Principală  —  IMPORTANTE   —   Eveniment cofinanțat de UE, organizat…

Eveniment cofinanțat de UE, organizat de un critic al parcursului european al R. Moldova

Colaj ZdG

Zece ani în urmă, fratele ex-deputatului comunist Iurie Muntean, Ivan Muntean – membru al Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), preşedinte al organizaţiei „Eu sunt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte“ și activist, era un critic înverșunat al integrării europene a R. Moldova și un naționalist convins. La distanță de zece ani, același Ivan Muntean, doar că într-o altă postură, cea de fondator al Wine.md, nu se eschivează de la a primi finanțare din partea Uniunii Europene (UE).

Ivan Muntean a refuzat să ne spună dacă și-a schimbat viziunile privind parcursul european al R. Moldova și dacă a acceptat colaborarea cu UE doar de dragul banilor. Nu mă interesează să discut cu dumneavoastră, pentru că nu vă ocupați cu ceea ce trebuie, a punctat el.

De cealaltă parte, reprezentanții Delegației UE în R. Moldova au menționat că sprijinul financiar este direcționat nemijlocit spre micii producători de vinuri din Moldova și nu i se atribuie organizatorilor.

În perioada 1-2 iunie, Wine.md, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, organizează evenimentul Wine Picnic, cofinanțat de Uniunea Europeană.

Sursă: wine.md

Wine.md este o companie deținută, în proporție de 67% de Ivan Muntean, fratele ex-deputatului comunist Iurie Muntean.

Sursă: data2b.md

Anterior, Ivan Muntean a fost implicat în politică, fiind parte a echipei PCRM. Tot el, președinte al organizaţiei „Eu sunt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte“, dar și critic al parcursului european al R. Moldova.

Ivan Muntean, la marșul organizat de PCRM la 9 mai
Ivan Muntean, la întrunirea PCRM

Pe pagina sa de Facebook, în perioada în care în R. Moldova a început să fie promovată ideea de integrare europeană, Ivan Muntean distribuia mai multe texte prin care critica parcursul european al R. Moldova, punctând chiar că, pentru a se integra în UE, R. Moldova va trebui să ofere teren, un narativ promovat și în prezent de anti-europeni și pro-ruși.

Sursă: Fb/ Ivan Muntean

„Vreau să știu ce prostii veți scrie și apoi voi comenta cât sunteți voi de incompetenți și provocatori”

Solicitat de ZdG să ne spună cum a putut să accepte finanțare din partea UE, în condițiile în care, anterior, se declara anti-european, Ivan Muntean, când a auzit întrebarea, și-a schimbat tonalitatea, punctând că „nu mă interesează să discut cu dumneavoastră”.

ZdG: Cum ați acceptat finanțarea evenimentului din banii Uniunii Europene, în condițiile în care, anterior, criticați parcursul european al R. Moldova și, nemijlocit, UE?
I. Muntean: De unde așa ați luat?
ZdG: Dumneavoastră scriați pe Facebook texte critice.
I. Muntean: Știți, la acest moment, nu mă interesează să discut cu dumneavoastră, pentru că nu vă ocupați cu ceea ce trebuie.

Am întrebat dacă, între timp, și-a schimbat retorica, însă nici de această dată nu a vrut să răspundă.

ZdG: Sau v-ați schimbat retorica și considerați că integrarea europeană este o cale potrivită pentru R. Moldova?
I. Muntean: Să vă mai repet? Cu dumneavoastră n-am ce discuta. Vă ocupați cu prostii. Ce n-aș spune, dumneavoastră veți întoarce cum vă este convenabil. Vreau să știu ce prostii veți scrie și apoi voi comenta cât sunteți voi de incompetenți și provocatori.

Muntean a promis să răspundă al întrebări despre festival, însă nu a făcut-o nici mai târziu.

I. Muntean: Sincer vă spun, nu mi-i interesant să vă dau lămuriri. În loc să promovați vinul moldovenesc, să vă uitați în viitor, căutați în rufele murdare. Îmi pare rău. Eu vreau să vorbesc despre pozitiv, despre negativ este lucrul dumneavoastră – să căutați rufe. Dacă aveți ceva întrebări despre festival, despre ambasadele statelor europene, ce vor face la acest festival, care sunt intențiile. Iată asta se poate de vorbit.
ZdG: Despre festival vă și întrebam. Bine, la eveniment vor fi prezente ambasadele statelor europene. Cum comentați dumneavoastră situația în care organizatorul, adică dumneavoastră, vă declarați anterior împotriva Uniunii Europene, dar colaborați cu membrii UE?
I. Muntean: Important să scrieți că vă ocupați cu prostii. Să mai adăugați acolo, în articol, și „mâna Moscovei”!

„Sprijinul financiar oferit de Delegația UE pentru evenimentul Wine Picnic este direcționat în scopuri concrete”

Solicitați să comenteze dacă au știut care este poziția lui Ivan Muntean, organizatorului evenimentului, în raport cu Uniunea Europeană, reprezentanții Delegației UE în R. Moldova au menționat că sprijinul financiar este direcționat nemijlocit spre micii producători de vinuri din Moldova și nu i se atribuie organizatorilor.

Sprijinul Delegației Uniunii Europene vizează îndeosebi promovarea micilor producători de vinuri din Moldova care participă la eveniment, contribuind astfel la creșterea industriei locale a vinului și la dezvoltarea economică a Moldovei. Sprijinul financiar oferit de Delegația UE pentru evenimentul Wine Picnic este direcționat în scopuri concrete, cum ar fi închirierea Grădinii Botanice a Moldovei. Nu în ultimul rând, suntem încântați să constatăm că exporturile de vinuri moldovenești în UE sunt în continuă creștere”, au punctat reprezentanții Delegației UE în R. Moldova.

Ivan Muntean, fratele ex-deputatului comunist Iurie Muntean

Ivan Muntean este fratele ex-deputatului comunist Iurie Muntean, care se arăta nemulțumit de colaborarea partidului pe care îl reprezenta cu formațiunile pro-europene, punctând că „se simte mâna Bruxellesului şi a Washingtonului”.

Iurie Muntean, stânga; Ivan Muntean, centru. Sursă: Fb/ Ivan Muntean

În anii 2008-2009, Iurie Muntean a ocupat funcția de viceministru al Economei al Republicii Moldova, în timpul mandatului de ministru al Economie a lui Igor Dodon. Între 2009 și 2014, a fost deputat din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2010, Iurie Muntean a devenit secretar executiv al PCRM.

În vara anului 2014, Iurie Muntean a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM, apoi și din funcția de secretar executiv al partidului. În 2016, el declara că la baza deciziei PCRM de a colabora cu partidele pro-europene „se simte mâna Bruxellesului şi a Washingtonului”. Totodată, Muntean nu excludea, că la această hotărâre a contribuit și „omul de afaceri Plahotniuc”. Între timp, Iurie Muntean a înregistrat un nou partid, Congresul Civic, subliniind că „suntem un partid de stânga, dar un partid al majorității”.