Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Socialiștii vor ca buletinele…

DOC Socialiștii vor ca buletinele de vot să fie tipărite în „moldovenească” și rusă. Aceștia au contestat la CC mai multe prevederi ale noului Cod electoral

Sursa foto: socialistii.md

Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Grigore Novac și Vasile Bolea au contestat luni, 6 februarie, la Curtea Constituțională (CC) mai multe prevederi ale noului Cod electoral, aprobat de Parlament la începutul lunii decembrie.

Socialiștii cer Înaltei Curți controlul constituționalității inclusiv a articolului 40 din Codul electoral care se referă la particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, potrivit unui comunicat al PSRM.

În sesizare este contestat și art. 70 alin. (4) din Cod, care se referă la agitația electorală.

De asemenea, socialiștii consideră că buletinele de vot trebuie tipărite în „moldovenească” și rusă.

Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței din 1 decembrie, Codul electoral al R. Moldova. Documentul are scopul de a perfecționa procedurile electorale, de a înlătura ambiguitățile și contradicțiile dintre Codul electoral și alte legi, precum și de a implementa recomandările formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor, anunță Parlamentul. Codul electoral al R. Moldova a fost votat de 55 de deputați.

Astfel, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile se vor putea desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală.

Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC), cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, pentru a facilita accesul alegătorilor la procesul electoral, cetățenilor li se va oferi dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului.

Documentul mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizualului.