Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Un deputat socialist și…

VIDEO Un deputat socialist și un consilier prezidențial, acuzați de Ambasada Azerbaidjanului că au încălcat dreptul azerilor la un protest pașnic. Reacțiile celor doi și precizările Poliției

Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova îi acuză pe deputatul PSRM Gaik Vartanean și consilierul prezidențial Ernest Vardanean că ar fi făcut parte dintr-un grup al comunității armene din Moldova care așteptau protestatarii azeri la Ambasada Armeniei, iar astfel au încălcat dreptul participanților la protestul pașnic organizat miercuri, 22 iulie, la Chișinău.

Conform unui comunicat emis de misiunea diplomatică, „această circumstanță a făcut parte dintr-o provocare planificată din partea comunității armene, deoarece acest lucru putea duce la posibile confruntări și consecințe neprevăzute”.

„Reprezentanții comunității armene, care așteptau la Ambasada Armeniei participanții din partea comunității azerilor la acțiunea pașnică, au început ulterior să strige insulte și cuvinte obscene în limba armeană, inclusiv expresii despre nevoia de a ocupa teritorii și mai mari, inclusiv capitala Azerbaidjanului, Baku. Prin acțiunile lor, reprezentanții comunității armene au provocat persoanele pașnice care protestau de partea Republicii Azerbaidjan. Cert este că printre protestatari au fost azeri, dintre cei 360 de mii de azeri expulzați de pe teritoriul Armeniei moderne care înțeleg limba armeană. De asemenea, steagul Azerbaidjanului a fost sfâșiat de către armeni, din mâinile reprezentantului Azerbaidjanului. Toate acestea sunt clar vizibile în materialele video. Drept urmare, marșul s-a dezvoltat într-o ciocnire între reprezentanții celor două comunități”, susțin reprezentanții Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău.

Totodată, misiunea diplomatică condamnă „acțiunile provocatoare ale comunității armene în manifestațiile pașnice organizate de reprezentanții comunității azere și acțiunile lui Gaik Vartanean și Ernest Vardanean, care reprezintă în mod repetat interesele Armeniei atât la nivel internațional, cât și la nivel național, încercând astfel să înrăutățească relațiile de prietenie dintre Republica Azerbaidjan și Republica Moldova”.

Ce spun Ernest Vardanean și Gaik Vartanean

Într-un mesaj pe contul său de Telegram, Ernest Vardanean a notat că „am o atitudine minunată față de ambasadorul Osmanov, transmiteți-i „salut”. Atât”.

La rândul său, Gaik Vartanean susține că „agresivitatea a venit din partea celor care au decis să implice Moldova și moldovenii în conflictul celor două țări”.

Deputatul speră că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va da o notă acțiunilor de astăzi.

Precizările Poliției

„Conform declarației prealabile a Congresului Azerilor din RM, a fost preconizată desfășurarea, între orele 10:00 -12:00 în mun. Chișinău, a unei întruniri pașnice în mai multe locații, scopul fiind manifestarea aferent agresiunii Armeniei față de cetățenii azeri din Carabahul de Munte, precum și reamintirea publicului despre masacrul de la Hodjalî.

Astfel, precizăm că, în timp ce protestatarii se aflau în adiacentul sediului Ambasadei Armeniei în Republica Moldova, amplasată pe str. Gh. Cașu, 9, mun. Chișinău, între grupurile menționate s-a iscat un conflict, iar pentru neadmiterea generării violențelor, ce ar pune în pericol ordinea de drept, dar și siguranța celor implicați, s-a impus intervenția organelor de drept, astfel dispersând părțile cu îndemnul la calm și respectarea legislației RM. Totodată, a fost asigurată ordinea publică pe timpul deplasării spre locațiile planificate și specificate în declarația prealabilă. Pe marginea acestui caz Poliția s-a autosesizat, iar persoanele implicate în altercații urmează a fi documentate și trase la răspundere după caz conform prevederilor legislației Republicii Moldova.

Poliția a convocat reprezentanții ambelor părți implicate în incidentul menționat supra, pentru aplanarea situației create și evitarea incidentelor, precum și restabilirea relațiilor amicale între etnii, dar și neadmiterea acțiunilor ilegale bazate pe ură rasială”, a menționat Direcția de Poliție a mun. Chișinău într-un comunicat de presă.

Miercuri, 22 iulie, Congresul Azerilor din Republica Moldova a organizat un marș „în semn de protest împotriva provocării armate comise de forțele armate din Armenia în direcția regiunii Tovuz de la granița Azerbaidjanului și Armeniei, în perioada 12-14 iulie 2020, precum și în sprijinul forțelor armate din Azerbaidjan”.