Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai multe forțe politice de…

Mai multe forțe politice de opoziție au anunțat lansarea platformei „Agenda comună”. PSRM susține că aceasta este „o nouă fabrică de idei politice și proiecte comune”

Reprezentanții a opt partide politice de opoziție din R. Moldova au anunțat marți, 11 octombrie, lansarea platformei „Agenda comună”. Potrivit unui comunicat de presă al Partidului Socialiștilor, noua platformă este o „fabrică de idei politice și proiecte comune: de la inițiative legislative la acțiuni comune de protest și discuții la nivel național”.

PSRM menționează că inițiatorul primei întâlniri a fost Ion Dron, președintele Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură şi Animale” (PONA), care a și moderat discuția respectivă.

La eveniment au participat – primarul Chișinăului, Ion Ceban, liderii și deputații Parlamentului din partea Partidului Socialiștilor – Vlad Batrîncea, Adela Răileanu și Maxim Lebedinschi, ex-prim-ministru al R. Moldova, Ion Chicu, reprezentanții PLDM – Tudor Deliu și Iulian David, reprezentanții „Congresului Civic” – Iurie Muntean, Mihail Poleanschi și Mark Tkaciuk, președintele Partidului Popular Socialist din Moldova, Victor Stepaniuc, liderul „Sperana-Nadejda”, Andrei Donica.

„Participanții la întrunire au fost unanimi în opinia că platforma instituită trebuie să poarte un caracter de deschidere maximă, la lucrările acesteia fiind invitați reprezentanți ai partidelor de dreapta și de centru-dreapta, ai mediului de experți și organizațiilor neguvernamentale, ai tuturor instituțiilor media interesate.

Rezolvarea crizei gazelor și crizei energetice, a problemei creșterii prețurilor și tarifelor, cum se poate de ripostat competent la atacul guvernării asupra drepturilor civile – toate aceste chestiuni se vor află în centrul atenției platformei „Agenda Comună””, menționează Partidului Socialiștilor într-un comunicat de presă.

Participanții la întrunire au convenit să organizeze ședințe publice deschise în fiecare zi de marți, potrivit PSRM, pentru a prezenta idei și propuneri, precum și pentru a identifica noi forme de cooperare politică.

Majoritatea celor prezenți la ședința de lansare a platformei „Agenda comună” sunt foști membri și simpatizanți ai Partidului Comuniștilor din R. Moldova. Primarul Ion Ceban a plecat din PCRM în septembrie 2012, iar ulterior a aderat la PSRM. Vlad Batrîncea a părăsit PCRM în 2011 urmându-l pe Igor Dodon care a anunțat lansarea PSRM, iar Mark Tkaciuk și Iurie Muntean au fost excluși din PCRM în 2014. Câțiva ani mai târziu, aceștia au creat Partidul politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic” (PACCC).