• „Pantalonii impotenți” în presa rusă

  „Pantalonii impotenți” în presa rusă
  de
  21 decembrie 2015 | 11:55

  La 27 noiembrie, curent, Serviciului federal rus în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor „Rospotrebnadzor” din Breansk a interzis importul a 4658 de perechi de pantaloni fabricaţi în R. Moldova, pe motiv că ar fi toxici. Cel puțin despre acest lucru scrie presa rusească, citată ulterior de surse media din R. Moldova.

  Agenția rusă de știri TASS prezintă cazul drept o încercare de import în Federația Rusă a produselor textile ce ar conţine substanţe toxice de tipul benzol sau benzen, iar titlul anunță din start că tentativa ar fi una premeditată: „În Rusia, s-a încercat introducerea a 4,5 mii de perechi de pantaloni cu o concentrație sporită de benzol”.

  „Prin Punctul Vamal din Breansk s-a încercat introducerea în Federația Rusă a 4,5 mii de perechi de pantaloni fabricați în R. Moldova, cu o concentrație sporită de substanțe toxice. Direcția Regională „Rospotrebnadzor” a declarat corespondentului nostru că stofa conținea benzen în cantități sporite. Serviciul vamal din Breansk a precizat că au fost identificate unele inexactități în actele de însoțire a mărfii, din care cauză, aceasta a fost cercetată minuțios și s-a dispus efectuarea unei expertize”, scrie TASS. Agenția, însă, nu citează sursa exactă, persoana care a furnizat informația corespondentului, ci face trimitere la instituție. Corespondentul scrie: „Rezultatele expertizei au arătat că stofa din care au fost fabricați pantalonii conținea nivel sporit de benzen” și adaugă: „au spus acolo”.

  În același timp, TASS anunță că, în acest caz, a fost deschis un dosar administrativ, exportatorii fiind suspectați de fals în declarația de mărfuri, iar producătorul riscă amendă și confiscarea bunurilor.

  Sursa precizează că benzenul „este o substanță organică toxică, care se conține în benzină, se utilizează în industria ușoară, servește drept materie primă pentru producerea medicamentelor, plasticului, cauciucului sintetic și coloranților. În caz de inhalare pe termen lung nu există pericolul de otrăvire imediată. În cantități mari, provoacă greață și amețeli, iar uneori poate avea efect letal”.

  Ziarul rus „Московский Комсомолец” scrie despre subiect, citând comunicatul de presă emis de „Rospotrebnadzor”. În comunicatul instituției se precizează doar că, potrivit rezultatelor expertizei, marfa nu corespunde normelor „siguranței producției din industria ușoară”, dar nu semnalizează faptul că ar avea impact asupra stării de sănătate. Ziarul, însă, afirmă că „otrăvirea cronică cu benzen afectează sistemul nervos, cel al circulaţiei sangvine şi chiar provoacă impotenţa”. Mai mult, titlul știrii denotă o abordare tendențioasă și lipsa de obiectivitate a publicației: „În Rusia s-a încercat importul din Moldova a mii de pantaloni care provoacă impotența”.

  Accentele sunt deplasate și în știrea „Din Chișinău în Rusia se transporta un lot de pantaloni care provoacă mâncărimi și impotență bărbaților”, emisă de ziarul „Комсомольская правда”. Sursa de informare a jurnaliștilor este același comunicat al „Rospotrebnadzor”, iar precizarea „Хроническое отравление бензолом вызывает нарушения работы нервной системы, последствием отравления может стать импотенция, а локально это проявляется в виде зуда половых органов у мужчин” nu este susținută de vreo explicație a vreunui expert sau a reprezentanților Serviciului de protecție a drepturilor consumatorilor.

