La anticipatele locale din 16 mai, comuniştii s-au ales cu 4 mandate de primari, din 7. Cum comentaţi situaţia?

Sondaj de opinie

Petru Macovei, director API

Este un semnal dat, în primul rând, Alianţei de guvernare, care trebuie luat în calcul, deşi, în opinia mea, PCRM nu mai are cum reveni la putere în formula de până în 2009. Într-o coaliţie de centru-stânga, posibil că da. Însă, alegerile locale au specificul lor, aici contează persoana şi nu partidele, şi dacă comuniştii au prevalat, înseamnă că oponenţii lor nu au ori nu au găsit oameni merituoşi, care să-i reprezinte în teritoriu. E o temă pe acasă, în primul rând, pentru AIE, care trebuie  să-şi schimbe strategiile de comunicare cu zona rurală. Câştigul de duminică, însă, nu poate fi extins ca normă la scară naţională. Comuniştii au câştigat în zonele geografice cu electorat tradiţional de stânga (Gagauzia, Taraclia), care fie că este prost informat, fie chiar dezinformat. Partidele de dreapta trebuie să-şi facă loc şi în aceste zone, ca să le poată recupera.

Igor Munteanu, IDIS «Viitorul»

Să nu intrăm în panică. Victoriile vor fi rejudecate doar după al doilea tur, care continuă în alte 8 localităţi, aşa că declaraţiile pătimaşe ale lui Iurie Muntean că (co)muniştii au câştigat sunt foaie verde. E un rezultat preliminar. Ar fi de remarcat, însă, altceva, că cei patru primari aleşi pentru PCRM sunt din Gagauzia, Taraclia, deci, este vorba de un mediu electoral eterogen, în care poziţia comuniştilor s-a consolidat ca urmare a frământărilor din 2009 şi a incertitudinilor din AIE. Situaţia poate fi alta, dacă AIE ar veni cu o ofertă credibilă pentru aceste localităţi cu populaţie alolingvă, care sunt doar statistic găgăuze sau bulgăreşti, pentru că ei fac şcoală, primesc educaţie şi informaţie, în cea mai mare parte, în limba rusă. Deci, rămân ca şi cum într-un alt spaţiu. E o situaţie care scapă partidelor necomuniste, iar comuniştii profită de aceasta.

Valentina Stratan, deputat PDM

Traversăm o perioadă extrem de complicată pentru R. Moldova şi pentru AIE, în primul rând. Instabilitatea politică, criza constituţională, incertitudinile legate de alegerile parlamentare anticipate ne-au sustras de la aceste alegeri şi ne-au lăsat prea puţin timp pentru ele, spre deosebire de comunişti, care au abandonat şedinţele Parlamentului, s-au concentrat pe alegeri şi au făcut în voie campanie electorală. Cu toate acestea, nu cred că PCRM ar trebui să facă mare tararam din aceste rezultate, pentru că suntem abia la jumătate de cale, alegerile mai continuă în alte 8 localităţi, în care doar PDM a intrat cu alţi 3 candidaţi, aşa că e bine să aşteptăm finala. Ceea ce este foarte important să însuşim din această campanie e că trebuie să adoptăm o altă strategie de relaţie şi comunicare cu zonele alolingve, pe care comuniştii le exploatează ideologic.

Sergiu Mocanu, MAP

Trebuie să învăţăm din toate. Inclusiv sau mai ales din ceea ce nu ne place. Deşi rezultatele din 16 mai sunt preliminare, cred că există loc pentru concluzii. Nu trebuie să ne facem a nu vedea că pericolul revenirii comuniştilor la putere există, chiar dacă scorul electoral de duminică al comuniştilor s-ar părea să vină pe contul unei zone electorale cu predilecţii tradiţionale pentru stânga. În cazul în care vrem să ţinem cont de pericole nu matematica contează. Şi aceste pericole există, indiferent dacă ne convin sau nu, pentru că componentele Alianţei au abandonat lupta după câştigarea alegerilor în 2009. Dacă Alianţa va înţelege acest lucru şi va face nişte concluzii, lucrurile ar putea să se schimbe pentru ea, în caz contrar, pericolele rămân. Mai ales că influenţele factorului rusesc vor creşte enorm, după Declaraţia de la Kiev Medvedev-Ianukovici.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. HERMES

