Principală  —  IMPORTANTE   —   Zile numărate până la Bacalaureat

Zile numărate până la Bacalaureat

În acest an, examenele de bacalaureat se vor desfăşura în perioada 5-22 iunie 2018. În cadrul Bacalaureatului 2018, absolvenţii urmează să susţină probe la limbi moderne, la limba de instruire, iar în şcolile alolingve – la limba şi literatura română, dar şi un examen de profil (matematica – pentru cei de la profilul real, istoria românilor şi universală – pentru cei de la profilul umanist – şi proba de profil pentru candidaţii de la Arte, Sport şi Tehnologii). Pe lângă disciplinele obligatorii, candidaţii la BAC vor susţine şi o probă la o disciplină pe care o vor alege independent: geografie, chimie, fizică, matematică, biologie, istoria românilor şi universală, informatică.

În ce condiţii va avea loc Bacalaureatul

Primul examen de bacalaureat din acest an, la limba şi literatura română, îl vor susţine, la 5 iunie, elevii şcolilor alolingve. Pe 8 iunie, va avea loc proba de examen la limba de instruire, pe 12 iunie – la limbi moderne. Vineri, 15 iunie, proba la matematică (profil real), istoria românilor şi universală (profil umanist), arte (Arte), sport (Sport). Pe 19 iunie, se va desfăşura examenul la proba solicitată, iar pe 22 iunie – la limba ucraineană/bulgară/găgăuză (profil umanist/real).

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) a anunţat, în urma şedinţei Comisiei Naţionale de Examen din 2 aprilie 2018, că la sesiunea de bacalaureat din acest an vor fi create 92 de Centre de bacalaureat, 62 dintre acestea vor fi deschise în raioane şi 30 – în Chişinău.

Potrivit MECC, în mun. Chişinău, toate Centrele de bacalaureat vor fi deschise în incinta liceelor teoretice. În centrele raionale, Bacalaureatul va fi susţinut în 49 de licee teoretice, 12 gimnazii şi o şcoală profesională.

Camere de supraveghere la BAC

De asemenea, sunt deschise două Centre Republicane de Evaluare a lucrărilor de Bacalaureat, capabile să asigure condiţii eficiente de desfăşurare a activităţii Comisiilor Republicane de Evaluare a lucrărilor la fiecare disciplină, condiţii de păstrare în maximă confidenţialitate a lucrărilor de examen, a baremelor de corectare, precum şi a altor materiale indispensabile procesului de evaluare, condiţii tehnice şi comunicaţionale de activitate a echipei care va aduce şi stoca scorurile acumulate de fiecare candidat la examene.

Condiţiile desfăşurării Bacalaureatului 2018 rămân aceleaşi ca şi în anul precedent. Intrarea în Centrul de Bacalaureat se efectuează în baza buletinului de identitate, fiecare elev urmând să fie verificat cu un detector. În sălile de examene vor fi instalate camere de supraveghere. Anunţul a fost făcut pentru presă de către directorul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, Anatol Topală.

Regulamente noi

Pentru Bacalaureatul din aceat an au fost elaborate reguli noi ce prevăd organizarea, deafăşurarea, dar şi procedura de evaluare. În prealabil, acestea au fost supuse expertizei anticorupţie. Noile prevederi urmează a faceşi mai transparentă modalitatea de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de bacalaureat, iar unele dintre acestea vor ajuta elevii să vină mai pregătiţi şi mai informaţi la examen, sporind şansele lor de a susţine cât mai bine testele.

Un element de noutate în raport cu metodologiile aplicate în anii precedenţi este faptul ca regulamentul a fost completat cu proceduri şi criterii de selectare pentru persoanele care asigură elaborarea testelor, comisiile de evaluare şi de examinare a contestaţiilor, pentru alte categorii de persoane, implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor. Autorii propunerii susţin că rolul specialiştilor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat este extrem de important. Astfel, persoanele implicate în elaborarea testelor pentru examene trebuie să cunoască curriculumul la disciplină, să fie oneste şi competente în domeniul lor de activitate. Autorii testelor trebuie să asigure, pe de o parte, securitatea deplină a acestora, iar pe de altă parte, în condiţiile în care toate subiectele sunt publicate ulterior sesiunii de examen, acestea sunt supuse analizelor de specialitate, respectiv autorii trebuie să-şi poată argumenta fiecare expunere din test. Aceloraşi responsabilităţi şi rigori trebuie să răspundă şi profesorii evaluatori. Fiecare elev poate să-şi vadă deschis testul verificat. Testul de examen verificat este semnat de către profesorii evaluatori, respectiv fiecare dintre ei sunt responsabili de calitatea evaluării lucrării de examen.

