Principală  —  IMPORTANTE   —   Deciziile CSS anunțate de președinta…

Deciziile CSS anunțate de președinta Maia Sandu în contextul crizei din sectorul energetic al țării

Foto: presedinte.md

Crearea unor formule și mecanisme de achiziționare a păcurii pentru funcționarea centralelor de termoficare, asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor, sunt câteva dintre deciziile luate de Consiliul Suprem de Securitate (CSS) și anunțate de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în contextul crizei din sectorul energetic al țării.

„La ședința Consiliului Suprem de Securitate am luat câteva decizii astăzi, precum: a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor; să impună măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice; să ia măsuri pentru ca agenții termici de energie electrică să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice; să se creeze formule și mecanisme de achiziționarea a păcurii pentru funcționarea centralelor de termoficare”, a declarat șefa statului.

Șefa statului susține că a solicitat ajutor de la partenerii externi ai R. Moldova pentru a depăși criza din sectorul energetic.

„Am vrut să mă asigur că toate instituțiile statului s-au mobilizat. Am solicitat ajutor de la cei mai importanți parteneri ai R. Moldova și am primit asigurări că în această criză, R. Moldova nu va lupta singură”, a spus Sandu.

UE va acorda R. Moldova 60 de milioane de euro în gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Anunțul a fost făcut miercuri, 27 octombrie, de către președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Ulterior, Președinția R. Moldova a precizat că banii acordați de UE reprezintă o „asistență nerambursabilă, care este oferită urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”.

Companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Pe 25 octombrie curent Guvernul a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. PGNiG Supply & Trading (PST), compania subsidiară a Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), în cooperare cu firma americano-ucraineană Energy Resources of Ukraine (ERU), partener principal al PGNiG în Ucraina, a câștigat licitația anunțată de compania Energocom pentru vânzarea gazelor naturale R. Moldova. DETALII

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma olandeză Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. DETALII

Pe 22 octombrie curent, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).