Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ziarul de gardă îşi menţine…

Ziarul de gardă îşi menţine calitatea de lider detaşat privind spaţiul acordat reflectării corupţiei

Raportul din luna mai „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”, elaborat de Centrul Independent de Jurnalism, arată că cele opt ziare supuse monitorizării au publicat 91 materiale de presă ce au vizat corupţia şi gestionarea incorectă a fondurilor publice. Cele mai multe articole au apărut în Timpul de dimineaţă (22) şi Jurnal de Chişinău (16), precum şi în Ziarul de gardă (15). Suprafaţa totală acordată materialelor ce au vizat corupţia a fost de 34657 cm2, cu peste 10.000 cm2 mai mult în comparaţie cu luna aprilie. „Raportând spaţiul alocat la frecvenţa apariţiei publicaţiilor, constatăm că Ziarul de gardă îşi menţine calitatea de lider detaşat privind spaţiul destinat subiectelor relevante (1761 cm2 per ediţie)”, constată autorii Raportului.

Ziarul de Gardă este urmat de Timpul de dimineaţă şi Jurnal de Chişinău cu 684 cm2 şi, respectiv, 628 cm2. Cel mai puţin spaţiu acordat fenomenului corupţiei se înregistrează în continuare în Vesti Gagauzii — doar 85 cm2 per ediţie.

Cele mai relevante subiecte care au vizat cazuri concrete de corupţie au informat despre mersul anchetei în cazul poliţiştilor acuzaţi de implicare în trafic de stupefiante („Cine va fi condamnat în „Dosarul heroina”?”, Ziarul de gardă, 8 mai), precum şi despre alte cazuri de corupţie înregistrate în rândul poliţiştilor, militarilor, funcţionarilor din primăriile locale („Poliţiştii din afara legii”, Ziarul de gardă, 29 mai; „Livret de trei mii”, Timpul de dimineaţă, 29 mai,„3 mii de lei pentru livrete militare”, Moldova suverană, 29 mai etc.

Raportul este elaborat în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova (CCMSCM), finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului şi administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare (USAID). CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), o organizaţie americană, cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX).