Vinul şi Bucătăriile sofisticate

În pragul sărbătorilor de iarnă, să vorbim puţin despre gastronomie şi vin – un capitol la care noi, moldovenii, excelăm cu desăvârşire. Nu este un secret pentru niciun membru al acestei familii mari şi diverse, numită Moldova, că bucatele noastre sunt DELICIOASE, lăsându-i satisfăcuţi şi pe cei mai mari gurmanzi străini care ne vizitează. Dar v-aţi întrebat vreodată de ce este aşa, de ce unele naţiuni sunt asociate cu bucătăria, în timp ce pot fi la fel de avansate în diverse ramuri non-culinare? De ce bucătăriile franceză, italiană sau spaniolă (mă limitez aici la hotarele europene) sunt cu precădere net-superioare (şi nu mă tem să hiperbolizez aici) celor germană, irlandeză sau suedeză?

Printr-o coincidenţă sau nu, topul celor mai titulaţi bucătari la statistica numărului de stele Michelin câştigate sunt francezii. În acest articol vreau să vă aduc la cunoştinţă o teorie pe care am citit-o/auzit-o recent, care sună pe cât de banal, pe atât de interesant, dacă pătrunzi în esenţa ei. Răspunsul e simplu. Vinul. Cultura vinului e la baza gusturilor gastronomice sofisticate. Conform acesteia, naţiunile în care vinul nu este doar o băutură alcoolică acordă o însemnătate esenţială artei culinare, spre deosebire de cele în care predomină producerea şi consumul de bere. În comparaţie cu efectele de apetisant şi fermentare specifice vinului, berea aduce rapid senzaţia de saturaţie, iar aceasta, la rândul ei, probabil inhibă imaginaţia culinară.

Locuind de mai mulţi ani în Germania, trecerea bruscă de la zeama noastră de pui cu smântână, mămăliga cu friptură şi brânză, sau ardeii umpluţi, la şniţel cu cartofi, varză murată şi zecile de tipuri de cârnaţi, nu a fost deloc uşoară. Doar atunci am realizat de ce prietenii mei nemţi, după o perioadă de vizită sau trai în Moldova, promit să revină. Mai mult ca atât, unii din ei adună adevărate colecţii de vinuri moldoveneşti. Şi deşi Moldova deja de câţiva ani intră în topurile internaţionale a ţărilor cu cel mai înalt consum de alcool pe cap de locuitor (un de facto trist), putem spune cu certitudine că avem cu adevărat o cultură a vinului, şi chiar dacă sună puţin exagerat, cred că suntem o naţiune de gurmanzi.

Mihail BALANICI, Germania

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Paulică

  Că escrocul Ilan Shor are copii și “nevastă” pe care îi hrănește din banii din
  furtul secolului este una, dar că el bea vin, adică chefuiește cu “nevasta” pe
  banii celui mai sărac popor din Europa, poporul modovenesc, asta-i foarte rău!

 2. Senea de Durlești

  Ești gurmand, bre Babalici? Să-ți ție intestinul gros și zeama de pui cu
  smântână, mămăliga cu friptură şi brânză, sau ardeii umpluţi, și şniţel
  cu cartofi, varză murată şi zecile de tipuri de cârnaţi, dar eu am lucrat
  toată viața pentru țara moldovenească și dacă bunul Dumnezeu îmi dă
  la bucățica de pâine neagră și un crenvuști chinuit pe care refuză să-l
  mănânce motanul vecinei (nu știu ce dracul a făcut cu dănsul) spun
  MÂNȚĂMĂSC!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *