Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Dosarul procurorului Cociu: O nouă…

Dosarul procurorului Cociu: O nouă amânare în locul pronunțării sentinței

Magistratul Grigore Manoli a amânat, repetat, pronunțarea sentinței în dosarul procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Judecătorul nu a explicat părților prezente în ședința de luni, 13 mai, motivele pentru care a amânat pronunțarea sentinței. Totodată, ședința în care urma să fie pronunțată sentința nici măcar nu a fost anunțată pe portalul instanțelor de judecată, așa cum prevede legislația.

La ședința de judecată din dosarul penal în care procurorul Lilian Cociu și polițistul Victor Ababii, luni, 13 mai, s-au prezentat toate părțile din dosar, cu excepția părții vătămate, Andrei Crăciun și a avocatului acestuia. Judecătorul Grigore Manoli, însă, după ce a notificat prezența părților, a anunțat, fără a oferi alte explicații, că pronunțarea sentinței se amână pentru data de 27 mai, pentru că „instanța nu este gata”.

Ședința de judecată nu a fost anunțată pe portalul instanțelor

Nu este pentru prima dată când judecătorul decide să nu pronunțe sentința în acest dosar. La 21 ianuarie 2019, pronunţarea sentinţei în dosarul lui Lilian Cociu a fost amânată, fără a fi explicate motivele. Şi la şedinţa din 21 decembrie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţei, judecătorul Grigore Manoli urma să anunţe sentinţa, dar, la fel, s-a răzgândit. „Instanţa a invocat motive excepţionale pentru amânarea pronunţării sentinţei”, a declarat atunci procurorul Ruslan Lupaşcu. Marţi, 5 februarie 2019, în dosarul procurorului Lilian Cociu era anunţată, pentru a treia oară, pronunţarea sentinţei. În loc de sentinţă însă, judecătorul a dat citire unei încheieri prin care a dispus ca, în dosar, să fie reluată cercetarea judecătorească.

Ulterior, pe dosar au avut loc alte patru ședințe, dintre care una a fost amânată. Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, ultima ședință lucrativă pe dosar a avut loc la 12 aprilie, iar la rubrica „rezultatul ședinței” se menționa, din nou „pronunțarea sentinței”. Și atunci însă s-a amânat luarea unei decizii finale. Ședința de judecată din 13 mai 2019 nu a fost anunțată pe portalul instanțelor de judecată, la fel cum încă nu este anunțată nici ședința din 27 mai. La solicitarea ZdG, reprezentanții Judecătoriei Chișinău ne-au anunțat că plasarea informațiilor despre ședințele de judecată ține de competența „echipei judecătorului”. În biroul acestuia însă nu a răspuns nimeni pentru a ne explica motivele pentru care nu sunt plasate informații despre ședințele de judecată din dosar.

Se solicită doi ani de închisoare pentru procuror și trei ani pentru polițist

În 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor al unei alte persoane, în apropriere de Durleşti, procurorul Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acesteia în instanţa de judecată. Ulterior, Andrei Crăciun a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai mult de 5 ani, acesta a fost achitat şi pus în libertate, după ce s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut, pentru aflare ilegală în detenţie, o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă încasată din bugetul de stat.

Procurorul Ruslan Lupașcu, în gestiunea căruia se află dosarul penal, a solicitat aplicarea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru procurorul Lilian Cociu, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii timp de cinci ani şi de trei ani de privațiune pentru poliţistul Victor Ababii, judecat pentru falsificarea unor acte procesuale în același dosar. Ambii inculpaţi pledează nevinovaţi.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.