Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Stalin va fi condamnat, Voronin…

Stalin va fi condamnat, Voronin – nu?

Regimul Voronin nu va face obiectul de cercetare al Comisiei prezidenţiale pentru studierea crimelor comunismului în R. Moldova. «Nu intră în câmpul de activitate al Comisiei» – declaraţia a fost făcută azi la prima întâlnire cu presa de către preşedintele acesteea, istoricul Gh. Cojocaru. Potrivit lui, decretul prezidenţial din 14 ianuarie, curent, vizează studierea crimelor comunismului  în R. Moldova, de la 1917 până în 1991 şi nu se extinde şi asupra regimurilor postsovietice de guvernare de la Chişinău, inclusiv a celui comunist din perioada 2001-2009. În schimb, a spus Cojocaru, Comisia va putea studia fenomenul criminal al comunismului de până la 1940 în zona transnistreană, care la cea perioadă era sub jurisdicţia Ucrainei.

Problema cea mai serioasă, invocată de Comisie, rămâne secretizarea dosarelor. «În R. Moldova există cinci arhive din care va trebui să se documenteze Comisia: Arhiva Naţională (de stat), cea a Partidului Comunist din RSSM, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Securităţii (SiS-ului de azi), – remarca secretarul Comisiei, Mihai Taşcă. Acesta susţine că fondurile de arhivă întrunesc câteva sute de mii de dosare la care trebuie să aibă acces Comisia şi toate au griful «strict secret». «Sperăm că Comisia, având un statut special, va putea beneficia de accesul la ele», spune Taşcă.

Membrii Comisiei s-au abţinut să dea un răspuns la întrbarea dacă studierea crimelor comunismului în R. Moldova este posibilă în afara unei Legi a Lustraţiei. «Nu este în competenţa Comisiei să decidă», – a răspuns Gh. Cojocaru. În schimb acesta nu a exclus faptul că o parte din dosarele de arhivă să-şi fi pierdut din integritatea lor. «S-ar putea, dar acest lucru va deveni clar abia la momentul când vom intra în posesia fondurilor de arhivă», a precizat Cojocaru. Aşa sau altfel,  «comunismul în R. Moldova va fi condamnat» – opinia Comisiei în această privinţă a fost una unanimă. «Chiar dacă această atribuţie nu intră în competenţa noatră, mai devreme sau mai târtziu acest lucru se va întâmpla. Comunismul, alături de nazism, face parte din cele două mari atrocităţi ale secolului douăzeci şi din moment ce toată Europa a condamnat nazismul şi comunismul, R. Moldova nu poate rămâne o excepţie în acest sens»,- a declarat vicepreşedintele Comisiei, Igor Caşu.

La conferinţa de presă au participat, alături de preşedintele acesteea, istoricii Igor Caşu (vicepreşedinte), Ion Varta (membru al Comisiei) şi juristul Mihai Taşcă (secretar).