“Trenul durerii” pentru “duşmanii poporului”

427-monumentul-deportatilorAu rămas zile numărate până la inaugurarea Monumentului Deportaţilor, în scuarul Gării Feroviare din Chişinău. În timp ce primarul general asigură că lucrările se vor încadra în timp, iar deportaţii şi familiile lor vor să creadă că anume aşa va fi, mai multe voci sunt sceptice, motivând că la elaborarea ideii monumentului ar fi trebuit să se ţină cont şi de părerea lor.

Foştii deportaţi susţin că acest monument nu va şterge din memoria lor calvarul la care au fost supuşi. Ei spun că şi-ar dori ca autorităţile să nu se spele pe mâini prin edificarea monumentului, uitând de ei. Deşi au cunoscut suferinţele, foametea şi înjosirea, astăzi, pensiile prea mici îi reîntorc la timpurile de altă dată, când nu aveau măcar o bucăţică de pâine.

Istoria monumentului

Data anunţată pentru inaugurarea monumentului victimelor represiunilor staliniste este 6 iulie, zi în care, în 1949, a avut loc cel de-al doilea val al doportărilor. Acum doi ani, s-a discutat foarte mult referitor la sculptură, la semnificaţiile acesteia. A avut loc şi un concurs, la care sculptorii şi-au prezentat proiectele. Într-un final, a fost selectat proiectul lui 427-monumentul-deportatilor2Iurie Platon, care a propus realizarea unui tren ce ar simboliza „maşinăria” care ducea oamenii spre calvar, spre necunoscut sau chiar spre moarte. El a propus ca lucrarea să se numească „Trenul durerii”, or, sute dintre cei ridicaţi nici nu au ajuns la destinaţie.

Pentru a prezenta suferinţa deportaţilor şi chinurile la care au fost supuşi, plasticianul „a transformat” un capăt al vagonului în oameni, care, până la urmă, se transformă iarăşi în bucăţi de tren: uşi, geamuri, roţi… Această idee a fost acceptată de juriu, care a selectat anume această lucrare a artistului Iurie Platon. Anterior, istoricul Ion Negrei menţiona pentru ZdG că drumul parcurs de victimele represiunilor staliniste „nu avea sfârşit şi s-a încheiat în mod tragic, cu nimicirea a sute de mii de gospodari”.

„Fenomenul deportărilor e îngrozitor, de ordinea holocaustului, a genocidului”, aprecia academicianul Mihai Cimpoi, care a făcut parte din comisia de jurizare a proiectelor propuse pentru concurs. Câştigătorul, la rândul său, susţine că s-a documentat foarte mult şi s-a pregătit serios de acest concurs, deşi atunci când a aflat că lucrarea sa a fost selectată, s-a speriat. A fost doar un sentiment de moment. Iurie Platon s-a apucat imediat de lucru, muncind în ghips, pentru ca, ulterior, monumentul să fie turnat în bronz. Sculptorul îşi făcea griji în această privinţă, deoarece, în R. Moldova, e imposibil de turnat în bronz o lucrare de dimensiuni mari.

“Trenul durerii” va ajunge la destinaţie la timp

În prezent, artistul plastician şi-a terminat lucrarea. „Ea cântăreşte o nimica toată, vreo trei-patru tone”, susţine Iurie Platon. Sculptura a fost transportată în Belarus, la Minsk, unde este turnată în bronz. Despre acest fapt a anunţat Roman 427-monumentul-deportatilor3Sofroni, şeful Direcţiei construcţii capitale din cadrul Primăriei. Lucrarea a fost împărţită în trei fragmente, ca să poată fi transportată mai simplu. Varianta finală a lucrării ar trebui să cântărească deja în jur de 13 tone.

Astăzi, toţi sunt în aşteptarea monumentului, care trebuie să fie adus cât de curând, deşi, pe parcurs, au apărut unele probleme. Potrivit unor informaţii, Chişinăul nu ar fi achitat suma stabilită, de zece milionae de lei. Ulterior, edilul capitalei ne-a asigurat că totul ar fi în ordine şi că monumentul va reveni la Chişinău în termenul stabilit. Pe 13 iunie, în cadrul evenimentelor dedicate memoriei celor care au avut de suferit în urma primului val de deportări, Dorin Chirtoacă a afirmat public că va face tot posibilul să se integreze în timp.

