Afacerea deschisă acasă. Locul unde sunt păstrate tradiţiile

Liuba Railean era o croitoreasă iscusită şi lucra la o întreprindere din Chişinău. În urmă cu câţiva ani a decis să renunţe la tot şi să deschidă o pensiune turistică în satul Trebujeni, raionul Orhei – un loc minunat, unde satele sunt înconjurate de stânci, situri arheologice şi verdele crud al ierbii proaspăt crescute.

„Vila Roz”, alături de alte 5 pensiuni din regiune, a beneficiat de ajutoare externe

„Mai mulţi vecini din jur şi-au deschis câte o pensiune, unde îi alintau pe turişti cu mâncărurile noastre tradiţionale, apreciate de foarte multă lume. De aceea, m-am gândit să transform casa părintească într-o pensiune turistică”, ne povesteşte Liuba, în timp ce aranjează într-o farfurie nişte cornuleţe cu care urmează să întâlnească oaspeţii. „Îmi plac foarte mult trandafirii. Fac şi cornuleţe cu dulceaţă de trandafiri… De aici mi-a şi venit ideea să numesc pensiunea Vila Roz”, explică proprietara pensiunii.

Tradiţiile bine conservate

Vila Roz, fondată în anul 2011, este situată pe malul râului Răut, în localitatea Trebujeni, Orhei. Este înconjurată de un peisaj pitoresc, unde inspirăm aerul proaspăt de primăvară.

„La început a fost foarte greu. Nu aveam bani suficienţi să fac reparaţiile necesare şi nici un venit stabil, care să-i convingă pe cei de la bancă să-mi ofere un credit. De aceea am fost nevoită să împrumut bani de la cine am putut. Însă, nu m-am gândit niciodată să renunţ”, recunoaşte Liuba. Ulterior, aceasta a beneficiat de ajutorul material din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a Guvernului Suediei, care i-au oferit bani să renoveze o terasă, dar şi să procure diferite utilaje pentru bucătărie.

La pensiune sunt organizate master-class-uri pentru turişti, la care aceştia învaţă să gătească mâncare tradiţională. „Punem accentul pe tradiţii şi ospitalitate, astfel încât oaspeţii au ocazia să cunoască cum sunt moldovenii, cum trăiesc şi ce valori au”, susţine antreprenoarea.

Orheiul Vechi – atracţie turistică

Margot Ellis, asistentul interimar al administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia, este de părere că inaugurarea acestei pensiuni va impulsiona turismul de nişă din R. Moldova: „Sunt extrem de bucuroasă să mă aflu în R. Moldova şi să gust din ospitalitatea moldovenilor. Inaugurarea acestei pensiuni rurale va impulsiona turismul de nişă din Moldova, care are un mare potenţial de dezvoltare şi poate deveni o industrie sustenabilă şi competitivă, oferind locuri de muncă pentru locuitorii de la sate. Tocmai aceste acţiuni se înscriu în obiectivele strategice ale Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID): de a susţine eforturile Moldovei pentru promovarea unei economii puternice, diversificate şi orientate spre export, prin creşterea competitivităţii şi eficienţei în industriile-cheie”.

 

Datorită suportului oferit de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi Guvernul Suediei, pensiunile rurale din Moldova se reinventează ca şi destinaţii turistice. Proprietarii a şase vile din regiunea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, printre care se află şi „Vila Roz”, demonstrează că orice aşezare poate deveni atractivă pentru vizitatori, dacă e înconjurată de o arie naturală protejată şi sunt depuse eforturi pentru a crea şi oferi servicii de calitate.

Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” reprezintă obiectivul patrimonial cu cea mai înaltă pondere turistică în R. Moldova. În 2015, Ministerul Culturii a elaborat şi înaintat dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic Orheiul Vechi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia respectivă a forului internaţional fiind preconizată pentru anul 2017. Pregătirea dosarului a fost realizată cu susţinerea Ambasadei SUA în R. Moldova.

În 2015, numărul vizitatorilor străini în R. Moldova a ajuns la 2,8 milioane de persoane. Cu toate acestea, Moldova rămâne una dintre destinaţiile cel mai puţin vizitate din Europa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Rarița Sadoveanca

    Mie îmi place cel mai mult ciorba țărănească cu diferite buruiene și cu borș de casă.
    Și prăjițeii pe care le făceau mătușele din vecinătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *