Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Organizaţiile de media solicită PG…

Organizaţiile de media solicită PG să se abţină de la presiuni în ce priveşte divulgarea surselor

Organizațiile de media au adresat o scrisoare deschisă către Procurorul General interimar al R. Moldova prin intermediul căreia au solicitat întreprinderea acțiunilor de rigoare pentru a exclude orice presiuni ilegale asupra reprezentanților mass-media.

Domnului Andrei Pântea,
Procuror General Interimar al Republicii Moldova
Stimate Domnule Pântea,

Pe data de 11 aprilie 2013, în materialul întitulat „Procurorul cere reporterului să-şi divulge sursele”, Ziarul de Gardă relata că, după publicarea investigaţiei jurnalistice, având drept temă vinderea ilegală a echipamentului militar din depozitul Armatei Naţionale, autorul acesteia a fost abordat de reprezentanţii Procuraturii mun. Chişinău cu solicitarea de a-şi dezvălui sursa.

Apreciind autosesizarea organelor de drept în baza articolelor de investigaţie jurnalistică publicate în mass-media, care vorbeşte despre diligenţa organelor de drept, atenţionăm totodată asupra inadmisibilităţii lezării dreptului jurnaliştilor la protecţia surselor de informare şi a obligaţiei organelor de drept de a-şi desfăşura activitatea conform principiului legalităţii.

Amintim că Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede o singură excepţie când o persoană poate fi obligată să divulge sursa de informare, stabilind că aceasta poate avea loc doar în cadrul unui proces penal, dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
a) dosarul penal vizează infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave;
b) divulgarea sursei este absolut necesară pentru urmărirea penală;
c) au fost epuizate toate posibilităţile de a identifica sursa de informare prin alte mijloace.

Mai mult ca atât, conform Codului Deontologic, este dreptul şi obligaţia jurnalistului de a-şi proteja sursele, inclusiv în faţa instanţelor de judecată, a procurorilor, poliţiştilor şi a altor organe de drept. Chiar dacă procurorii nu se ghidează de acest Cod în activitatea lor, credem că prin ceea ce fac, ei nu trebuie să-i împiedice pe jurnalişti să îl respecte, atât în interesul profesionalismului jurnalistic, cât şi în interesul publicului în general.

În lumina celor menţionate, organizaţiile de media solicită Procuraturii Generale, în calitate de organ ce coordonează activitatea procuraturilor din subordine, să întreprindă acţiunile de rigoare pentru a exclude orice presiuni ilegale asupra reprezentanţilor mass-media.

Semnatari:
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociaţia Presei Electronice – APEL
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul „Acces-Info”
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Comitetul  pentru Libertatea Presei
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova