Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Seceta - tema zilei

Seceta – tema zilei

În deceniile următoare, alimentarea unei populaţii în continuă creştere la nivel mondial şi asigurarea securităţii alimentare şi hranei pentru toţi va depinde de creşterea producţiei de alimente. Aceasta, la rândul său, înseamnă asigurarea utilizării durabile a apei, cea mai importantă resursă finită a noastră.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei este apa şi securitatea alimentară. Agricultura este, fără îndoială, principalul utilizator de apă dulce. Dacă nu vom spori capacitatea noastră de a folosi apa cu rațiune în agricultură, vom eşua să punem capăt foametei şi vom deschide uşa pentru o serie de alte probleme, inclusiv seceta, lipsa acută de alimente şi instabilitatea politică.

În multe părţi ale lumii, deficitul de apă este în creştere, iar ratele de creştere a producţiei agricole au fost lente. În acelaşi timp, schimbările climatice accentuează riscul şi lipsa de predictibilitate pentru agricultori, în special pentru fermierii săraci din ţările cu venituri mici, care sunt cei mai vulnerabili şi cei mai puţin capabili să se adapteze.

Aceste provocări interconectate cresc concurenţa între comunităţi şi ţări pentru resurse limitate de apă, care agravează dileme vechi de securitate, creează altele noi şi care împiedică realizarea drepturilor fundamentale ale omului la hrană, apă şi canalizare. Cu aproape 1 miliard de oameni înfometați şi aproximativ 800 milioane lipsiți în continuare de o sursă sigură de apă dulce, trebuie să depunem mult efort pentru a consolida bazele stabilității locale, naţionale şi globale.

Garantarea durabilității alimentare şi a securităţii apei pentru toți va necesita implicarea deplină a tuturor sectoarelor şi actorilor. Aceasta va implica transferul de tehnologii adecvate de apă, abilitarea micilor producători agricoli şi conservarea serviciilor ecosistemice esenţiale. Aceasta va presupune politici care promovează drepturile la apă pentru toți, capacitate mai puternică de reglementare şi care asigură egalitatea de gen. Investiţiile în infrastructura de apă, dezvoltarea rurală şi în resursele de apă vor fi esenţiale.

Noi toţi ar trebui să fim încurajați de interesul politic reînnoit în securitatea alimentară, aceasta fiind una din prioritățile cheie pe ordinea de zi a G8 şi G20, accentul pe legătura dintre alimente, apă şi energie, în raportul Panelului Global pentru Durabilitate, şi numărul tot mai mare al ţărilor care se angajează să intensifice nutriția.

În această Zi Mondială a Apei, îndemn toţi partenerii să utilizeze pe deplin ocazia oferită de Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite Rio +20 pentru Dezvoltare Durabilă. În Rio, avem nevoie de a conecta punctele dintre securitatea apei şi securitatea alimentară şi nutriţia, în contextul unei economii ecologice. Apa va juca un rol central în crearea viitorului pe care ni-l dorim.

Sursa:UNDP