Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Judecători cu punctaje minime de…

Judecători cu punctaje minime de la Colegiul de selecţie, învestiţi la CSJ

Judecătorul Ion Guzun, de la Curtea de Apel Bender, a fost ales în funcţia de magistrat al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea de eliberare din funcţie a magistratului Andrei Harghel de la CSJ, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

457-csmÎn şedinţa de marţi a CSM, membrii Consiliului urmau să aleagă un judecător care să înlocuiască un post vacant de magistrat al CSJ. La concurs şi-au depus dosarele cinci judecători: Dina Rotarciuc, de la Curtea de Apel Chişinău, Maria Ghervas şi Victoria Puică, de la Judecătoria Botanica, Aliona Dănilov, de la Judecătoria Buiucani, şi Ion Guzun, de la Curtea de Apel Bender. Deşi magistratul Ion Guzun a acumulat cel mai mic punctaj dintre candidaţi, acordat de Colegiul de selecţie din cadrul CSM, Consiliul a hotărât să-l aleagă pe el în calitate de magistrat al CSJ.

Săptămâna trecută, CSM a ales doi judecători la CSJ care acumulaseră cel mai mic punctaj oferit de Colegiul de selecţie. Dumitru Visternicean, preşedintele interimar al CSM, a declarat pentru ZdG că judecătorii au fost aleşi în ultimă instanţă de Consiliu, prin votare, dezbateri şi o analiză în baza documentelor pe care le-au prezentat, inclusiv a materialelor de la Colegiul de evaluare şi de la Colegiul de selecţie. „Nu contează care are cel mai mare punctaj de la Colegiul de evaluare sau de selecţie. Consiliul ţine cont în ansamblu de toate circumstanţele care caracterizează persoana sub toate aspectele. Sunt criterii obiective, strict stabilite de lege”, a precizat Visternicean.

Proaspătul judecător de la CSJ, Ion Guzun, a depus, pe 14 mai 2013, o cerere la CSM privind remiterea materialelor Colegiului de evaluare şi Colegiului pentru selecţie, pentru o eventuală promovare la instanţa ierarhic superioară sau pentru desemnarea în funcţia de preşedinte de instanţă.

Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprităţi pe anul 2012, Guzun are o casă de locuit, un apartament, cinci terenuri agricole şi intravilane, un automobil BMW, patru conturi bancare la VictoriaBank şi deţine acţiuni în două societăţi pe acţiuni. Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorilor, magistraţii CSJ sunt numiţi de Parlament, la propunerea CSM. La sfârşit de 2013, CSM l-a ales în calitate de judecător la CSJ şi pe Ion Druţă, preşedintele Judecătoriei Botanica, despre care ZdG a scris că şi-a construit o vilă de lux cu două etaje şi mansardă în cartierul de elită Malina Mică, estimată de agenţii imobiliari la 4 milioane de lei.

Amintim că, tot marţi, Consiliul a prezentat nouă pagină web al CSM (www.new.csm.md), elaborată în parteneriat cu Programul USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (ROLISP). Potrivit preşedintelui interimar al CSM, Dumitru Visternicean, noua platformă web a fost creată pentru a facilita munca reprezentanţilor CSM, dar şi în scopul informării cetăţenilor. Potrivit acestuia, noul site este într-un format actualizat cu secţiuni şi servicii noi, care vor permite o navigare uşoară şi informare completă. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, prezent la eveniment, a remarcat că, prin adoptarea managementului modern, se va dezvolta şi climatul transparent. „Este important ca justiţia să se facă, dar într-un mod rapid şi transparent”, a spus Efrim.

Publicitate
Publicitate