Totuşi, primarul de Chişinău nu a exclus că ar putea să apară unele probleme la vamă, dar că acestea „nu ar trebui să constituie un impediment şi vom face tot ce va fi necesar ca, pe 6 iulie, monumentul să fie la locul stabilit”, susţine primarul. „Trenul durerii” va fi montat în Scuarul Gării Feroviare, acolo unde, în prezent, este înălţată o piatră comemorativă, instalată încă în 1990, semnificând şi locul pe care va fi instalat monumentul, asupra căruia lucrările au început abia în 2010.

Cei mai oropsiţi

Mai mulţi deportaţi contestă ideea în baza căreia este edificat monumentul. „Noi nu am fost sfărâmaţi de roţile trenului şi nici nu ne-am transformat în metal. Erau proiecte mult mai reuşite, dar de părerea noastră nu a ţinut cont nimeni, deşi se spune că pentru noi o fac”, spune indignată Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici. „Aceasta este tragedia poporului nostru, tragedia pe care am trăit-o pe timpul comuniştilor, am trăit-o pe pielea noastră”, afirmă Valentina Sturza. Deşi autorităţile susţin că fac acest gest pentru victimele represiunilor staliniste, acestea se pare că ar avea nevoie de altceva.

Oamenii nu pun la îndoială faptul că sculptura va fi dezvelită la data stabilită, dar spun că, în tot acest timp, au visat cu totul la altceva. Cei cărora li s-a luat până şi ultimul bănuţ au acum o pensie mai mult simbolică. Tot ce-şi doresc ei este să ducă un trai decent, de care au fost lipsiţi ani la rând. Sculptura este foarte costisitoare, atingând 22,5 milioane de lei. Oamenii spun că aceşti bani ar fi putut fi folosiţi pentru a facilita viaţa lor grea. „Aceste persoane merită să meargă în transport fără plată. La facturi să aibă reduceri de 50%, aşa cum era cândva. Peste tot situaţia deportaţilor este alta. Chiar şi în Rusia, foştii deportaţi beneficiază de aceste facilităţi. Numai noi, aici, suntem cei mai oropsiţi”, susţine Valentina Sturza.

Victimele represiunilor staliniste au fost deportate pe motiv că ar fi „duşmani ai poporului”. Toţi au revenit acasă fără drepturi, atitudinea autorităţilor continuând să fie ca faţă de nişte „duşmani ai poporului”. Totodată, cei care s-au născut în surghiun, nu pentru că asta ar fi fost alegerea părinţilor, ci pentru că aceştia au fost deportaţi, nu au niciun privilegiu până la vârsta de pensionare. Mulţi dintre ei nu-şi pot restitui cel puţin o parte din bunurile familiilor lor. Primul val al deportărilor a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, urmat de al doilea val – 6-7 iulie 1949. Aceasta este şi data în care se preconizează inaugurarea monumentului „Trenul durerii”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. iurie cujba

  E corect ,politicienii de la noi in mod egoist folosesc monumentele si alte evenimente in iterese personale si de partid, dar nu nationale si popor.

 2. Deportatul

  Dle Cujba, forțile politice a Rusiei, procomuniste, antiromâne cu înverșunare luptă, manipulînd împotriva PL, Dnii Ghimpu, Chirtoacă.
  Familia Ghimpu prin fapte a dovedit că luptă pentru interesile naționale și popor
  Dacă deacuma ești manipulat și nu observi aceasta și Dumetale vei vota pe oligarhi, care și/au făcut avere de milioane de Euro conducînd cu RM, și aducînd cetățenii la sărăcie.
  Cred că mai ai timp să gîndești. De nu, votează mai departe PCRM, PLDM, PD care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului și retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM

 3. Deportatul

  Dna Valentina Sturza – a fost concurs, membrul comisia de jurizare a proiectelor propuse pentru concurs a fost și academicianul Mihai Cimpoi
  Dna V. Sturza – e regratabil că împreună cu Filat, oligarhul cu averi de miioane de Euro, care dupa 3,5 ani de guvernare e pericol de revenirea lui Voronin la guvernare, împreună subtil a-l atăcați pe Ghimpu, Chirtoacă
  Dna V. Sturza – măcar de respectul comisiei cu membrii comisiei de foarte înaltă calitate nu mai atăcați de a critica acest Monument. Nu sunteți specialistă. Specialiștii spun că și prețul monumentului este relativ mic – monmentul este pentru sute mii de deportați, jertve regimului comunist. Comuniștii nu-și puneau întrebări și nimeni nu se revoltau împotriva banilor cheltuiți
  Dna V. Sturza – REGRETABIL că în loc să susțineți, sunteți ca și comuniștii care critică. RUȘINE!

