Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Continuitate la CSM: Explicațiile alegerii…

Continuitate la CSM: Explicațiile alegerii președintelui instituției într-un concurs cu un singur candidat

Victor Micu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şi-a păstrat fotoliul pentru următorii patru ani. Acesta a fost singurul candidat înregistrat în cursă şi a fost votat unanim, de toţi cei 11 membri ai CSM, prezenţi la şedinţă. Candidatura lui Victor Micu a fost propusă de Petru Moraru, membru al Consiliului din partea Curţii Supreme de Justiţie, la fel ca şi Victor Micu. „E modest, tolerant, specialist de talie înaltă. Consider că merită”, a punctat Moraru.

„Se consideră ales preşedinte al CSM dl Victor Micu”, a anunţat membrul CSM, Dorel Musteaţă, care a fost ales preşedinte al Comisiei care a organizat şi desfăşurat procedura de alegere a şefului CSM. „Vă mulţumesc. M-am gândit să accept sau nu să candidez din nou. E o mare onoare, dar şi o mare responsabilitate. Fără dvs. nu voi putea face nimic. Vom lucra ca să consolidăm sistemul judecătoresc. Nu mă voi schimba, privesc omul egal, nu din postura de şef”, a punctat Micu, după ce a fost ales. Acesta a fost singurul candidat înregistrat în cursă, deşi membrii CSM puteau propune şi alte candidaturi sau chiar se puteau autopropune pentru această funcţie.

„Nu toţi consideră că vor face faţă”

„A fost anunţat concurs. Fiecare a avut dreptul să candideze sau să înainteze o candidatură. De ce aşa? Nimeni nu a dorit. Eu nu am dorit deoarece consider că dl Micu a făcut faţă funcţiei de preşedinte şi are dreptul să mai aibă un mandat. Credeţi că era mai bine să fie înscenat un concurs cu doi-trei candidaţi? Nu cred că cineva care se stimează pe sine ar vrea să fie într-un concurs ca un fel de persoană de joc”, punctează membrul CSM, Dorel Musteaţă. „Mi-am expus părerea prin vot. E o funcţie destul de responsabilă. Nu toţi consideră că vor face faţă. Eu, de exemplu, consider că nu aveam să fac faţă”, argumentează concursul cu un singur candidat un alt membru al CSM, Nina Cernat.

„Am fost înaintat de un coleg din cadrul CSM, Petru Moraru… S-a pus la vot, s-a respectat procedura de votare, prin vot secret, dvs. aţi văzut cum s-a desfăşurat, s-a respectat legea cu privire la CSM şi Regulamentul privind alegerea preşedintelui”, a răspuns şi Victor Micu, precizând că subiectul a fost discutat între membrii CSM înainte de şedinţa de astăzi. „S-a discutat între noi, nu că ar fi fost bine… Înţeleg că dacă persoana doreşte, trebuie să dorească cu adevărat, dar să mimăm că au fost mai mulţi candidaţi, cred că nu este corect. Până la urmă, fiecare a cântărit ce este bine şi nu a dorit nimeni să-şi înainteze singur candidatura şi nu au fost alţi candidaţi. Poate, într-adevăr, era bine să fie şi alţi candidaţi, dar vă spun: dacă să fie, să fie cu adevărat, nu pur şi simplu să fie înaintat de formă un candidat, ca să fie respectată cât de cât polaritatea”, a explicat preşedintele CSM.

„Tendinţele sunt clare pentru ultimii ani. În concursurile pentru cele mai importante funcţii din justiţie, de judecător, de preşedinte de instanţă, în marea majoritate a cazurilor este un singur candidat, care-i şi ales. Chiar şi în comparaţie cu alegerile de la Consiliul Superior al Procurorilor, aici a fost mai puţină transparenţă. La procurori, candidaţii măcar au prezentat cam ce vor să facă”, susţine Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

CV-ul lui Victor Micu

Victor Micu a obţinut al doilea mandat de membru al CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor din 20 octombrie 2017, fiind votat de 345 de colegi. El a ajuns pentru prima dată în CSM în 2014. În perioada mandatului anterior, Micu a ajuns judecător la CSJ. În iulie 2017, Parlamentul a acceptat propunerea CSM, care, cu o lună mai devreme, l-a desemnat pe Micu câştigător în concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la CSJ, competiţie la care au mai participat judecătorii Viorica Puică şi Mihail Diaconu. Victor Micu a ajuns la CSM pentru primul mandat în ianuarie 2014 cu voturile a 281 de judecători, iar peste jumătate de an a fost ales preşedinte al Consiliului.

Până a ajunge în CSM, Micu a fost judecător, vicepreşedinte, după care preşedinte al Judecătoriei sect. Râşcani din Chişinău. În septembrie 2016, a fost desemnat de către CSM în calitate de membru al Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate. În perioada în care a fost preşedinte la Judecătoria sect. Râşcani, în aprilie 2009, mai mulţi judecători din instanţa pe care o conducea au mers să examineze dosarele tinerilor reţinuţi în urma protestelor în comisariatele de poliţie. „Da, au fost doi judecători care au mers în comisariate. Dar… a trecut atâta timp. Situaţia a impus. Atunci erau vreo 50 de persoane reţinute. Nu aveau cum să încapă în instanţă. Nimeni nu a invocat atunci că nu e de acord să fie examinat dosarul în comisariate. Faptul că s-a aplicat o pedeapsă, e altă problemă. În acest sens, nu mă pot pronunţa”, a explicat, anterior, Victor Micu pentru ZdG.

Două apartamente, o maşină şi o casă a socrilor

Pe când era judecător, Victor Micu a fost cel care i-a acordat licenţa de avocat controversatului judecător Aureliu Colenco, dar şi cel care, în 2010, a decis ca Sergiu Mocanu să-i plătească lui Valeriu Zubco, pe atunci procuror general, 300 de mii de lei despăgubiri morale pentru declaraţii defăimătoare. „Când a fost eliberat Colenco din serviciu, nu avea nicio sancţiune disciplinară. Nu ştiu cum a fost posibil, dar era curat. Eu nu am putut să mă bazez doar pe presupuneri, că era implicat în ceva. Le-am cerut celor de la Uniunea Avocaţilor să aducă vreo probă, dar nu au adus. Decizia mea a fost menţinută, semn că a fost corectă din punct de vedere al probatoriului. Referitor la cazul Zubco şi Mocanu, am considerat că, într-adevăr, dlui Zubco i-a fost încălcată onoarea şi demnitatea. În această parte, chiar şi la CSJ, hotărârea a rămas în vigoare. Doar că nu s-au dat şi sume băneşti. Am considerat, ţinând cont de funcţia respectivă şi de impactul asupra societăţii, că suma este una rezonabilă”, şi-a argumentat deciziile Victor Micu, într-un interviu oferit anterior pentru ZdG.

În 2016, familia noului-vechi preşedinte al CSM a avut un venit din salariul de bază în sumă de 263 de mii de lei (22 de mii pe lună). La acesta, însă, s-au mai adăugat alţi peste 60 de mii de lei din activitatea didactică de la INJ şi alte patru instituţii universitatare din R. Moldova. Micu deţine cinci terenuri agricole în s. Popeştii de Sus, Drochia, localitatea sa de baştină, un apartament cu o suprafaţă de 109 m.p. pe str. Miron Costin din Chişinău, achiziţionat printr-un contract de investiţii în 2009, dar şi o casă de locuit modestă pe str. Drumul Crucii din Chişinău. Imobilul este în folosinţă la familia Micu, el fiind, de facto, achiziţionat şi înregistrat pe numele socrilor judecătorului, Maria şi Ion Vasiliu. Victor Micu conduce de mai mulţi ani un Volvo S80, fabricat în 2008 şi cumpărat în 2011. În 2016, acesta a început să investească 28 de mii de euro în construcţia unui apartament pentru judecătorii Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani. Candidatul la funcţia de membru al CSM a fost inclus în lista beneficiarilor de către fostul preşedinte al instanţei, Oleg Melniciuc, anchetat pentru îmbogăţire ilicită, inclusiv pentru afacerea cu apartamente pentru judecătorii Judecătoriei sect. Râşcani. Micu a fost inclus în lista beneficiarilor pentru că, în 2016, era judecător la acea instanţă, detaşat la CSM.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.