Judecătorii: “Meritele” nemeritate

Ca şi în toate domeniile vieţii publice, în domeniul justiţiei s-au distribuit numeroase ordine, medalii şi titluri onorifice. Actualmente, în justiţia moldovenească activează zeci de magistraţi cu medalii la piept şi cu dosare pierdute la CtEDO în CV.

În 2013, în instanţele din R. Moldova muncesc nu mai puţin de 20 de judecători care, de-a lungul timpului, s-au învrednicit de diverse medalii şi ordine. Dintre ei, 4 magistraţi au fost decoraţi cu Ordinul “Gloria Muncii”, iar alţi 16 cu medalia “Meritul Civic”. Majoritatea magistraţilor care deţin aceste înalte distincţii de stat au fost implicaţi în activitatea lor în diferite scandaluri şi dosare de milioane pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Ion Muruianu, judecător la CA Chişinău, 22 de ani de activitate, decorat cu “Meritul Civic” în 2006 de către Vladimir Voronin

Ion Muruianu, fost preşedinte al CSJ, este unul dintre cei mai mediatizaţi judecători din R. Moldova. A intrat în istorie prin faptul că i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi”. R. Moldova a pierdut numeroase dosare la CtEDO şi a plătit peste 2,7 mil. de euro în urma deciziilor luate de către acesta.

Constantin Gurschi, judecător la CSJ, 33 de ani de activitate, decorat cu “Meritul Civic” în 1999 de către Petru Lucinschi

Constantin Gurschi este preşedintele Colegiului penal CSJ şi, totodată, vicepreşedintele instanţei. Gurschi este unul dintre cei mai vechi judecători care activează în sistem. Şi numele lui a fost implicat în mai multe dosare pierdute de ţara noastră la CtEDO, printre care “Levinţa contra R. Moldova”.

Eugenia Fistican, judecătoare la CSJ, 22 de ani de activitate, decorată cu “Meritul Civic” în 2008 de către Vladimir Voronin

Eugenia Fistican a fost directoarea Institutului Naţional al Justiţiei, plecând de la institut după un scandal provocat de fiica sa, audientă acolo. Presa a scris despre mai multe nereguli din activitatea INJ, condus de Fistican. Numele ei apare şi în numeroase dosare pierdute de ţara noastră la CtEDO.

Tudor Micu, judecător la CA Chişinău, 33 de ani de activitate, decorat cu “Meritul Civic” în 1994 de către Mircea Snegur

Tudor Micu a făcut parte din completul de judecători care i-au “tăiat” din pedeapsa aplicată de prima instanţă lui Adrian Nichifor, fiind ulterior pedepsit de către CSM pentru decizia neîntemeiată pe care a luat-o. Micu apare şi el în lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CtEDO.

Dina Rotarciuc, judecătoare la CA Chişinău, 28 de ani de activitate, decorată cu “Meritul Civic” în 2002 de către Vladimir Voronin

Dina Rotarciuc este, din anul 2009, şi membră a CSM. Este una dintre cele mai apreciate şi exigente judecătoare din R. Moldova. Şi numele ei, însă, apare în dosare pe care R. Moldova le-a pierdut la CtEDO.

Nicolae Gordilă, judecător la CSJ, 30 de ani de activitate, decorat cu “Gloria Muncii” în 2012 de către Nicolae Timofti

ZdG a scris recent că Nicolae Gordilă, judecător la CSJ, şi-a construit o casă de milioane pe terenul de sport al unui liceu. O bucată din acel teren a fost acaparată ilegal. Gordilă apare şi el în lista magistraţilor din cauza cărora ţara noastră a pierdut dosare la CtEDO.

Nicolae Clima, judecător la CSJ, 27 de ani de activitate, decorat cu “Gloria Muncii” în 1996 de către Mircea Snegur

Nicolae Clima a fost preşedintele CSM între anii 2006 şi 2009. Din anul 2000 este judecător la CSJ. Recent, în Chişinău au apărut panouri în care Clima era acuzat de corupţie. Clima este primul în topul judecătorilor cu dosare pierdute la CtEDO, el judecând 6 dosare care contravin Convenţiei.

Vera Macinskaia, judecătoare la CSJ,  36 de ani de activitate, decorată cu “Meritul Civic”

Vera Macinskaia este cea mai în vârstă judecătoare decorată de către preşedintele R. Moldova, aflată în activitate. Şi numele ei a apărut nu doar pe panourile de onoare, fiind acuzată şi de corupţie. Macinskaia se regăseşte şi în listele judecătorilor vinovaţi de condamnarea R. Moldova la CtEDO.

Anatolie Doga, judecător la CA Chişinău, 22 de ani de activitate, decorat cu “Meritul Civic” în 2002  de către Vladimir Voronin

Anatolie Doga a fost preşedintele CA Chişinău, de unde a fost demis pentru că nu şi-a declarat toate bunurile imobile pe care le deţine. Acesta a fost acuzat în mai multe rânduri de corupţie. Numele său figurează şi în mai multe dosare pierdute de ţara noastră la CtEDO.

Iurie Bejenaru, judecător la CSJ, 18 ani de activitate, decorat cu “Meritul Civic” în 2005  de către Vladimir Voronin

Iurie Bejenaru, judecător la CSJ, apare şi el în lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CtEDO. Cele mai importante cazuri în care apare numele său sunt “Levinţa c. Moldovei” şi “Ghimp şi alţii c. Moldovei”, dosare în care R. Moldova a fost nevoită să plătească peste 100 mii de euro.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. matasaru2004

  azi am primit o citatie.cineva vrea sa faca un experiment…mi-a repartizat cererea de apel spre examinare lui Muruianu …

 2. dacul

  iMI ESTE ATIT DE DEZGUSTATOR DE FAPTUL CA CELOR CARE SUNT CORUPTI SI CARE NUMAI NU LEGEA AU APLICAT-O LA INFAPTUIREA JUSTITIEI ,DAR SUNT DECORATI ,PROMOVATI , FARA A FI TRASI LA RASPUNDERE PENTRU ILEGALITATILE COMISE SI ,CHIAR ELIMINATI DIN SISTEM.In ce hal fara de hal a ajuns tara aceasta cu o astfel de guvernare incompetenta si corupta. E catastrofala situatia in sfera justitiei si in domeniul executarii ,dar incompetentii de la guvernare ,nu vad ,nu aud ,ei doar au grija ca ai lor sa fie decorati la timp ,promovati la timp si sa nu fie controlati de nimeni . Cum sa nu condamni o astfel de stare de lucruri . Incotro mergem noi .

 3. OMG

  Ati pus poza lui Octavian Cazac in locul celei a lui Bejenaru.
  Cazac ani traiti pe pamint are vreo 30. Pe poza se vede clar ca e tinar, de unde sa aiba el 18 ani de practica?!?
  Mai aveti obraz sa ironizati pe seama altor cind sunteti TOTAL lipsiti logica….l

 4. vera

  Un judecator, care a adus prejudicii statului in sume mari de bani, nu trebuie sa fie admis spre examinare de dosare.
  Eu as contesta,refuzandu-l pe Muruianu ca examinator,indicand toate motivele, din care cauza nu am incredere in el. Este dreptul fiecaruia de a alege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *