Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   R. Moldova a plătit aproximativ…

R. Moldova a plătit aproximativ 5,5 MILIOANE de LEI pentru aplicarea ilegală a arestului

Din informaţiile publice despre dosarele pierdute de R. Moldova la CtEDO, se observă că ţara noastră a plătit despăgubiri de aproape 350 mii de euro (5,5 mil. lei) persoanelor care au fost lipsite ilegal de libertate. În cele mai multe cazuri, acest fapt s-a «datorat» contribuţiei judecătorilor de instrucţie.

Mulţi dintre aceştia au fost demişi, fie pe parcursul guvernării comuniste, fie după evenimentele din aprilie 2009. «Campionul» condamnărilor este Mihai Drosu, fost judecător de instrucţie la Judecătoria sect. Buiucani. În lista lărgită îi mai găsim pe Victor Lanovenco, fost judecător la Judecătoria Orhei, pe Anatolie Bordian, fost judecător la Judecătoria sect. Râşcani, pe Andrei Botnar, fost magistrat la Judecătoria sect. Centru, sau pe Dorin Popovici, fost judecător de instrucţie la Judecătoria sect. Buiucani.

Din lista judecătorilor de instrucţie din cauza cărora R. Moldova a fost condamnată la CtEDO fac parte însă şi judecători care încă mai activează în sistem: Iurie Obadă, judecător de instrucţie la Judecătoria Ciocana, Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei Centru, care a îndeplinit în mai multe rânduri şi rolul de judecător de instrucţie, sau Ion Morozan, de la Judecătoria Buiucani.

Mai multe detalii, citiţi AICI.