Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   „Pantalonii impotenți” în presa rusă

„Pantalonii impotenți” în presa rusă

La 27 noiembrie, curent, Serviciului federal rus în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor „Rospotrebnadzor” din Breansk a interzis importul a 4658 de perechi de pantaloni fabricaţi în R. Moldova, pe motiv că ar fi toxici. Cel puțin despre acest lucru scrie presa rusească, citată ulterior de surse media din R. Moldova.

Agenția rusă de știri TASS prezintă cazul drept o încercare de import în Federația Rusă a produselor textile ce ar conţine substanţe toxice de tipul benzol sau benzen, iar titlul anunță din start că tentativa ar fi una premeditată: „În Rusia, s-a încercat introducerea a 4,5 mii de perechi de pantaloni cu o concentrație sporită de benzol”.

„Prin Punctul Vamal din Breansk s-a încercat introducerea în Federația Rusă a 4,5 mii de perechi de pantaloni fabricați în R. Moldova, cu o concentrație sporită de substanțe toxice. Direcția Regională „Rospotrebnadzor” a declarat corespondentului nostru că stofa conținea benzen în cantități sporite. Serviciul vamal din Breansk a precizat că au fost identificate unele inexactități în actele de însoțire a mărfii, din care cauză, aceasta a fost cercetată minuțios și s-a dispus efectuarea unei expertize”, scrie TASS. Agenția, însă, nu citează sursa exactă, persoana care a furnizat informația corespondentului, ci face trimitere la instituție. Corespondentul scrie: „Rezultatele expertizei au arătat că stofa din care au fost fabricați pantalonii conținea nivel sporit de benzen” și adaugă: „au spus acolo”.

În același timp, TASS anunță că, în acest caz, a fost deschis un dosar administrativ, exportatorii fiind suspectați de fals în declarația de mărfuri, iar producătorul riscă amendă și confiscarea bunurilor.

Sursa precizează că benzenul „este o substanță organică toxică, care se conține în benzină, se utilizează în industria ușoară, servește drept materie primă pentru producerea medicamentelor, plasticului, cauciucului sintetic și coloranților. În caz de inhalare pe termen lung nu există pericolul de otrăvire imediată. În cantități mari, provoacă greață și amețeli, iar uneori poate avea efect letal”.

Ziarul rus „Московский Комсомолец” scrie despre subiect, citând comunicatul de presă emis de „Rospotrebnadzor”. În comunicatul instituției se precizează doar că, potrivit rezultatelor expertizei, marfa nu corespunde normelor „siguranței producției din industria ușoară”, dar nu semnalizează faptul că ar avea impact asupra stării de sănătate. Ziarul, însă, afirmă că „otrăvirea cronică cu benzen afectează sistemul nervos, cel al circulaţiei sangvine şi chiar provoacă impotenţa”. Mai mult, titlul știrii denotă o abordare tendențioasă și lipsa de obiectivitate a publicației: „În Rusia s-a încercat importul din Moldova a mii de pantaloni care provoacă impotența”.

Accentele sunt deplasate și în știrea „Din Chișinău în Rusia se transporta un lot de pantaloni care provoacă mâncărimi și impotență bărbaților”, emisă de ziarul „Комсомольская правда”. Sursa de informare a jurnaliștilor este același comunicat al „Rospotrebnadzor”, iar precizarea „Хроническое отравление бензолом вызывает нарушения работы нервной системы, последствием отравления может стать импотенция, а локально это проявляется в виде зуда половых органов у мужчин” nu este susținută de vreo explicație a vreunui expert sau a reprezentanților Serviciului de protecție a drepturilor consumatorilor.

Denaturarea subiectului se produce și prin aborările site-urilor ruse bryansktoday.ru: „În Breansk, nu au permis importul a 4685 de pantaloni toxici din Moldova”, moyareklama.ru: „Rospotrebnadzor a salvat bărbații de pantalonii toxici”, rueconomics.ru: „Mii de pantaloni cu benzen riscau să ajungă în Rusia”. Mai mult, pozele-simbol utilizate de portalurile respective reprezintă pantaloni de tip sport, clasic, casual, jeans, respectiv, denotă un mesaj contradictoriu.

În același timp, știrea este preluată și de presa din R. Moldova. Instituțiile media locale, însă, citează agențiile rusești fără a implica reacțiile autorităților moldovenești și fără a verifica veridicitatea informației.

Singurul post TV care a solicitat și poziția instituțiilor de stat în legătură cu acest caz este Pro TV. Jurnaliștii anunță că autoritățile din R. Moldova nu au fost anunțate oficial despre acest caz și că nu s-a stabilit identitatea companiei exportatoare: „Rușii au găsit substanțe toxice în pantalonii moldovenești. Mai exact, un lot de aproape 4700 de perechi a primit interdicția de a intra în regiunea Breansk din Federația Rusă.

Rospotrebnadzor a anunțat apoi că pantalonii mol-dovenești ar conține un nivel înalt de benzen, o substanță chimică cancerigenă. Deocamdată nu se știe despre ce companii producătoare este vorba, iar viceministrul economiei, Octavian Calmîc, ne-a spus că încă nu a primit informații oficiale în acest sens, ci a văzut doar ce scrie presa. Potrivit lui Calmîc, chiar dacă a existat o problemă cu stofa, nu e o greșeală a companiilor moldovenețti, având în vedere că ele o importă”.

Sursa nu scrie nimic despre eventualele influențe ale țesăturii din care sunt cusuți pantalonii asupa sănătății bărbaților, după cum procedează presa rusă.

Marina Ciobanu

Descărcaţi aici Suplimentul STOP FALS Nr. 2 (17 decembrie 2015)!