  Denaturarea subiectului se produce și prin aborările site-urilor ruse bryansktoday.ru: „În Breansk, nu au permis importul a 4685 de pantaloni toxici din Moldova”, moyareklama.ru: „Rospotrebnadzor a salvat bărbații de pantalonii toxici”, rueconomics.ru: „Mii de pantaloni cu benzen riscau să ajungă în Rusia”. Mai mult, pozele-simbol utilizate de portalurile respective reprezintă pantaloni de tip sport, clasic, casual, jeans, respectiv, denotă un mesaj contradictoriu.

  În același timp, știrea este preluată și de presa din R. Moldova. Instituțiile media locale, însă, citează agențiile rusești fără a implica reacțiile autorităților moldovenești și fără a verifica veridicitatea informației.

  Singurul post TV care a solicitat și poziția instituțiilor de stat în legătură cu acest caz este Pro TV. Jurnaliștii anunță că autoritățile din R. Moldova nu au fost anunțate oficial despre acest caz și că nu s-a stabilit identitatea companiei exportatoare: „Rușii au găsit substanțe toxice în pantalonii moldovenești. Mai exact, un lot de aproape 4700 de perechi a primit interdicția de a intra în regiunea Breansk din Federația Rusă.

  Rospotrebnadzor a anunțat apoi că pantalonii mol-dovenești ar conține un nivel înalt de benzen, o substanță chimică cancerigenă. Deocamdată nu se știe despre ce companii producătoare este vorba, iar viceministrul economiei, Octavian Calmîc, ne-a spus că încă nu a primit informații oficiale în acest sens, ci a văzut doar ce scrie presa. Potrivit lui Calmîc, chiar dacă a existat o problemă cu stofa, nu e o greșeală a companiilor moldovenețti, având în vedere că ele o importă”.

  Sursa nu scrie nimic despre eventualele influențe ale țesăturii din care sunt cusuți pantalonii asupa sănătății bărbaților, după cum procedează presa rusă.

  Marina Ciobanu
  
  

  Descărcaţi aici Suplimentul STOP FALS Nr. 2 (17 decembrie 2015)!

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Un căpitan și doi soldați au primit Diplome de Onoare ale președintelui R. Moldova

  Un căpitan și doi soldați, care își servesc țara în cadrul Gărzii de Onoare, au primit Diplome de Onoare ale președintelui R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către șefa statului, Maia Sandu. Astfel, căpitanulu…
  Un căpitan și doi soldați au primit Diplome de Onoare ale președintelui R. Moldova

  Avocatul Poporului a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate

  Avocatul Poporului anunță marți, 22 iunie, că a depus o notificare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate, în care și-a reconfirmat argumentele pri…
  Avocatul Poporului a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate

  VIDEO/ Primarul general al capitalei cere demisia viceprimarului Victor Chironda. Reacția lui Chironda: „Prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive, Ceban confirmă că sunt incomod – mă opun intereselor lui și a „colegilor” săi în domeniul construcțiilor din oraș”

  Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat marți, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului capitalei, Victor Chironda, care a anunțat luni că va contesta autor…
  VIDEO/ Primarul general al capitalei cere demisia viceprimarului Victor Chironda. Reacția lui Chironda: „Prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive, Ceban confirmă că sunt incomod – mă opun intereselor lui și a „colegilor” săi în domeniul construcțiilor din oraș”

  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua supravegherea executării hotărârii CtEDO privind asistența medicală și condițiile precare de detenție

  La ședința din 9 iunie 2021, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a verificat măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării hotărârilor din grupul de cauze I.D. v. Moldova (10…
  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua supravegherea executării hotărârii CtEDO privind asistența medicală și condițiile precare de detenție

  Primarul de Măcărești, Sergiu Manciu, trimis în judecată pentru corupere pasivă

  Procuratura Anticorupție anunță marți, 22 iunie, că dosarul în care Sergiu Manciu, primarul satului Măcăreşti din raionul Ungheni, este acuzat de corupere pasivă, a fost expediat în judecată. Primarul împreună…
  Primarul de Măcărești, Sergiu Manciu, trimis în judecată pentru corupere pasivă