Copiii şi încrederea în propriile forţe i-au adus succesul

La mijloc de martie, dorul de casă m-a determinat să organizez o întâlnire cu moldovencele stabilite în zona pariziană. Fiecare a venit să-şi împărtăşească experienţele trăite printre străini. La această întâlnire a venit şi Dorina Darie, o tânără care, acum 16 ani, a apucat drumul străinătăţii. Povestea ei ne-a impresionat pe toate. De aceea am decis să o spun şi cititorilor ZdG. De la Dorina am aflat că răbdarea şi încrederea în forţele proprii au ajutat-o să reziste, chiar dacă a traversat mai multe ţări, confruntându-se cu mai multe probleme.

Prin 2003, fiind profesoară de limba română la un liceu din Chişinău, se întorcea acasă de mână cu fiul ei de patru ani. Acesta plângea, deoarece ceruse o îngheţată, iar mama i-a explicat că încă nu a primit salariul şi nu are niciun ban în buzunare. După o mică pauză, băiatul o întreabă: „Mamă, noi suntem săraci?”. Aici Dorina a simţit o durere în inimă şi a înţeles că trebuie să apuce calea străinătăţii.

A ajuns în Italia cu multe peripeţii, străbătând căile pe care le străbăteau pe atunci şi alţi moldoveni. A început să lucreze la o bătrână nu prea amabilă, iar dorul de cei de acasă o apăsa extrem de mult. După câteva luni, şi-a zis că viaţa nu poate continua aşa, trebuie să facă ceva cu diploma sa de studii. Răspunsurile însă erau mereu în defavoarea sa. Atunci s-a înscris la studii în Italia. Dimineaţa mergea la ore, după-masă, până la miezul nopţii, lucra la un restaurant: căra şi spăla vasele. După ce a obţinut diploma de estetician şi a văzut că se poate, Dorina a făcut academia de yoga, devenind profesoară de yoga. Când lucrurile păreau a se aranja, fiica sa Nadejda i-a spus că vrea să facă studii superioare în Franţa. Aşa a ajuns la Paris şi a început totul de la zero: a studiat limba, şi-a căutat un loc de muncă. „Ce nu faci pentru copii?”, se întreabă retoric Dorina.

După câteva luni de depresie şi greutăţi, Dorina, fiind îndemnată de maică-sa, a început să bată pe la uşile primăriilor din localităţile vecine, căutând un sens studiilor superioare absolvite în R. Moldova sau studiilor de yoga din Italia. Din şase primării, două i-au deschis larg uşile şi azi Dorina este profesoară de sport (yoga Pilates) într-o asociaţie de pe lângă primărie. Datorită studiilor superioare din Moldova, salariul i s-a dublat.

În prezent, Dorina Darie are mai multe oferte de muncă în diferite structuri private ai căror patroni doresc să le ofere angajaţilor pauze de yoga.

Ecaterina ŢURCAN, Franţa

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *