Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia Europeană a evaluat cum…

Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportul emis s-a concluzionat că țările în cauză continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor și că circulația fără vize aduce în continuare beneficii economice, sociale și culturale statelor membre ale UE și țărilor partenere. Totuși, există domenii care necesită acțiuni suplimentare, se arată în comunicatul de presă emis de Comisia Europeană.

Astfel, Comisia notează că la nivel înalt, corupția rămâne o problemă în toate țările vizate de acest raport.

„R. Moldova și Ucraina au suferit în mod special de pe urma fraudelor bancare, înregistrând puține progrese în urmărirea penală a celor implicați și în procesul de recuperare a activelor fraudate. În R. Moldova, au fost întreprinse acțiuni importante, dar aceste eforturi trebuie fortificate și susținute”, se arată în comunicat.

De asemenea se menționează că în Ucraina, este important de a menține și consolida independența instituțiilor anticorupționale și că sprijinul UE va fi condiționat în continuare și va depinde de progresele concrete din agenda reformelor, în special, în domeniile anticorupției și justiției.

Ylva Johansson,
Comisara Europeană
pentru afaceri interne.

„Procesul de liberalizare a vizelor este un instrument puternic pentru promovarea reformelor transformatoare, inclusiv în domeniul justiției și securității. Acest proces facilitează contactele interpersonale și consolidează legăturile dintre UE și cetățenii din Balcanii de Vest și din țările Parteneriatului Estic. De-a lungul anilor, am văzut progrese semnificative ale partenerilor fără vize care ne consolidează relațiile. Sunt necesare eforturi continue pentru a menține aceste realizări”, a declarat Ylva Johansson, Comisara Europeană pentru afaceri interne.

Toate țările cu regim fără vize, evaluate în acest raport, vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a-și asigura alinierea deplină la politica UE în materie de vize.

Comisia va continua să monitorizeze îndeplinirea cerințelor privind liberalizarea vizelor prin reuniuni ale înalților funcționari, precum și prin reuniunile și dialogurile obișnuite ale Subcomitetului Justiție, Libertate și Securitate dintre UE și țările cu regim fără vize.

Pentru cetățenii R. Moldova călătoria fără vize a intrat în vigoare în luna aprilie 2014, iar pentru Ucraina în luna iunie 2017.