Dansuri populare și sarmale la Festivalul Culturii Migranților din Rho, Milano

Un eveniment special dedicat culturii migranților din Italia a fost organizat de Consiliul Migranților din Rho, Milano. Festivalul Culturii Migranților e la a patra ediție și își propune promovarea multiculturalismului, eliminarea barierelor de comunicare dintre italieni și cetățenii de origine străină, dar și „scoaterea în evidență a frumosului într-o formă amplă, încercându-se să se îndepărteze toate conceptele legate de rasism”, afirmă Silvana Santoro, membră a Asociației „Dounea”.
Pe 23 septembrie, în cadrul manifestării de la Rho (Milano), diaspora moldovenească a fost prezentă cu delicii gastronomice: plăcinte, sarmale, colaci, chiftele. Surpriza serii a fost oferită de Patiseria Divo’s, a cărei proprietară este Zina Vicol, sponsorul Asociației Vatra Neamului la acest eveniment.

Președintele Consiliului Migranților din Rho, care este concetățeana noastră – Angela Anisei Kilat, susține că an de an eforturile se consolidează, înregistrându-se o implicare masivă din partea multor asociații. Scopul festivalului este de a promova imaginea orașului Rho prin prisma culturilor diverse, implicând toate formele de artă: dans, cântec, poezie, expoziții.

Surprizele însă nu s-au limitat la atât. Membrii ansamblului folcloric „Busuioc” (conducător Valentina Cazacu), veniți tocmai din Vorniceni, raionul Strășeni, au încins atmosfera cu hore și dansuri populare. Iar solistele Otilia Codreanu, Daniela Pleșca și Ludmila Reuțoi au adus publicului buchete de melodii în limbile română și italiană.

„Trăim cu o intensitate maximă tot ce se întâmplă la acest festival, pentru că ne unește, pentru că amplifică dorul nostru de casă, valorizând și mai mult ceea ce facem”, susține Angela Grigor, membră a Asociației Vatra Neamului.

Ne-au onorat cu prezența la acest eveniment primarul orașului Rho – Pietro Romano, viceprimarul orașului Rho, Vera Sichirliu, șefa secției cultură a raionului Strășeni, Liliana Țurcanu-Balaur, iar Consulul General al R. Moldova la Milano, Sergiu Goncerenco, a transmis cuvinte de felicitare și apreciere.

Ținem să precizăm că la festival au participat comunități din Republica Moldova, România, Ecuador, Senegal, Maroc, Peru, Bolivia și Burkina Faso, concetăţenii noştri participând pentru al doilea an consecutiv.

Doina Strulea, Italia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *