Principală  —  IMPORTANTE   —   Desemnarea lui Lilian Darii la…

Desemnarea lui Lilian Darii la funcția de ambasador în Rusia, avizată de Comisia politică externă și integrare europeană

Comisia politică externă și integrare europeană, cu șase voturi ale membrilor prezenți la ședința din 22 decembrie, a avizat pozitiv desemnarea lui Lilian Darii la funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Lilian Darii este diplomat de carieră. A absolvit facultatea de relații internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie și Drept, Academia de Științe a Moldovei. 

În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. În perioada 2017-2018 a fost ambasador cu misiuni speciale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, iar în 2016-2017 a exercitat funcția de viceministru, MAEIE.

Experiența profesională a diplomatului mai include activitatea în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), centrul din Bişkek, Republica Kârgâză.  

Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.