Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea Constituțională a R. Moldova…

Curtea Constituțională a R. Moldova va prelua Președinția Conferinței Curților Constituționale Europene

Foto: constcourt.md

Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) va prelua Președinția Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE) pentru un mandat de trei ani, potrivit datelor comunicate de CC.

Timp de două zile, pe 24 și pe 25 februarie, președinta CC, Domnica Manole, va participa online la cel de-al XVIII-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, în cadrul căreia Curtea Constituțională a R. Moldova va prelua Președinția Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE) pentru un mandat de trei ani”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Curtea Constituțională a R. Moldova este membru în cadrul CCCE din anul 2000. Conferința reunește reprezentanți ai 41 de curți constituționale sau instituții cu competențe similare și le oferă statelor membre o platformă pentru a-și împărtăși opiniile cu privire la problemele instituționale, structurale și bunele-practici în domeniul dreptului public și al jurisdicției constituționale. 

În cadrul ultimului Congres al Conferinței din anul 2017, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a fost aleasă pentru exercitarea Președinției CCCE în perioada 2020 – 2023. Din cauza situației pandemice, Curtea își va începe mandatul de trei ani din 25 februarie 2021, după Curtea Constituțională a Republice Cehe, actualul președinte în exercițiu al CCCE, care este și organizatorul celui de-al XVIII-lea Congres. 

Tematica Congresului din acest an este: „Drepturile omului și libertățile fundamentale: relația dintre cataloagele internaționale, transnaționale și cele naționale în secolul XXI.” 

Pe parcursul a 26 de ani de activitate, deciziile CC au trezit mai multe critici și reacții în societate.

În luna iunie a anului 2019 judecătorii CC au demisionat în corpore, după ce au luat mai multe decizii în favoarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc.

CC a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern. Deciziile au coincis cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament, prin care a fost ales speakerul și votat Guvernul Sandu, și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.