 4. Gorbul Valeriu

  TRENUL DURERII ar putea avea primele şine la Bălţi. Sau,tema deportărilor, ar fi o primă constatare documentară care în 1992, în luna mai,se conţin, în mai multe articole din “Curierul de Nord”, o ediţie de print care a fost fidelă temei.

 5. Familie represata la 06.07,1949

  in loc de acest monstruos ‘tren al durerii’ mai bine se ridica SFINTA CRUCE, IAR MILIOANELE DATE PE ACEST MONSTRU SE IMPARTEAU CELOR PUTINI, CARE AU RAMAS …Cetateni, care nu au bani de analgina, dar nu de sute de lei sa vina la Chisinau sa vada acest monument, CINE IA INTREBAT PE DEPORTATI, DACA EI DORESC ASA O RISIPA DE BANI, ATUNCI CAND EI NU AU BANI DE MEDICAMENTE, GAZ, LEMNE SI CARBUNI..Rusine sa le fie celor, care au aruncat atata banarit al contribuabililor pentru a-si face campanie electorala, rusine unui stat, care face declaratii desarte, rusine unui stat, care se declara democratic, dar nu face nimic pentru a restitui macar o umila parte din ceia ce tot un stat, numai ca totaliotar, fascist le-a luat cu sila, forta si moartea…Chirtoaca nu are nici un drept moral sa arunce atat banirit in monument, cand cetateni cu soarta inuman de tragica, abea de reusesc sa lege tei de curmei…o tara saraca nu POATE SA-SI PERMITA LUXUL DE A DA MILIOANE PE MONUMENT, ATUNCI CAND CETATEANUL INCA VIU TRAIESTE LA LIMITA EXISTENTEI….

 6. gotesteanul

  La noi,la moldovenii-basarabeni, ce n-ai face şi cum n-ai drege-o tot nu-i pe plac:ba nu-i laie, ba-i bălaie…Fraţilor, ce vină poartă un monument în faţa guvernanţilor de stat, care nu ne întorc ce ni se cade? O, ţară săracă cu milionari în EURO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Deportatul

  “Familie represata la 06.07,1949” – sunteţi sau manipulat, sau provocator. Dar în esenţă e una şi aceiaş în cazul dat – sunteţi împotriva comemorării jervelor regimului comunist, şi la concret împotriva comemorării deportaţilor, inclusiv şi a celor de la 6 iulie 1949.
  Repeţi spusile comuniştilor, duşmanilor celor deportaţi, a celor care nu au memorie fiind manipulaţi împotriva a memoriza prin monument crimile comunismului şi ocupaţiei sovietice (citeşze – ocupaţie rusească)
  Dar în acelaş moment Rusia, comuniştii instalează monumente lui Lenin, au construit la Şerpeni memorial soldatului rus, au grijă de monumentele regimului comunist şi luptă pentru a fi protejate
  Eşti persoană FĂRĂ DE SUFLET!!!
  Tot de alde tine spuneau/spun că “nu ne trebuie limba, dar ne trebuie să avem ce pune pe limbă”
  VAI D CAPUL TĂU!
  Tot de alde tine timp de 22 ani votează slugile Moscovei, promovaţi încă de pînă la 1991 – Snegur, Lucinskii, Voronin şi acuma subalternii lui Lucinskii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc)
  Tot de alde tine împreună cu propaganda Rusiei, comunişti şi neocomunişti, fareseii patrioţi atăcă ani la rînd pe Chirtoacă, Ghimpu, PL! Votaţi masiv oligarhii “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc; dar atăcaţi pe Ghimpu, Chirtoacă, PL. Oligarhii au furat averea statului, a cetăţenilor RM – însărăcindu-i. V-ai spălat creerii şi nu vă revoltaţi împotriva celor care v-au însărăcit, dar împotriva lui Chirtoacă, Ghimpu. Care Primar din RM mai ajută nevoiaşii cu 70 lei fiecare lună pentru transport şi 40% pentru căldură !? Doar Chirtoacă, şi tot voi cu creerii spălaţi a-l atăcaţi pe Chirtoacă.
  Monumentul a fost propus de specialişti de cea mai înaltă calificaţiei. Costul la aşa Monument, pentru jertvile comuniste întregii RM, este încă mică

  Dna Sturza, susţinătoarea lui Filat, care v-aţi autoproclamat Preşedinte Asociaţiei Foştilor Deportaţi – paremi-se că n-aveţi dreptul moral să mai veniţi la dezvelirea Monumentului. Sunteţi din aceiaş parte a baricadei lupte împotriva lui Chirtoacă cu propaganda Moscovei, comuniştii şi neocomuniştii, falşii patrioţi care a-l susţin pe Dodon
  Dna Valentina Sturza – poate cereţi de la averea de milioane de Euro a lui Filat de ajutat “Familie represata la 06.07,1949” şi alţi deportaţi, sau cel puţin să li se facă dreptate prin judecăţi!?

 8. Familie represata la 06.07,1949

  dle deportat, ori nu vrei sa intelegi, ori chiar nu untelegi, INCA O DATA PENTRU CEI, LA CARE GREU AJUNGE : NU SUNTEM CONTRA UNUI MONUMENT, CARE ETERNIZEAZA TIRANIA SI SUFERINTELE BASARABENILOR, SUNTEM CONTRA MONUMENTELOR MONSTRUOASE, PE CARE SE PLATESC SUME COLOSALE, NOI NE MULTUMEAM SI CU UN MONUMENT MAI MODEST , IAR RESTUL BANILOR ARUNCATI NU STIM UNDE SA SE FI DAT REPRESATILOR, CARE AU MAI RAMAS MACAR PENTRU CELE MAI NECESARE – TRATAMENT SI INTRETINERE DECENTA# Se pare, ca sunteti indragostit lulea in PL, este treaba si alegerea matale personala…CHELTUIELILE ENORME PE ACEST MONUMENT ORICUM NU VOR ADUCE VOTURI PENTU PL, asa, ca nu delira si nu tte semna pentru toti gospodarii, care au avut de suferit, plus, ca dupa cate inteleg dumneata personal nu prea ai trecut chinurile golgotei, asa ca vzi-ti de pacatele si sufetul dumitale si nu mai arunca cu diaree in toti cei, care nu le sufla in bors celor de la PL.

 9. vera

  De ce nu scriau asa cand era la conducere PCRM?

  Nu era libertatea de exprimare sau curajul de care dau dovada acum, cand libertatea de exprimare este la putere, dat fara de putere?

  Pentru viitor se fac monumentele ca sa ramina o amintire pentru urmasii,urmasilor nostri, istoria si faptele oamenilor,suferintele lor, sa nu fie uitate,sa fie respectate si nerepetate!

  De ce represatii nu se adreseaza la asistenta sociala,sa insiste si pentru medicamente si alte probleme, doar nu numai ei au probleme, toata lumea saraca le are, dar unde-i democratia adevarata, unde-i mentalitetul nostru schimbat ca sa traim un trai mai bun,dar se da vina pe acei care si ei sunt vinoveti, ca se staruie pentru o schimbare in acest stat, dar li se pune bete in roate ca:Chirtoaca,Ghimpu si alti patrioti?

  De ce unii contribuie numai cu limba la o schimbare, dar nu i-au parte activa la proteste, la diferite activitati,sa demaste, sa ceara,sa critice,pentru a avea loc o schimbare?

  De ce acei care sunt pentru o schimbare spre bine ca fratii Brega,alte persoane, care protesteaza si sunt sanctionati, purtati prin instante pentru ca i-si exprima nemultumirea fata de regimul demonolizat – numit democrat si vor ca oamenii sa-i sustie, sa iasa din gaoacea lor la lumina, sa lupte pentru drepturile sale, a viitorului nepotilor, copiiilor lor sunt priviti prin prizma mentalitatii unora ca niste persoane care nu au nici un pret,carora li se poate spune orice,numai sa-i intimideze, sa le ponegreasca demnitatea, pentru a incurca altora sa-i inteleaga corect, dar nu pentru a lua exemplu si sa distruga impreuna cu ei cuibarul de decenii – a regimului dominant ca sa fim mindri de Moldova noastra, de traiul pe care ni-l dorim?
  Unde-i curajul,optimizmul fiecaruia? Oare Chirtoaca e vinovat,Chimpu e vinovat sau coruptii din acest stat?

  Nu ei sunt vinoveti! NOI,suferinzii suntem vinoveti, ca nu ne unim, nu cerem, nu avem tarie de caracter, cadem prada luminarilor aprinse, preotilor care gifiie de bine si acelora care ignoreaza limba, istoria,legea asestui stat,fara bataie de cap.

