Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cea mai violentă epidemie Ebola…

Cea mai violentă epidemie Ebola a ucis 932 de oameni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că bilanţul morţilor în epidemia Ebola din vestul Africii a ajuns joi la 932 de persoane. Aproape toate victimele au fost înregistrate în Liberia, Sierra Leone şi Guinea. În regiune s-au raportat peste 1.700 de cazuri de contractare a virusului.

627x0Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei. Epidemia de acum, care a pornit în martie, este considerată cea mai gravă de până acum. Din 1976, de când s-a înregistrat prima epidemie, virusul s-a dezvoltat şi au apărut noi tulpini.

Doctorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, avertizează că epidemia din vestul Africii, unde au murit deja 932 de persoane, este „fără precent”. Pentru prima dată, epidemia face ravagii în oraşe mari, chiar capitale, din Guinea, Sierra Leone şi Liberia. „Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există”, a declarat Piot într-un interviu acordat CNN.

Tot Piot este cel care spune că măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. Practic, şi celelalte epidemii au fost stopate în momentul în care condiţiile de carantină au fost respectate strict. Această epidemie se diferenţiază însă prin faptul că a devenit una internaţională foarte rapid – deja, s-au înregistrat cazuri de infestare în patru ţări.

În plus, numărul ridicat de străini care lucrează ca misionari sau voluntari în aceste ţări africane – Liberia, Guinea, Sierra Leone şi Nigeria – creşte dramatic riscul de a duce virusul peste hotare. Deja, doi americani – un doctor şi o asistentă – care contractaseră virusul lucrând cu bolnavii au fost duşi în SUA, în timp ce un preot misionar spaniol a fost dus joi la Madrid. În New York există un potenţial pacient infestat, ţinut încă în carantină, în timp ce în Arabia Saudită, la Jebbah, un bărbat a murit în spital, fiind suspect de Ebola. Atât americanul, cât şi sauditul se întorseseră recent din călătorii în vestul Africii.

origDeşi nu există un antidot pentru virus, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”. Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia.