Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ 5 din cei 9…

DOC 5 din cei 9 membri CEC au fost aleși de Parlament

Parlamentarii au aprobat în ședința de joi, 17 septembrie, proiectul de hotărâre privind noua componență a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Astfel, în calitate de membri ai CEC au fost desemnați 5 din cei 9 membri. În cadrul următoarelor ședințe ale Parlamentului urmează să fie aleși alți trei candidați desemnați de opoziția parlamentară. Se întâmplă după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au boicotat ședința de plen după ce trei inițiative nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi incluse în ordinea de zi.

Membrii CEC din partea majorității parlamentare:

Alexandr Berlinschii este licențiat în Științe Politice și are un magistru în drept penal. Potrivit CV-ului său, din anul 2016, Berlinschii activează în calitate de șef al Direcției management alegeri din cadrul CEC. Din anul 2014 până în anul 2016, acesta a deținut funcția de șef-adjunct al Direcției management alegeri din cadrul CEC. Anterior, Berlinschii a activat în calitate de specialist principal, secția Administrație publică, Pretura sectorului Centru.

Angelica Caraman este licențiată în drept și din anul 2019 deține funcția de consilier al primarului în cadrul Primăriei comunei Stăuceni. Anterior, aceasta a deținut funcția de director adjunct în cadrul Centrului de Instruire Continuă în domeniul electoral pe lângă CEC. Din 2016 până în 2018 a deținut funcția de secretar al Consiliului local Ghidighici.

Sergiu Guduza deține funcția de membru al CEC din iunie 2016. Din luna august a anului curent, Gurduza activează în calitate de consilier în cabinetul președintelui. În perioada octombrie 2015-februarie 2016, acesta a fost membru al Colegiului Centrului Național Anticorupție (CNA). În perioada martie 2015-august 2015, Gurduza a fost viceministru al Justiției.

Ludmila Lupașco este de profesie juristă. Aceasta indică în CV-ul său că în octombrie 2006-ianuarie 2009 a activat în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din raionul Cimișlia. Din 2009 până în 2014 a activat în calitate de consultant/ șef al Direcției juridice din cadrul Aparatului CEC. Anterior, Lupașco a deținut funcția de consultant principal/ șef adjunct al Direcției juridice, Aparatul președintelui R. Moldova.

Alexandru Musteața este licențiat în Științe Politice. Din anul 2018 până în anul 2020, Musteața a deținut funcția de director, departamentul „Buna guvernare” în cadrul Fundației „Soros Moldova”. În perioada octombrie 2010-decembrie 2012 a deținut funcția de secretar general al Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

Expertul Promo-LEX Pavel Postica a fost desemnat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în calitate de membru al CEC. În prezent, Pavel Postica este manager de dezvoltare și evaluare al Asociației. Anterior, acesta a deținut funcția de director de program al Asociației Promo-LEX.

CEC este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către preşedintele R. Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Potrivit articolului 17 din Codul electoral cu privire la componența și mandatul Comisiei Electorale Centrale, mandatul CEC este stabilit pentru 5 ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Mandatul întregii componențe a CEC a expirat pe 17 iulie 2021, însă pe motivul aflării în perioada electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, mandatul membrilor CEC s-a prelungit de drept cu încă 90 de zile.