  AIE ii lipseste acctiuni concrete,acesta este primul si cel mai important factor la care poate concura opozitia in campania electorala de orice nivel,se scurge timpul si nisipul clepsidric se face aur in favoarea oponentilor rosii. Este de plins,fratilor!!!!
  S-a terminat vinatoarea lui Voronin (JUNIOR)
  Valeriu Boboc doarme linistit pe un dosar cu enigma istorica.
  Politistii care au incalcat flagrant legea,sunt in concedii fortate pe timp de criza, dar nu sanctionati penal.
  Conducatori ai MAI care au dat ordine,i seara blestemata, stau linistiti ca tatuka le va tine umbrela libertatii.
  Matasaru,om liber si de buna credinta carui i-a fost limitata dreptul la opinie si tratat inuman in sectoarele de politie.
  Minciuna politica vesnic existenta in gurile deputatilor ciocano-securisti,mai bintuie liber prin presa necontrolata.
  Saracia adusa in RM prin deturnari de fonduri si optimizarea afacerii familiei VORONIN.
  Urmarirea prin dezinformare in masa a sectorului rural si penal a oponentilor politici.
  Condamnarea si invinuirea statului vecin de interventie in treburi interne si organizarea marsului anticomunist.(APRILIE 2009)
  Distrugerea directa a capodoperei istorice basarabene si a fondului lingvistic,prin instaurarea de limbi schimonosite.
  Divizarea populatiei in doua tabere ,dupa limba si idei politice.
  Nimicirea DECLARATIEI DE INDEPENDENTA.

  cind se va da pedeapsa??????????????????????????????..
  Da e stiut raspunsul,imi cer scuze draga cititorule
  IN TERMEN REZONABIL!!!!!!!

 2. Mara

  lumea de rànd nu intelege una: nu mà prezint la serviciu de aia,cà nu vreau eu.imi plàteste cineva ziua de “muncà”? de ce comunistii,absenti la sedinte,sunt plàtiti din banii prostilor? de ce nu sunt deposedati de masinile statului? ce dracu tot ne miorlàim,oameni buni,avànd pàinea si cutitul in mànà? in teorie,pentru cà in practicà comunistii,cum au fàcut ce au vrut 8 ani,asa merg inainte si acum.pentru cà alianta si-a rupt ovarele sà ajungà la putere si cànd s-au vàzut acolo,au apàrut interese de partidute,fiecare pe contul lui:racul,broasca si o stiucà.nu-i o pozitie fermà,nu-i un picior in prag,n-o taie nimeni direct si scurt.au rezerve,au temeri a-l pune la dubà pe vor-onin,au supt impreunà 8 ani,se simt cu musca pe càciulà toti,is putrezi de bogati,si vor-onin stie cum si-au fàcut averile:ca si el.de ce alianta sà scuipe in treucà acum? mai bine scuipà in farfuria lui mos ion,sarlatanii,cu pardonul in 2 bàrci.nu potlogarii àstia trebuiau sà nimereascà acolo. au luat mijlocul toti,iar mijlocul apartine putanelor.ne trebuie vreo 5-6 insi ca ghimpu.sà ne fereascà toate ràile de “presedintele lupu”,suntem pierduti si vànduti la bucatà.

 3. nic

  Sunt de acord cu cele scrise mai sus în totalment. Filat în timpul ajitaţiei umbla prin Ţară, cu aşa numite tomuri de fraudele făcute de comunişti, şi care este rezultatul-0. A ajuns în fotoliu şi se simte Putin-2, moldovenesc, numai că din el Putin ca din ….. A ajuns în vărful puterii şi nici curaj, nici mîndrie, în tot cuvîntul un buşu…. Doi metri bîl-bîl, iarăşi nu a ajuns preşedinte şi este supărat pe toţi moldovenii, că e în stare să ne vîndă în orice clipă. Urechianu întradevăr este un mincinos cu tot cu deputaţii şi miniştrii lui, multe a spus, dar ca şi în 2005 , numai minciuni, îngănfat, ca un gînsac şi mai mult nimic ,loc gol. Ghimpul vrea, ca fata cei mare, dar nui dau voie. Cu părere de rău, dar cu deputaţi de tipul v. stratan, nici odată no să devenim o Ţară liberă, aceşti tipi se vînd pentru ce vrei, se schibă părerile cînd trebuie şi cui îi trebuie. Anul 2005 cu psl lor a arătat, ca şi 2009.. Eu am muncit în timpul alegerilor cu mulţi colegi, rezultat zero. Foştii colegi de lucru sau dus cu voroşca, acum cu aie, şi se rîd de noi, întrebădune – cine a cîştigat noi sau ei alegerile. Şi întradevăr cine a cîştigat alegerile, mie îmi pare că -voroşca.

 4. Leana

  Credeam ca acei turcaleti resuscitati,de prin Buceag, le-a venit mintea la cap ssi au deprins si ei ceva din educatia europeana.Traiesc in saracie si in saracie isi vor rupe gi tul, cu ciocanul si secerea de git.
  Este necesar ,ca unele solii de turci si bulgari , sa vina mai des in zona si sa le scoata din tartacuta bolsevismul.Iar autocarele sa-i plimbe cit mai des prin Europa, si tarile lor de oriigine.

 5. COSTIN

  …SI EU SUNT DE ACORD CA TREBUIE ASTEPTAT TURUL 2… CUM IN TURUL AL DOILEA ELECTORATUL NE-COMUNIST VA VOTA CANDIDATUL AIE , NU DAU MARI SANSE COMUNISTILOR .S-O FI INTARIT PCRM-UL IN GAGAUZIA SI TARACLIA , DAR A SLABIT IN RESTUL TARII …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *