Principală  —  IMPORTANTE   —   „Atitudine de prost gust” a…

„Atitudine de prost gust” a unor exponenți ai PSRM, care spun că „ajutorul României a venit prea târziu”

Unii exponenți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) se arată nemulțumiți de ajutorul oferit joi, 30 aprilie, de România sistemului medical din țara noastră, aducând critici. Expertul în politică externă, analistul politic Veaceslav Berbeca califică această atitudine „de prost gust”, menționând că aceste declarațiile „neavenite” sunt făcute în contextul următoarelor alegeri, PSRM încercând să capteze atenția alegătorilor „rusofili și românofobi”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul socialist Bogdan Țîrdea scrie că ajutorul din partea statului român a fost oferit „la final de carantină, când am deschis magazine, fabrici și doar după ce Ungaria ne-a dat ajutor”.

Nicolae Pascaru, un alt exponent al PSRM, notează că ajutorul „a venit prea târziu” și oferă „sfaturi” statului român.

„Ar fi bine ca aceste «ajutoare» , eu, de fapt, le numesc niște «compensații», care vin, să fie făcute fără populism, pentru că cetățenii moldoveni înteleg toate aceste lucruri. România ne-ar fi ajutat mult dacă, acum o lună, când la Iași, București, debarcau mii de moldoveni care se reîntorceau să fie testați. Înțelegem perfect că nimeni nu era pregătit. Nici un guvern din lume nu ar fi admis acest scenariu pentru măcar o secundă. Ar fi bine însă ca statul român să-și concentreze toate forțele spre zona Moldovei – Suceava, Botoșani și alte orașe care au devenit mari focare. Nu e cazul ca Iohannis să facă populism ieftin. România nu are potențialul SUA, Chinei, Rusiei și nici măcar Ungariei. Toate aceste ajutoare să le păstreze pentru spitalele din București, Iași, acolo unde lucrează și astăzi cetățeni ai Republicii Moldova”, adaugă acesta.

Analist: „Este o chestie de prost gust, la limita liniilor roșii”

Expertul în politică externă Veaceslav Berbeca consideră că opiniile celor doi exponenți nu contează, pentru că ajutorul a fost oferit cetățenilor, dar menționează că aceste declarații ar avea ca scop să-i țină conectați pe alegătorii rusofili, adăugând că socialiștii se află în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

„Aceste declarații sunt caraghioase, în primul rând ținând cont de faptul că circa o treime din toți cei care s-au infectat sunt lucrători din sistemul medical, condițiile fiind proaste în acest domeniu și fiind necesare echipamente și specialiști, situația nu este foarte bună. Oamenii care au nevoie sunt foarte bucuroși de aceaste ajutoare, niciodată nu poate fi prea târziu, nu am trecut încă de acest impas. Sunt declarații „de serviciu”, părerea lor este neimportantă. Pentru ei tot ce înseamnă ajutor din occident este prost și ce e din Rusia e bun, sunt românofobi și eurofobi. La socialiști sunt anumite persoane care au anumite roluri. Socialiștii sunt în campanie electorală, trebuie să arate dragostea nemărginită față de Rusia, pentru că așa captează atenția alegătorilor rusofili. Atitudinea lor este de prost gust, la limita liniilor roșii. Dodon are scopul principal să își obțină al doilea mandat și sunt câteva persoane care trebuie să răspundă la acest obiectiv. În momentul în care un stat îți acordă ajutorul de care tu ai nevoie și tu vii cu așa atitudine, mi se pare total neavenit și deplasat”, a comentat Berbeca pentru ZdG.

„România ne-a acordat ajutor la solicitarea unor instituții, dar despre asta nu se vorbește”

Expertul consideră că unele instituții ar fi solicitat acest ajutor, dar despre acest lucru nu s-a vorbit, dar că astfel de reacții nu vor afecta relația cu România.

„Cred că au fost anumite discuții. Pe de o parte, au fost discuții să fie acordat ajutor, pe de altă parte, trebuie să spui că ajutorul Rusiei este mai important pentru noi. România ne-a acordat ajutor la solicitarea unor instituții, dar despre asta nu se vorbește. Relațiile noastre cu România , atitudinea va fi la fel. Ajutorul este pentru cetățeni, cei care au nevoie: doctori, pacienți, nicidecum statului, care nu își îndeplinește angajamentele – de a face reforme. Relațiile sunt încordate din moment ce la guvernare se află un partid românofob, eurofob și rusofil, care a avut mereu o atitudine critică față de modernizare, europenizare”, a conchis Veaceslav Berbeca.

Ieri, 30 aprilie, o echipă de 42 de medici și asistenți medicali au ajuns în R. Moldova pentru a acorda ajutor sistemului medical în lupta cu noul coronavirus. Ei se vor afla în spitalele din țara noastră 15 zile.

De asemenea, Guvernul României a aprobat alocarea unui ajutor umanitar gratuit în valoare de 3,5 milioane de euro pentru materiale de protecție, medicamente, dezinfectanți etc.

Din cele 3980 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, în peste 1000 este vorba despre angajați din sistemul medical. Anterior, mai mulți medici s-au plâns că le sunt oferite echipamente necorespunzătoare.