[sondaj] PDM — Moș Crăciun electoral?

La toamnă, NU vom avea alegeri parlamentare, aşa după cum urma să fie. Acestea vor fi iarna, pe 24 februarie, potrivit unei decizii a Parlamentului. În timp ce şeful Legislativului, Andrian Candu, declară că „totul e legal…, şi că, potrivit Constituţiei, alegerile parlamentare pot fi organizate nu mai târziu de trei luni de la expirarea actualului mandat (30 noiembrie 2018)”, preşedintele Dodon susţine că „prin amânarea alegerilor pentru februarie, guvernarea şi-a trădat frica faţă de rezultatele alegerilor”.

Parlamentarele-2018: de ce iarna şi nu toamna?

Nicolae Railean, expert electoral

Nu e clar, totuşi, ce e cu această decizie? Totul s-a făcut pe neaşteptate, fără consultări. Legea nu a fost încălcată, dar dacă s-au amânat, înseamnă că există un plan. Cu timpul, lucrurile se vor clarifica, dar, deocamdată, rămâne doar să bănuim „de ce”? S-ar putea ca deputații să fi ales să-și prelungescă plăcerea de legiuitori, mai ales dezertorii, care au făcut jocurile puterii şi acum nu mai au nici o şansă să revină în parlament. Sunt, totuţi, trei luni, cu salarii, cu prime de Crăciun şi de Anul Nou, cu tot confortul pe care îl au. S-ar mai putea ca PD, dar şi PSRM, să folosească sărbătorile de Iarnă în interes electoral. Legea interzice acum tot felul de ajutoare pe durata campaniei electorale, dar de sărbătorile de Iarnă, tot felul de „Moşi Crăciuni” şi „Albe ca Zăpada” ar putea să colinde republica cu cadouri, pentru că aşa-i tradiţia. S-ar mai putea ca, mai aproape de Crăciun, PD să vrea să majoreze pensiile, salariile, să reducă din tarife pe iarnă, deci, nişte avansuri sociale care prind în campanii electorale. Dar poate fi şi ceva mai serios: PD să vrea între timp să îşi refacă relaţiile cu partenerii strategici şi să scoată niste dividente electorale din asta. În tot cazul, pentru opoziţia de dreapta, care are nevoie să se consolideze în teritoriu, aceste trei luni vor fi un plus.

Alecu Reniţă, Asociaţia „Parlamentul-1990”

Chiar îmi este greu să înţeleg ce calcule au. Din practica electorală de la noi, cei care organizează alegerile pentru sfârșit de iarnă sunt mai dezavantajați decât dacă le-ar organiza toamna. Iarna cresc cheltuielile la întreținere, lumea e plină de supărări şi numai nu partidele de la guvernare sunt votate iarna. În sensul ăsta, pentru PD era mai bine ca alegerile să fie toamna. De ce le-au trecut pentru februarie? În afara poftei de a mai rămâne 3 luni la guvernare, nu găsesc altă explicație. Mă mai gândesc că s-au aventurat cu „votul mixt” şi acum s-au pomenit în plasă, pentru că pe liste de partid socialiștii vor acumula mai mult decât PD, şi pe circumscripții, cu votul dintr-un singur tur, s-ar putea să se întâmple același lucru. PD nu prea are soluții. Şi acuma trag de timp, să le găsească. Iar soluţia ar fi una: turul doi în alegerile pe circumscripții. Dacă PD nu va face acest lucru, înseamnă că vor juca la alegerile din iarnă de partea lui Dodon şi îl vor ajuta să câștige aceste alegeri, iar după alegeri – să facă roata, de la Vest la Est.

Andrei Dumbrăveanu, Asociaţia Sociologlior şi Demografilor

De ce? Pentru că PD este în Time Out. Dacă guvernarea ar fi fost pregătită de alegeri, nu le-ar fi amânat. Şi nu doar despre PD e vorba. Nimeni nu e pregătit. Votul mixt şi alegerile pe circumscripţii uninominale cer o altă pregătire: tehnică, tehnologică, agitatorică. Pe liste de partid e mai simplu. Dar, problema PD e alta: ei nu sunt siguri de câștigul pe care şi-l doresc, după ce au dat foc podurilor cu Vestul, mă refer la invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinău şi la amnistia fiscală. Faptul că alegerile vor avea loc în februarie, pare a fi împotriva PD şi în favoarea PSRM. Vine frigul, vin facturile de mii de lei, cresc prețurile. Şi lumea va vota cu Dodon şi PSRM nu cu Palhotniuc şi PD. Nu pentru că merită, ci pentru că lumea nevoiașă votează cu stânga. Nu exclud că PD şi PSRM vor face joc comun și se vor susține reciproc. Există riscul.

Tatiana Badan, primar, Selemet, Cimișlia

Vor fi în toamnă sau în iarnă, asta nu schimbă mare lucru. Există și frică. Oamenii sunt foarte dezamăgiți, societatea e foarte divizată. Nu cred că în 3 luni guvernarea va face ceea ce nu a făcut în 4 ani. Dar un plan, legat de această amânare, cred că există… Cu noi, cei de pe loc, puterea centrală nu s-a consultat. Am aflat și noi din presă, ca toți. Se vehiculează că guvernarea ar pune la cale reforma administrativ-teritorială până în iarnă și convocarea unor alegeri generale în februarie. Nu știu. E posibil orice. Iar dacă se va întâmpla, lucrurile se vor complica și mai mult, pentru că „votul mixt” și alegerile pe circumscripții și așa vor fi o mare bătaie de cap. Dar cine știe, poate asta și se vrea, ca în aceste alegeri să existe cât mai multă neclaritate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *