vom colabora cu aceștia pentru a le consolida integritatea și rezistența, pentru a le dezvolta capacitățile și pentru a le menține independența politică. De asemenea, ne vom consolida sprijinul pentru consolidarea capacităților acordat partenerilor din sud”, se arată în declarație.

Detalii din noul Concept Strategic al NATO

Miercuri, 29 iunie, NATO a aprobat noul Concept Strategic, care descrie mediul de securitate cu care se confruntă Alianța, reafirmă valorile și definește scopul principal al NATO. Totodată, documentul stabilește cele trei sarcini principale ale NATO: descurajarea și apărarea, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare.

Noul Concept Strategic al NATO prevede că „Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică”.

„Aceasta încearcă să stabilească sfere de influență și control direct prin coerciție, subversiune, agresiune și anexare. Folosește mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri. Acțiunile sale coercitive poziția militară coercitivă, retorica și dorința dovedită de a folosi forța pentru a-și urmări obiectivele politice și politice. Consolidarea militară a Moscovei, inclusiv în țările baltice, în regiunea Mării Negre și în zona de și Marea Mediterană, împreună cu integrarea sa militară cu Belarus, reprezintă o provocare pentru securitatea și interesele noastre”, potrivit documentului NATO.

O altă prevedere a noului Concept Strategic al Alianței stabilește că „ambițiile declarate și politicile coercitive ale Republicii Populare Chineze (RPC) sfidează interesele, securitatea și valorile NATO”.

„Republica Populară Chineză folosește o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și spori amprenta globală și pentru a proiecta putere, rămânând în același timp opacă în ceea ce privește strategia, intențiile și consolidarea militară”, se mai arată în document.

Liderii NATO accentuează faptul că Uniunea Europeană este un „partener unic și esențial” al NATO și se angajează să-și intensifice cooperarea.

„Aliații NATO și UE și membrii UE împărtășesc aceleași valori. NATO și UE joacă un rol complementar, coerent și se consolidează reciproc în susținerea păcii și securității internaționale. Pe baza cooperării noastre îndelungate, vom consolida cooperarea strategică NATO-UE parteneriatul UE-UE, vom consolida consultările politice și vom intensifica cooperarea pe teme de interes comun, cum ar fi mobilitatea militară, reziliența, impactul schimbărilor climatice schimbările climatice asupra securității, tehnologiile emergente și disruptive, securitatea umană, securitatea agenda privind femeile, pacea și securitatea, precum și combaterea amenințărilor cibernetice și hibride și abordarea provocărilor sistemice pe care le ridică RPC la adresa securității euro-atlantice.

Pentru dezvoltarea parteneriatului strategic dintre NATO și UE, este esențială implicarea deplină a aliaților din afara UE în eforturile de apărare ale UE. NATO recunoaște că valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea transatlantică și globală și care să fie complementară și interoperabilă cu cu NATO. Inițiativele de creștere a cheltuielilor pentru apărare și de dezvoltare a unor parteneriate coerente, reciproc consolidarea reciprocă a capacităților, evitând în același timp dublările inutile, sunt esențiale pentru eforturile comune de a face zona euroatlantică mai sigură”, potrivit documentului aprobat de NATO.