„Afaceri” cu sănătatea bătrânilor

„Mi-au scris că am 92% când mi-au măsurat oxigenul în sânge, dar norma e 95-99%. Mi-au zis că e foarte rău, iar eu m-am speriat foarte tare… Atunci mi-am zis: „Doamne, am să mor degrabă, dar vreau să-mi mai văd nepoţeii, să-mi ajut copiii. Ajunsesem în starea în care eram bucuroasă să cumpăr orice, ca să mă lecuiesc”, ne spune amărâtă şi revoltată una dintre femei. Face parte dintr-un grup de cinci persoane care a venit la redacţie având o durere comună – au fost înşelate.

Zile în şir oamenii erau sunaţi la telefonul de la domiciliu, fiind invitaţi la un „centru”, unde urma să li se demonstreze „aparate pentru sănătate”. De obicei, erau invitaţi la diferite hoteluri din Chişinău. „Afaceriştii” nu uitau să accentueze că totul este gratis şi, ulterior, reveneau cu un apel înainte de eveniment. Toţi invitaţii erau aleşi pe acelaşi principiu – să fie pensionari. Odată ajunşi la unul dintre hoteluri, bătrânii primeau un cupon. Urma apoi o prezentare, în cadrul căreia erau promovate produse „Lanaform”. În timpul prezentării, bătrânii treceau o „testare medicală” care arăta că suferă de insuficienţă de oxigen în sânge şi au nevoie de produsele promovate anterior. Totodată, unii dintre bătrâni beneficiau de o ofertă specială: o reducere de jumătate de preţ şi cadouri.

„Au insistat să achităm imediat”

„Spuneau că ne iau analize şi, conform acelor rezultate, aşa se întâmpla că toţi eram bolnavi, aveam nevoie de aparate care ne-ar fi tratat afecţiunile. Acolo ne-au dat nişte cupoane, apoi asistam la o lecţie de motivaţie, care promova produsele. La final, în urma unei extrageri, era ales un câştigător care beneficia de mari reduceri. Ne-au spus că toate aceste produse costă 44.000 de lei împreună, dar ei ne fac reducere de jumătate de preţ. Ne-au spus să închidem telefoanele. Au insistat ca banii să-i achităm imediat”, ne spune Tamara Glinenco (63 de ani) din Chişinău.

Femeia îşi aminteşte că „au mers cu mine cu maşina acasă, aveam 5000 de lei şi am mai împrumutat. Ei m-au dus cu maşina, au luat banii, apoi am venit acasă cu aparatele. Peste câteva zile, mi-am dat seama ce am făcut. Cumpărasem un aparat cu raze infraroşii şi un fotoliu pentru masaj la spate. Cardiologul mi-a spus să nu folosesc aceste aparate, că-mi pot face rău la inimă”, povesteşte femeia.

„Ne-au spus că, decât să cumpărăm medicamente, mai bine să luăm acele produse şi vom fi sănătoşi toată viaţa”

Nicolae Plămădeală este din Chişinău şi a trecut prin aceeaşi experienţă. „Şi pe mine m-au sunat acasă, aşa şi nu am înţeles de unde au luat numărul meu de telefon. Eu abia mă întorsesem de la policlinică, făcusem nişte investigaţii medicale acolo. Mi-au spus că pot să fac un control medical fără plată. M-au invitat la hotelul „Dacia”, la o prezentare. M-au sunat dimineaţa, ca să-mi reamintească de acea „programare”. Mi-au dat şi mie un tichet… Apoi, după ce mă alesesem cu produsele, trei zile la rând am tot mers să le returnez. Parcă eram după hipnoză… Şi pe mine m-au dus cu maşina. Prin înşelăciune au căpătat aceşti bani de la noi. La 80 de ani nu mai avem prea mult control asupra noastră. De ce să se îmbogăţească pe seama noastră? Ne-au spus că, decât să cumpărăm medicamente, mai bine să luăm acele aparate şi vom fi sănătoşi toată viaţa”, completează Nicolae Plămădeală.

ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio. Acestea arată cât de perseverent încerca „prezentatorul” să le vândă bătrânilor produsele. El menţiona că firma pe care ar reprezenta-o are mai multe filiale prin Europa şi că vine cu o ofertă de medicină de alternativă. Totodată, se asigura că toată lumea are cupoane şi că li s-a anunţat la telefon că vor face şi nişte analize. Aparatul cu care ar urma să se facă analizele „este întâlnit în clinici, spitale private şi ambulanţe”, spunea el.

Cele cinci persoane cu care am discutat s-au întâlnit pe holurile procuraturii, în timpul audierilor începute încă în martie 2016. „O cauză penală se află în instanţa de judecată, restul cauzelor se află în faza de urmărire penală. Peste 30 de bătrâni au avut de pătimit. Unele aparate au fost întoarse, altele – nu. Două persoane sunt pe banca acuzaţilor, dar se află în libertate”, ne-a spus procurorul Silvian Mahu. Cele două persoane sunt acuzate de escrocherii în proporţii deosebit de mari şi riscă până la 15 ani de închisoare.

SRL Sanitas Mundo, care desfăşura aceste activităţi la Chişinău, a fost înregistrată pe 30.04.2015 pe adresa juridică mun. Chişinău, sect. Botanica, str. Grădina Botanică 14/3, ap. 307, avându-l ca director pe Lakatos Tamas. Genurile de activitate ale acesteia includ „comerţul cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice” şi comerţul cu amănuntul al produselor cosmetice.

Anterior, în urma percheziţiilor de la domiciliul şi din oficiile suspecţilor, poliţiştii au depistat peste 200 de mii de lei, tehnică de calcul, telefoane mobile şi două mijloace de transport folosite la comiterea infracţiunilor. Specialiştii în domeniu au confirmat pentru poliţie că aparatele care erau vândute bătrânilor nu erau altceva decât aparate de uz casnic.

„Aparatele şi medicamentele pot fi recomandate doar de o instituţie medicală sau de un medic care are dreptul să facă acest lucru, restul e şarlatanie. Doar doctorul poate lua decizia şi poate recomanda preparate, aparate sau certificate pentru pacienţi. Aceste aparate nu sunt verificate şi sunt cele mai rele”, accentuează cardiologul Aurel Grosu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. lelea

    Mi-e mila de acesti oameni, dar totusi, la virsta lor ar trebui sa stie ca gratis e doar cascavalul din capcana…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *