Principală  —  IMPORTANTE   —   Funcționarii care în 2019 au…

Funcționarii care în 2019 au ridicat cele mai mari salarii: Leafa anuală a guvernatorului BNM, peste un milion de lei

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări din lume, însă își permite să achite salarii luxoase demnitarilor de stat. Ziarul de Gardă a analizat declarațiile de avere și interese persoanele ale funcționarilor pentru anul 2019 și a constatat că cel mai plătit angajat din R. Moldova este guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Octavian Armașu, urmat de președintele Consiliului de Administrație al CNPF, Sergiu Chițan și șeful ,,MOLDATSA”, Veaceslav Frunze.

Octavian Armașu, declarația de avere în 41 de pagini

Octavian Armașu

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a ridicat un salariu anual de 1 914 195 de lei sau căte circa 159 de mii de lei pe lună. În declarația sa de avere pentru anul 2019, ce conține 41 de pagini, Armașu indică și un salariu restant din funcția de ministru al Finanțelor de peste 23 de mii de lei. Totodată, Octavian Armașu a mai obținut din activitatea didactică, științifică și de creație un onorariu în sumă de 15 830 de lei din partea SC „SBC-proiect” SRL.

Și președintele Consiliului de Administrație al CNPF, Sergiu Chițan, a primit anul trecut un salariu de 1 529 889 de lei, adică câte aproximativ 127 de mii de lei pe lună. Totodată, funcționarul primește lunar și o pensie de 31 de mii de lei.

Fostul director de la Metalferos ridica un salariu de circa 80 de mii de lei pe lună

Igor Cujbă

Directorul general al companiei Metalferos, Igor Cujbă, numit pe 26 decembrie anul trecut în urma unui concurs organizat departe de ochii presei, indică în declarația sa de avere că a câștigat un salariu de aproape 6 mii de lei din zilele muncite în 2019 în funcția sa nouă. Până la Metalferos, Igor Cujbă a activat, timp de aproape patru ani, între 2012 și 2015, în cadrul unor companii din România şi Polonia, ce fac parte din gigantul metalurgic rusesc Mechel, controlat de miliardarul rus Igor Zyuzin. Exact în aceeaşi perioadă, pentru grupul Mechel a lucrat şi actualul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, fost consilier al lui Igor Dodon.

Până a fi numit Cujbă la Metalferos, compania a fost condusă timp de cinci ani de către Alexei Ţîmbrovski, care ridica un salariu de circa 80 de mii de lei pe lună, fiind unul dintre cei mai bine plătiți manageri ai unei companii cu capital majoritar de stat. Alexei Ţimbrovski la începutul lunii august 2019 și-a dat demisia de la conducerea S.A. „Metalferos”, principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din R. Moldova. În declarația de avere pentru anul 2019, familia Ţîmbrovski a câștigat peste un milion de lei în urma dării în arendă a unui teren agricol. Totodată, Ţîmbrovski deține în proprietate aproape 900 de terenuri agricole, trei apartamente și două mașini.

Viorel Iustin

Și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) la sfârșitul anului 2019 a avut o nouă conducere. Este vorba despre Viorel Iustin. În 2019, acesta indică un salariul anual de la șefia AGEPI în valoare de 381 866 lei. Tot în acel an, Iustin a câștigat alte două salarii de la SRL Trans Solution și SRL TaxiMagistru, în sumă totală de 30 918 lei. Alte 35 de mii de lei acesta i-a acumulat din activitatea didactică, științifică și de creație.

Până la numirea lui Viorel Iustin în funcție, interimatul funcției a fost asigurat de către Andrei Popa, actualul director general adjunct, asta după ce Lilia Bolocan a fost eliberată din această funcție în toiul unui scandal. Astfel, Lilia Bolocan din funcția de directoare AGEPI a avut un salariu de 78 823 de lei lunar sau 945 883 de lei anual.

Octavian Rău, funcționarul cu un salariu lunar de aproximativ 72 de mii de lei

Octavian Rău

Directorul Agenţia Naţională pentru Reglementareîn Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova (ANRCETI), Octavian Rău, în 2019 a avut un salariu anual de 870 765 de lei sau câte aproximativ 72 de mii de lei lunar. Familia Rău a obținut 63 de mii de lei din indemnizații de la CNAS și ASP.

Veaceslav Untilă, pensia de peste 10 mii de lei

Veaceslav Untilă

Un alt șef de instituție publică, care câștigă un salariu lunar de zeci de mii de lei este directorul General al Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), Veaceslav Untilă. Acesta a avut un salariu anual de 829 287 de lei sau circa câte 69 de mii de lei lunar. Tot în 2019, Untilă a câștigat 68 326 de lei din funcția de președinte al Curții de Conturi. O altă sursă de venit a fost pensia de la CNAS în sumă de 122 538 de lei.

Tatiana Cunețchi

Directoarea Agenției Servicii Publice, Tatiana Cunețchi, pe parcursul anului 2019 a fost asigurată cu resurse financiare din trei surse de venit – membră în cadrul Curții de Conturi – peste 123 de mii de lei, deputată cu un salariu de 119 mii lei și din ultima funcție numită în noiembrie 2019- șefa ASP, cu un salariu anual de doar 2 700 de lei. Veniturile lui Cunețchi au fost completate cu încă peste 102 mii lei din indemnizații și compensații, și încă 9 403 lei din pensie.

Șeful Termoelectrica – salariu de 52 de mii de lei și donații

Veaceslav Eni

Pentru directorul SA „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, anul trecut a fost unul generos. Acesta indică un salariu anual de 634 095 de lei sau 52 de mii de lei lunar. În 2019, Eni și-a completat averea cu o donație de 300 de mii de lei partea Victoriei Rotaru și a devenit proprietarul a patru averi imobiliare, însă funcționarul nu a indicat valoarea bunurilor. O altă donație Eni a primit un apartament cu o suprafață de 62,1 m.p., iar valoarea bunului este indicată zero lei. Din 2019, directorul Termoelectrica conduce un automobil MERCEDS în valoare de 100 de mii de lei.

Viorel Postolachi

Începând cu data de 5 decembrie 2019 funcția de Director General Interimar al companiei Moldtelecom a fost preluată de către Viorel Postolachi, până atunci fiind director Vânzări în cadrul instituției. Astfel, acesta a avut un salariu de 743 505 de lei anual, ceea reprezintă câte aproximativ 61 de mii de lei lunar. În declarația de avere și interese pentru anul 2019, Postolachi a primit două indemnizații pentru copiii minori, din aprtea autorităților române – 4 725 de roni și peste 97 de mii de lei din partea CNAS.

Directorul general interimar de la Poșta Moldovei, cu cea mai ,,săracă” avere

Vitalie Zaharia

Vitalie Zaharia, funcționar de stat în timpul guvernării democrate, a fost numit șef la Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei în luna decembrie 2019 și a reușit să ridice un salariu de peste 11 mii de lei. În declarația de avere și interese personale, anul trecut, Zaharia nu a indicat o altă sursă de venit. În aceeași declarație, acesta indică doar că este proprietarul unui teren, dobândit în 2002, ce valorează 11 320 de lei. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că firma „Toplider SRL”, controlată de Vitalie Zaharia, a câștigat, din 2012 și până în 2018, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei. În declarațiile de avere și interese personale a lui Vitalie Zaharia pentru 2016–2017, la secțiunea veniturile obținute de subiectul declarării și membrii familiei sale, nu a indicat decât salariul de la MIEPO în mărime de circa 200.000 de lei. El nu a declarat nici mașină și nici casă, ci doar un lot de 12 ari. Fostul funcționar de stat a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrată pe numele nevestei sale, Iuliania Zaharia.  

Ana Bradu

Administratoarea „MoldData”, Ana Bradu, anul trecut a ridicat un salariu de 801 769 de lei, adică aproximativ câte 66 de mii de lei lunar. În 2019, funcționara nu înregistrat vreo achiziție, iar alte surse de venit nu sunt indicate. Potrivit unui raport al Agenției Proprietății Publice, întreprinderea se află în topul instituțiilor de stat unde se plătesc cele mai mari salarii. În 2018, salariul mediu la „MolData” a constituit 14 mii de lei.

Încă un funcționar cu un salariu anual ce depășește un milion de lei

Veaceslav Frunze

După guvernatorul BNM și președintele CNPF, un salariu anual de 1 167 334 de lei a încasat conducerea Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian ,,MOLDATSA”, Veaceslav Frunze. Acesta a avut un salariu lunar de aproximativ 97 de mii de lei.