  Poporul trebuie sa hotarasca, dar unde-i? Se duce dupa bani grei si nu are nevoie ce se petrece aici,dar numai de familiile lor, dupa cum guvernantii de dinsii?

  Stati si va plingeti,acei care a-ti mai ramas, jigniti-va unul pe altul si asteptati moartea intre cei 4 pereti, daca VA RUSINATI sa cereti sa protestati, la usa lor mai des sa stati!

  Mai rau o sa traim, daca mai mult o sa stam si o sa gindim:trebuie de actionat pasnic, dar de gandit la petre si alte actiuni ilegale. Mintea fiecaruia nu trebuie sa doarma,iar limba sa lucreze:sa mestece..!

  Arunca-ti frica din sine ea este mai rau ca cancerul si SPUDul ce bintuie in lume!

  Curaj si succese! Moldova asteapta demult!

 10. Deportatul

  Pentru “Familie represata la 06.07,1949 & CO”
  Dacă ai fi “trecut chinurile golgotei” MONSTRUOASE nu a-i mai fi împotriva “MONUMENTULUI MONSTRUOS”, doar dacă nu eşti cu CREERII SPĂLAŢI
  Nu eşti din familie deportată, dar dacă chiar şi eşti, atuncea eşti manipulată ca şi Diacov, Greceanîi şi acei simpli cetăţeni ce votează comuniştii şi pe acei care au guvernat cu Lucinsckii la “prihvatizare” cum ar fi Filat, Diacov şi cu Voronin cum ar fi Lupu, Plahotniuc.
  Eşti cu acei care au fost ÎMPOTRIVA DECRETULUI Preşedintelui Interimar Dl Ghimpu de CONDAMNAREA COMUNISMULUI – partidele PCRM+PLDM+PD
  Eşti cu acei care au fost ÎMPOTRIVA PIETREI ÎN MEMORIA JERTVILOR REGIMULUI COMUNIST de pe PMAN – partidele PCRM+PLDM+PD
  Eşti cu oligarhii “trei Vlad” – Voronin, Filat, Plahotniuc şi alţii din PCRM+PLDM+PD. Ei şi-au făcut averi colosale guvernînd şi însărăcind cetăţenii, inclusiv şi deportaţii
  Scopul adevărat a tău este în a atăca pe Chirtoacă, Ghipmpu, PL
  1. Repeţi aceleaş atacuri ce vin de la membrii, simpatizanţii PCRM+PLDM+PD
  2. “SUME COLOSALE” sunt la oligarhii “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc – PCRM+PLDM+PD. Costul monumentului sunt doar nişte bănuţi pe lîngă “SUME COLOSALE” a oligarhilor, votaţi masiv timp de 22 ani de cetăţenii manipulaţi de către jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” de olugarhi şi propaganda Moscovei
  3. La nivelul jos de viaţă au adus pe cetăţeni, inclusiv şi deportaţii, anume oligarhii ce ne-au condus şi ne conduc din PCRM+PLDM+PD, eu avînd averi de sute milioane de Euro
  4. “MONUMENTELE MONSTRUOASE” sunt pentru a rămânea în memoria urmaşilor despre REGIMUL MONSTRUOS, despre SUTE DE MII de JERTVE VEŢI OMENEŞTI
  5. Un juriu de personalităţi din RM au votat anume pentru acest “MONUMENT MONSTRUOS”. Şi anume acest monument va fi. Şi Bravo lui Chirtoacă, Ghimpu, PL că depun efort pentru lupta adevărului istoric despre REGIMUL MONSTRUOS şi SUTE DE MII de JERTVE VEŢI OMENEŞTI
  6. Acest “MONUMENT MONSTRUOS” este pentru comemorarea SUTE DE MII de JERTVE VEŢI OMENEŞTI a REGIMULUI MONSTRUOS.
  7. Orce OM se cheltuie cînd pune la mormînt, o cruce, un monument, face mase de pomenire, dă de pomană. În cazul dat este efort de a avea monument de pomenirea a sute de mii de oameni. TREBUIE SĂ FII FĂRĂ DE SUFLET SĂ LUPŢI ÎMPOTRIVA CELOR CARE PUN EFORT DE A AVEA MONUMENT ÎN MEMORIA A SUTE DE MII DE OAMENI A REGIMULUI MONSTRUOS
  8. Ruşine “Familie represata la 06.07,1949 & CO”. Regretabil, cam aceiaş poziţie are şi Dna Valentina Sturza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *