Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Corupţia- un pericol deosebit de…

Corupţia- un pericol deosebit de grav pentru judecători

Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie a emis o recomandare cu privire la individualizarea pedepsei penale în cauzele de corupţie.

coruptiaUn studiu cu privire la practica judecării cauzelor referitoare la infracţiunile de corupţie, examinate în perioada ianuarie 2010 – iunie 2012, relevă că dosarele penale de corupţie puse pe rolul instanţelor de judecată se referă la traficul de influenţă (49%), abuz de putere sau abuz de serviciu (17%), corupere pasivă şi primirea unei remunerări ilicite de către un funcţionar public (16%). Mai puţine sunt cazurile formelor de corupere activă şi cele de dare de mită (4,5%).

S-a constatat că instanţele de fond au pronunţat sentinţe de condamnare în 60% din cazuri, de încetare a procesului penal – în 31% din cazuri şi de achitare în 9% din cazuri.

Pronunţând sentinţele de condamnare, instanţele de judecată au dispus, în fiecare al treilea caz examinat, liberarea de răspundere penală şi tragerea la răspundere contravenţională, în patru din cinci cazuri de corupţie cauzele au fost examinate în procedura privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, în fiecare al treilea caz instanţele au aplicat pedepse mai blânde, adică sub limita prevăzută de lege, sau nu au aplicat pedepsele complementare obligatorii. În fiecare al treilea caz instanţele au dispus suspendarea executării pedepsei.

Studiul practicii judiciare demonstrează că, pe cauzele de corupţie, uneori instanţele interpretează în mod greşit şi neuniform normele de drept penal ce ţin de individualizarea pedepsei, drept consecinţă fiind stabilite pedepse nejustificate în raport cu efectele corupţiei.

Colegiul Penal al CSJ a elaborate o recomandare în care se sugerează instanţelor să ţină cont de gravitatea infracţiunii săvârşite, de personalitatea infractorului, de împrejurările concrete în care s-a comis infracţiunea. În cazul infracţiunilor de corupţie noţiunea „gravitatea infracţiunii săvârşite” trebuie înţeleasă în sensul că aceste infracţiuni, comparativ cu alte categorii de infracţiuni, prezintă un pericol deosebit de grav pentru societate, deoarece se manifestă în structurile autorităţilor statului, ale puterii sau serviciilor publice, discreditând şi compromiţând activitatea acestora.