Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Tranzacţiile de import-export prin zonele…

Tranzacţiile de import-export prin zonele off-shore prejudiciază bugetul cu peste jumătate de miliard de lei

La 5 septembrie, deputatul PD, Iurie Bolboceanu, a înregistrat la secretariatul Parlamentului proiectul de lege cu privire la taxa off-shore. Iniţiativa vine după o analiză a legislației R. Moldova şi în urma constatării că domeniul tranzacțiilor cu zonele off-shore nu este reglementat, iar cadrul normativ nu conține o listă prin care stabilește regiunile respective – zone care acordă înlesniri fiscale, și generează exportul de capital și evaziunea fiscală.

Autorul proiectului de lege menționează că: ”Importatorul la introducerea în țară a mărfii majorează în mod vădit prețul mărfii în declarația vamală (reieșind din contractele încheiate cu rezidenții zonelor off-shore) care în final duce la o activitate în pierdere de jure a întreprinderii, însă de facto el săvîrșește o evaziune fiscală pentru a nu achita impozitul pe venit. În același timp, la operațiunile financiare cu rezidenții zonelor off-shore are loc exportul de capital, dat fiind faptul că o parte din sumele din tranzacții sunt oprite în zonele off-shore, iar documentele și cotractele la import sunt fictive.”

Rapoartele de audit efectuate de către Curtea de Conturi la Serviciul Vamal au scos în evidență că în anul 2010 sumele tranzacțiilor cu zonele off-shore au atins cifra de 4,8 miliarde lei, iar pentru anul 2011 s-au mărit cu un miliard, astfel, bugetul statului este prejudiciat cu mai mult de jumătate de miliard lei prin eschivarea de la plata impozitelor.

”Avînd în vedere cele expuse mai sus, precum și gradul de risc sporit a operațiunilor financiare cu/prin zonele off-shore, care duc iminent la exportul capitalului din țară, la spălarea banilor și evaziune fiscală, considerăm oportună și necesară adoptarea prezentei legi pentru Republica Moldova”, explică autorul proiectului de lege.