Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Despre casa președintei”. Informațiile din…

„Despre casa președintei”. Informațiile din spațiul public confruntate cu datele cadastrale și realitatea de la fața locului

Colaj ZdG/ Sursă: luchianiuc.com, pulsmedia.md, Argumentî i Faktî

O casă dintr-o suburbie a Chișinăului i-a fost atribuită președintei Maia Sandu într-o postare publicată pe un blog. La scurt timp, „articolul” potrivit căruia Maia Sandu „ne-a salutat din casa ei”, care e în „proxima vecinătate a casei deținute de sora sa”, a fost preluat de mai multe canale de informare: canale de Telegram și instituții media.

Ulterior, autorul „articolului” a venit cu rectificări, precizând că locuința pe care i-a atribuit-o Veronicăi Sandu, sora președintei Sandu, nu-i aparține, de fapt, acesteia. Informația ce vizează presupusa casă a Maiei Sandu însă nu a suferit modificări. 

Ziarul de Gardă a localizat imobilele și a confruntat informațiile apărute în spațiul public cu datele cadastrale, care demonstrează că Maia Sandu nu deține casa care i-a fost atribuită. 

In(ve)stigatorul din spatele „informației” despre „casa președintei”

La sfârșitul zilei de 6 februarie, pe pagina lui Eugen Luchianiuc, un controversat blogger care a lansat de-a lungul timpului mai multe informații pe care a fost nevoit să le dezmintă ulterior, a fost distribuită postarea „Despre Casa Președintei”, potrivit căreia, în videoclipul publicat de Maia Sandu cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, aceasta „ne-a salutat din casa ei dintr-o suburbie a Chișinăului”. Autorul menționează că „în casa aia, la moment, cel mai mult timp îl petrece mama ei. E o casă locuită.

Sursă: luchianiuc.com

În aceeași postare, Luchianiuc prezintă și o altă casă, care se află „în proxima vecinătate” și pe care i-o atribuie surorii Maiei Sandu, Veronica Sandu, lăsând să se înțeleagă că Maia Sandu ar locui în casa cu numărul 20, iar sora ei – în casa cu numărul 22. 

Autorul informațiilor nu a indicat adresa, însă a punctat că locuințele pe care i le atribuie surorilor Sandu se află pe aceeași stradă cu locuința lui Veaceslav Negruța, consilierul președintei Sandu.

La scurt timp de la publicarea postării, informația a fost preluată de Puls Media, Argumentî i Faktî și de mai multe canale de telegram, inclusiv de cel al deputatului socialist Bogdan Țîrdea.  

În dimineața zilei de 7 februarie, Luchianiuc a venit cu rectificări asupra informațiilor distribuite cu o seară înainte, precizând că locuința pe care i-a atribuit-o Veronicăi Sandu, sora președintei Sandu, nu-i aparține, de fapt, acesteia. Informația ce vizează presupusa casă a Maiei Sandu însă nu a suferit modificări. 

ZdG a verificat. Ce arată datele de la Cadastru și ce spun vecinii

Pornind de la imaginile apărute în spațiul public privind locuința lui Negruța, Ziarul de Gardă a identificat adresa celor două locuințe vizate în postarea bloggerului.

Conform informațiilor cadastrale consultate de ZdG, casa atribuită Maiei Sandu aparține, de fapt, surorii sale, Veronica, iar cealaltă este în proprietatea unei familii care nu are nicio legătură de rudenie cu familia Sandu. 

Datele cadastrale arată că Veronica Sandu, sora președintei, a cumpărat terenul încă în 2014. Construcția imobilului surorii președintei a început în 2020, arată datele din satelit. În noiembrie 2020, când Maia Sandu era aleasă în funcția de președintă, imobilul era deja ridicat, dar nu avea acoperiș, chiar dacă bloggerul menționează că „nu era nici urme de case”.

Captură/ luchianiuc.com

Casa despre care Luchianiuc a scris inițial că este a Veronicăi Sandu, iar ulterior – că nu, este în proprietatea a doi soți, bărbatul fiind originar dintr-o localitate din raionul Strășeni.

ZdG a mers la Trușeni, localitate unde sunt amplasate cele două bunuri imobile. Vecinii confirmă că niciuna dintre case nu-i aparține Maiei Sandu și că aceasta ar veni la Trușeni doar în vizită la sora și mama ei.

ZdG: Ați putea să ne spuneți cine locuiește aici? (arătând spre casa Veronicăi Sandu, n.r.)
Vecin: Aici? Mama Maiei Sandu și sora, nimeni altcineva și cam atât.
ZdG: Dar doamna președintă vine aici, locuiește și ea aici?
Vecin: Vine din când în când, și normal. Nu locuiește aici, dar vine în vizită. Mă rog, are dreptul să vină la mama ei.
ZdG: Dar construcția casei în care locuiește sora și mama Maiei Sandu când a început?
Vecin: În 2018 sau 2019, așa îmi aduc aminte.
ZdG: Aici, alături, cine locuiește?
Vecin: O familie tânără, mi se pare că au doi copii. 
ZdG: Dar de cât timp locuiesc aici?
Vecin: În toamna anului trecut. (toamna anului 2022, n.r.)
ZdG: Și ei vin zilnic aici, adică locuiesc deja?
Vecin: Da, da, normal. Seara vin de la muncă, dimineața se duc la muncă. 

Faptul că Maia Sandu nu locuiește în casa care i-a fost atribuită l-a confirmat și un alt vecin. 

ZdG: Cunoașteți cine locuiește în această casă? (arătând spre casa Veronicăi Sandu, n.r.)
Vecin: Da, sora Maiei Sandu.
ZdG: Maia Sandu de asemenea locuiește aici?
Vecin: Nu. Cu siguranță, nu.
ZdG: Dar în casa de alături (arătând spre a doua locuință, n.r.) nu locuiește Maia Sandu sau sora ei?
Vecin: Nu, nu, eu nu am văzut așa ceva. 

L-am telefonat și pe bărbatul numele căruia figurează în actele cadastrale ca fiind proprietarul casei atribuite familiei Sandu. Acesta a precizat că familia sa locuiește acolo și că, momentan, casa nu este dată în exploatare, însă nu a vrut să comenteze informațiile distribuite pe internet.

„Casa este a mea. De fapt, e lot de pământ, pentru că nici măcar nu e dată în exploatare. Restul, toate prostiile pe care le scriu bloggerii pe internet nu mă interesează și nu vreau să am de-a face cu ele. Atât cât pot spune este că această casă este proprietatea mea, nu trăiește altcineva în ea decât eu și familia”, a punctat bărbatul, care ne-a solicitat să nu-i publicăm numele pentru că nu este persoană publică. O imagine publicată pe o rețea de socializare de către proprietara acestei case în aprilie 2023 demonstrează că familia sa locuia deja acolo. ZdG a decis să nu publice numele și datele personale ale familiei care deține acea casă, pentru că informația nu este relevantă în acest context. 

Dreapta – casa surorii Maiei Sandu, stânga – casa atribuită familiei Sandu, care aparține, de fapt, altei familii

Reacție de la Președinție

La scurt timp după ce am solicitat o reacție echipei de comunicare de la Președinție, Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei R. Moldova, și-a creat un canal de Telegram, unde a venit cu o reacție la acest subiect. 

„Președinta are un apartament în Chișinău pe care l-a declarat oficial. Sora președintei are o casă într-o suburbie pe care a construit-o cu bani munciți cinstit și pe care îi poate justifica până la ultimul bănuț. Toate proprietățile președintei sunt reflectate în declarația de avere – altele nu există și nici nu pot exista. Minciunile lansate în ultima perioadă și care vor continua au un singur scop – să denigreze imaginea doamnei președintă, să slăbească încrederea cetățenilor în ceea ce facem și, în final, să ne distrugă calea spre pace și bunăstare. Să nu credem toate aberațiile și să nu lăsăm ca aceste grupări care acționează după reguli banditești să ajungă la conducere și să aducă haos și dezordine în Moldova”, se arată în textul publicat de Băluțel. 

Potrivit declarației de avere și interese personale completate de președinta Maia Sandu pentru anul 2023, aceasta deține în proprietate un apartament de aproape 75 de metri pătrați în Chișinău, cumpărat în 2003.