Principală  —  IMPORTANTE   —   Gaik Vartanean confirmă că a…

Gaik Vartanean confirmă că a părăsit fracțiunea PSRM: „Declar că voi activa în Parlament ca deputat independent”

Deputatul Gaik Vartanean a confirmat în cadrul ședinței Parlamentului din 15 decembrie că a părăsit fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). El susține că de astăzi va activa în Parlament ca „deputat independent”.

Vartanean nu a comentat declarațiile reprezentanților PSRM precum că acesta s-ar fi alăturat echipei lui Ion Ceban, actual primarul general al capitalei, care în vara anului 2022 a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională”.

„Într-adevăr, ieri a avut loc ședința fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, unde am depus cererea de a ieși din fracțiune. Cererea a fost aprobată. Astăzi declar că voi activa în Parlament ca deputat independent și vreau să le mulțumesc colegilor deputați din bloc pentru susținerea demersului meu (…)”, a spus Vartanean.

Pe 14 decembrie, PSRM a anunțat că Gaik Vartanean a părăsit fracțiunea. Reprezentanții PSRM au declarat că mizează „pe bunul simț al lui Gaic Vartanean, care trebuie să-și depună mandatul de deputat și să respecte voința alegătorilor, or acest mandat aparține PSRM”.

„Decizia lui Gaik Vartanean nu reprezintă o surpriză pentru echipa PSRM. Noi am știut întotdeauna că el este omul apropiat lui Ion Ceban și că plecarea lui era un fapt iminent. Îi dorim succes în continuare, cu precizarea de rigoare că PSRM mereu a condamnat traseismul politic. Mizăm pe bunul simț al lui Gaik Vartanean, care trebuie să-și depună mandatul de deputat și să respecte voința alegătorilor, or acest mandat aparține PSRM”, se arată într-o declarație a PSRM.

Pe 13 decembrie, cu o zi înainte de anunțul PSRM, deputatul Gaik Vartanean a participat, alături de socialiștii Olga Cebotari și Maxim Lebedinschi, primarul Ion Ceban, fostul prim-ministru al țării Ion Chicu, foștii deputați comuniști Marc Tkaciuk și Iurie Muntean, la o nouă ședință de lucru a platformei „Agenda comună”, lansată la 11 octombrie 2022 de mai multe forțe de opoziție din R. Moldova.

Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al lui Gaik Vartanean pe 21 iulie 2022. Vartanean a venit în Parlament în locul deputatei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Dolință, care a anunțat printr-o cerere de demisie că renunță la mandatul de deputată și se retrage din PSRM, deoarece nu susține „retorica atât a conducerii, cât și a partidului ca întreg” față de războiul din Ucraina.

Gaik Vartanean a fost anterior deputat socialist. A fost asistent al unui deputat socialist, iar ulterior, din 2015, consilier municipal în Chișinău pe listele aceluiași partid. Anterior, a locuit și a lucrat timp de câțiva ani în SUA. 

În iulie 2020, Ambasada Republicii Azerbaidjan în R.Moldova i-a acuzat pe Vartanean și pe fostul consilier prezidențial Ernest Vardanean că ar fi făcut parte dintr-un grup al comunității armene care a generat un conflict cu un alt grup de protestatari azeri și „au încălcat dreptul participanților la protestul pașnic organizat”. Conform unui comunicat emis de misiunea diplomatică, „această circumstanță a făcut parte dintr-o provocare planificată din partea comunității armene”. A existat și un litigiu între candidatul socialiștilor și ambasadorul azer în R. Moldova, Gudsi Dursun Oglu Osmanov, în care Vartanean solicita prejudicii morale. În luna mai curent, litigiul s-a încheiat prin emiterea unei încheieri de încetare a procesului.