A fost intodusă şi o schemă nouă de convertire predefinită, care îi permite elevului să cunoască din timp că, dacă va acumula un anumit punctaj, va avea o anumită notă, acest fapt premiţându-i să-şi concentreze efortul asupra rezultatului dorit. Schema predefinită oferă transparenţă instrumentelor de evaluare şi îl ajută pe elev să vină la examen bine informat.

În acest an, vor avea dreptul la contestare toţi candidaţii care participă în sesiunea suplimentară. Noua prevedere va spori şansele elevilor care vor putea opta pentru o evaluare suplimentară, iar în mod indirect prevederea respectivă va condiţiona o calitate mai bună a verificării iniţiale.

Regulamentul a fost completat cu un capitol nou – Susţinerea examenului de bacalaureat în regim de externat. Susţinerea examenului de bacalaureat în regim de externat este un drept al cetăţenilor R. Moldova, care din anumite circumstanţe nu au susţinut acest examen în timpul studiilor, dar doresc să studieze într-o instituţie de învăţământ superior. Menţionăm că regulile şi perioada de susţinere a examenului de bacalaureat în regim de externat sunt aceleaşi ca şi pentru elevii din instituţiile de învăţământ general.

Procedura de intrare în sala de examen a rămas neschimbată, accesul se permite în baza buletinului de identitate şi după ce fiecare elev este verificat cu un detector.

Nicoleta Bucşan, absolventă 2017, ne-a declarat că „cele mai mari bătăi de cap le-au constituit nu atât camerele de supraveghere, cât condiţiile din sala de examen. În iunie, fiind foarte cald, noi nu am beneficiat de aparat de aer condiţionat, nici măcar de un ventilator. Când ne-am revoltat pe seama acestui lucru, ni s-a răspuns doar că acestea sunt condiţiile şi trebuie să ne conformăm. A fost mare năduşeală”.

Către Bacalaureatul din acest an, reprezentanţii din Parlament ai Partidului Comuniştilor au propus demontarea camerelor de supraveghere video, iniţiativă avansată anterior şi de socialişti. Guvernul, însă, a avizat negativ iniţiativa, considerând-o inoportună. În motivarea deciziei se menţionează că „supravegherea video nu încalcă dreptul la viaţa privată a elevilor”.

Rata de promovare în 2017

În 2017, rata de promovare a examenelor de bacalaureat la sesiunea de bază a fost de 58,73%, în creştere cu aproape 5 puncte procentuale faţă de 2016. Cea mai mare rată de promovare s-a înregistrat în licee – peste 80%. În colegii, Bacalaureatul a fost susţinut de aproape 47%. În 80 de licee din R. Moldova, rata de promovare a fost de 100%. Cele mai bune note au obţinut elevii absolvenţi ai Liceului „Prometeu”, unde media la bacalaureat a fost de 8,55. Urmează în top absolvenţii Liceului „Spiru Haret”, cu media de 8,40, şi ai Liceului Academiei de Ştiinţe – cu 8,30. O medie peste 8 a mai fost înregistrată şi la liceele „Mircea Eliade” şi „Evrica”.

Cele mai mici rezultate au fost înregistrate la Colegiul Agroindustrial din Grinăuţi, Ocniţa, media fiind puţin peste 6 puncte. La sesiunea de Bacalaureat din 2017 s-au înscris în total peste 18000 de absolvenţi, dintre care doar 12905 au fost promovaţi.

În acest an, Bacalaureatul urmează să fie susţinut de circa 19500 de elevi.

Violeta Ţuţuianu