Principală  —  IMPORTANTE   —   Dumitru Diacov susține că liderul…

Dumitru Diacov susține că liderul PDM, Pavel Filip, s-a gândit să-și dea demisia de la conducerea formațiunii, după rezultatele alegerilor: „El a spus ceva de genul acesta”

Președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, susține că liderul PDM, Pavel Filip, s-a gândit să-și dea demisia, după ce formațiunea politică nu a prins un loc în Parlamentul de la Chișinău, obținând 1,81% din sufragii în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Declarația democratului Dumitru Diacov a fost făcută luni seara, 19 iulie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

„Am avut o discuție, nu prea lungă, dar am avut un schimb de păreri. El a spus ceva de genul acesta. El a spus că s-a gândit inclusiv și la această chestiune, dar nu e vorba acum dacă pleacă sau nu pleacă domnul Filip”, a răspuns Diacov la întrebarea dacă Pavel Filip s-a gândit să-și dea demisia de la conducerea partidului, după rezultatele anticipatelor.

Întrebat dacă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate au fost pe măsura așteptărilor, Dumitru Diacov a declarat că „noi am sperat că rezultatul va fi mai bun”.

„Nu cum eu pot să spun că este pe măsura așteptărilor. Nu pot să spun. Noi am sperat că rezultatul va fi mai bun. Eu într-un fel am prevăzut acest deznodământ dramatic, fiindcă așa s-a creat situația. Nu numai cu Partidul Democrat, cu toate celelalte s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, pentru partid este foarte neplăcut acest rezultat. Este cel mai prost rezultat pe care noi l-am obținut în unele alegeri. Este un rezultat pe care noi nu l-am așteptat, având în vedere prezența partidului în teritoriu și numărul de primari și de președinți de raioane. A fost un șoc al alegătorilor”, a spus Diacov.

Scrutinul parlamentar din R. Moldova în care au fost așteptați 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot pentru a alege componența viitorului Parlament de la Chișinău s-a desfășurat duminică, 11 iulie. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% din secţiile de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat detașat alegerile, înregistrând 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obținut 27,17% din electorat, iar Partidul Politic „ȘOR” a înregistrat doar 5,74% din electorat.

În cadrul scrutinului parlamentar, PDM a acumulat 1,81% (26545) din sufragii.

Luni, 19 iulie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și le-a trimis spre validare Înaltei Curți. După aceasta, Curtea Constituțională (CC) va confirma sau va infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, termenul limită fiind duminică, 25 iulie.

La prima ședință a Parlamentului preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.