Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Vom afla unde-s banii…

SONDAJ Vom afla unde-s banii şi cine-s hoţii?

Furtul miliardului, pe ordinea de zi a noului parlament. Luni, cu majoritate de voturi, deputaţii au votat crearea unei Comisii parlamentare de anchetă privind investigarea fraudei bancare, iar marţi Consiliul Suprem de Securitate a cerut Băncii Naționale și Procuraturii Generale să facă public Raportul Kroll-2. Comisia trebuie să aibă „acces la Raportul Kroll-2, unde sunt indicați cei vinovaţi de furtul miliardului”, a anunţat preşedintele Comisiei, deputatul Alexandru Slusari. După trei luni de invesigaţii, Comisia va venu cu un raport în parlament.

Grigore Cobzac, ex-deputat

Foto: acum.md

Cred că vom afla. Spun asta, reieşind din experienţa personală pe care am avut-o în parlamentul trecut, fiind preşedinte al comisiei de anchetă care s-a ocupat de cazul exporturilor ilegale de anabolizante. Noi am activat atunci în condiţiie în care instituţiile statului au avut o abordare total ostilă faţă de această comisie. Şi, totuşi, am putut obţine, cu dinţii dar am putut rupe documente de la aceste instituţii și am reuşit să rescriem acea schemă criminală şi s-o facem publică. Am o sugestie pentru Comisie: Regulamentul Parlamentului trebuie revăzut și prevăzute sancțiuni pentru persoanele care refuză să prezinte informații de interes public anchetei. Accesul la informați va fi mai sigur. Eu cred că această comisie, care se va ocupa, în cu totul alte condiţii, de furtul miliardului, va reuşi să răspundă la întrebările cine a furat, cât a furat, schemele prin care s-a furat, unde sunt banii, de ce nu au acţionat la timp instituţiile de drept şi securitate ale statului şi multe alte lucruri. Faptul că primele decizii în parlament şi guvern se iau prin consens mă fac optimist.

Galina Bostan, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției

După mine, avem șansa să aflăm mai multe lucruri, probate cu documente originale, decât ceea ce s-a scris până acum în presă, dar termenul de trei luni mi se pare foarte restrâns pentru volumul documentelor care trebuiesc procesate. Trebuie să lucrezi zilnic, uneori şi noaptea, să nu participi la şedinţele parlamentului… Eu înţeleg că lumea vrea să afle cât mai repede ce a fost, cum a fost, cine se fac vinovați de furtul miliardului, dar graba, știm noi cum e cu graba. Admit, cu mare-mare greu, că dacă ai două-trei premize, s-ar putea să ai un raport în 3 luni, dar pentru asta trebuie, unu: un ritm alert de muncă. Doi: acces la informații fără nici un impediment. Și trei: toți membrii Comisiei să fie solidari în ceea ce fac. În rest, nu văd alte motive, care ar face imposibilă ancheta.

Veronica Abramciuc, expertă politică

Nu cred. În actuala echipă de guvernare există persoane care au fost şi ele implicate în furtul miliardului. S-a vorbit de atâtea ori de cazul familiei Greceanâi şi nu numai. Problema care-i? Iniţiativa cu crearea acestei comisii, e clar că vine de la ACUM şi nu de la PSRM. Socialiştii au acceptat-o, dar au făcut-o mai mult de formă, ca să nu-i supere pe cei de la ACUM. Dacă această Comisie ar fi fost gestionată doar de ACUM, puteam să ne aşteptăm la nişte rezultate, dar aşa… Faptul că ei vor avea acces la Kroll-2 nu înseamnă mare lucru. Depinde ce a mai rămas din Kroll-2. Şi doi: 3 luni e prea mult pentru situaţia asta care-i la noi în R. Moldova. Ce forţă are echipa PSRM-ACUM? Ministerele, poliţia, armata, SIS, pe mâna cui sunt? Stăpânul situaţiei este PDM. Noi nu ştim ce va fi mâine, dar peste trei luni, nici atât. PSRM-ACUM face comisii, dar PDM peste trei lnni, pe 6 septembrie, a planificat alegeri.

Profir Tanasciuc, inginer

Nu va fi simplu. Rezistența fostei guvernări a fost mare și va rămâne mare. Despre publicarea Raportului Kroll-2 s-a vorbit și nu o singură dată. S-au găsit o mie și una de motive ca să nu fie publicat. După 7 iunie avem o situație nouă, o altă majoritate parlamentară, un nou guvern, alt Consiliu de Securitate și sper că Comisia va merge până la capăt în investigarea acestui furt. E vorba de bani mari, care nu puteau să iasă din Moldova fără să lase urme. Banca Națională, Centrul Anticorupție, SIS-ul și alte instituții de stat, pe lângă care nu putea să treacă acest furt, trebuie puse să vorbească. Și, desigur, Raportul Kroll-2, care e o sursă enormă, legată de acet caz și care trebuie făcut public. Altfel, pentru ce-a fost făcut?
Pentru conformitate, P.G.