Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a desemnat persoana responsabilă…

CSP a desemnat persoana responsabilă pentru completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea R. Moldova de aderare la UE

Constantin Șușu, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost desemnat în calitate de persoană responsabilă pentru completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană. O decizie în acest sens a fost luată marți, 26 aprilie, de către membrii CSP.

„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: a-l desemna pe Constantin Șușu, membru al Consiliului Superior al Procurorilor, responsabil pentru completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

Pe 22 aprilie, Chișinăul a transmis prima parte a chestionarului de aderare la UE. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că odată cu aderarea la UE, R. Moldova va fi în siguranță.

Pe 18 aprilie, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că la completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a R. Moldova la UE lucrează toate subdiviziunile Guvernului, precum și instituțiile subordonate Parlamentului.

Pe 11 aprilie, la Luxemburg, R. Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a țării noastre la UE. 

R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) pe 3 martie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, prim-ministra, Natalia Gavrilița, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat un document în acest sens.

Pașii de aderare la UE:

  • R. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene (3 martie 2022);
  • Țara noastră a primit chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE (11 aprilie 2022);
  • Chișinăul a transmis prima parte a chestionarului de aderare la UE;
  • În baza acestor răspunsuri, Comisia va elabora o opinie și o va transmite Consiliului pentru decizie;
  • Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat;
  • Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE;
  • În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
  • După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
  • În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
  • Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.