Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Vor fi secții de…

DOC Vor fi secții de votare în străinătate. Decizia motivată a Curții de Apel

vot diaspora

Odată cu decizia motivată a Curții de Apel, magistrații au obligat Comisia Electorală Centrală să deschisă secții de votare în străinătate, în limita avizului de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Curtea de Apel a făcut publică decizia motivată din 17 iunie cu privire la secțiile de votare în străinătate. Se întâmplă în contextul în care mai multe partide politice au contestat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Prin urmare, instanţa accentuează că, în situaţia în care ţara gazdă nu se opune deschiderii secţiilor de votare, atunci marja de descreţie a CEC este direct proporţională cu criteriile numerice cerute de lege şi cu obligaţia de identificare a numărului total de votanţi, aflaţi în străinătate, care necesită a fi stabilit în prealabil.

Privit din acest punct de vedere, dreptul discreţionar nu este unul nelimitat, acest drept urmează a fi supus principiului supremaţiei legii şi scopului urmărit, şi anume crearea posibilităţi reale şi nu iluzorii pentru alegătorii din afara ţării în exercitarea dreptului de a vota.

Dispunând anularea parţială a actelor normative contestate, completul de judecată va aplica prevederile art.227 Codul administrativ cu privire la publicarea unei hotărâri de control normativ, care indică că o hotărâre definitivă a instanţei de judecată privind anularea în tot sau în parte a unui act administrativ normativ intrat în vigoare în urma publicării în sursa oficială se publică în aceeaşi sursă.

Aici, instanţa de judecată precizează că, anularea hotărârilor în tot întregul lor, aşa cum au solicitat reclamanţii, ar fi condus la desfiinţarea a 146 secţii de votare, constituite prin hotărîrile CEC, care fac obiectul controlului judiciar şi ar fi pus în pericol însăşi desfăşurarea scrutinului parlamentar peste hotare, fapt pentru care aceste pretenţii urmează a fi respinse”, se arată în decizia motivată.

Vineri, 18 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia Curții de Apel Chișinău (CA) prin care au fost anulate anexele Comisiei privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în diasporă.

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat de șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior aceasta a fost respinsă și declarată inadmisibilă, expediind dosarul înapoi la Curtea de Apel.

Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC.  La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.