Ceapă cu pâine pentru ţăranii din stânga Nistrului

Liderul de la Tiraspol împarte pământurile R. Moldova după bunul său plac. Nu pentru un an sau doi, ci pentru 99 (!). Ţăranii din stânga Nistrului au rămas fără terenuri agricole după ce Igor Smirnov a dăruit sate întregi mai multor întreprinderi, precum producătorul de băuturi alcoolice «Kvint», sau unor demnitari din Transnistria, care patronează afaceri prospere. Riscul cel mare, spun juriştii, este că în cazul în care conflictul se va rezolva, R. Moldova va trebui să recunoască toate investiţiile din rmn. Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău ignoră situaţia creată în stânga Nistrului, argumentând că soluţionarea problemei este «irealizabilă».

216-transnPrintr-un decret semnat încă în anul 2003, Igor Smirnov a luat pământul pe care îl foloseau ţăranii din satul Parcani şi l-a împărţit după bunul său plac. De cele aproape opt mii de hectare din imediata apropiere a oraşului Tighina se folosesc în prezent două întreprinderi: «Agrostil» şi «Melanj».

25 kg de ceapă per 99 de ani

Deşi au certificate care demonstrează că au dreptul la o parte cotă, cei peste două mii de cotaşi s-au ales doar cu câteva kilograme de ceapă. Motivul pentru care liderul tiraspolean a împărţit aceste loturi? Din cele aproape opt mii de hectare de pământ, 200 nu aduceau niciun profit (!). Astfel, în 2003 Smirnov a luat decizia de a face parte dreaptă: 4 500 hectare au fost repartizate deputatului din parlamentul local Pasiutin şi 1 500 antreprenorului Pascari, care patronează firma «Melanj».

Prin contractele încheiate cu autorităţile de la Tiraspol, aceste întreprinderi au dreptul să folosească terenurile pentru – nici mai mult, nici mai puţin – 99 de ani!

«Deşi avem certificate care ne-ar permite utilizarea loturilor de pământ din satul nostru, actele nu sunt decât o minciună», spune supărat Nicolae Hristenco, de 71 de ani, unul dintre cei peste două mii de cotaşi din Parcani. «Am fost minţiţi. Astăzi în Parcani s-a creat o situaţie dezastruoasă. Nu exagerez când spun că lumea moare de foame. De fapt, în Parcani se naşte un om, dar mor cinci în loc», mai spune bărbatul.

«În fiecare zi îmi bat vecinii la poartă că să le dau o bucată de pâine», relatează Ludmila Nicolaeva, de 62 de ani, chiar în momentul în care a deschis unei femei să îi dea cu împrumut o jumătate de pâine. «A devenit un fenomen de ceva timp. Oare asta ar însemna independenţa rmn?», se întreabă ea.

Fiodor Dizov, de 69 de ani, zice că deputatul Pasiutin refuză să încheie contracte cu ţăranii din Parcani. «El ne-a spus că va oferi ajutor pensionarilor fără a semna vreun contract. Tot ajutorul pe care l-am obţinut sunt 25 de kilograme de ceapă…»

O bună parte dintre cotași s-au adresat la mai multe instituții locale. În răspunsul pe care l-au primit de la ministerul economiei locale se spune că pământul cu care și-au întreținut familia ani buni este folosit acum de un antreprenor «eficace», făcându-se referință la deputatul Pasiutin.

Dar de milioane pentru Kvint

Mai mulți cotași au ajuns să se judece cu autoritățile pentru pământurile care le-au fost luate, însă nu au avut sorți de izbândă, autoritățile dobândind dreptate chiar din primele ședințe de judecată. Stepan Popovschii, unul dintre juriștii țăranilor din Parcani, spune că autoritățile din Transnistria au încălcat o serie de acte pe care le-au adoptat chiar ele. Mai mult decât atât, Stepan Popovschii afirmă că liderul Smirnov a încălcat Constituția rmn.

Situaţia pare a fi mai proastă în r. Dubăsari, acolo unde în august 2007 Smirnov a decis să dăruiască un sat întreg întreprinderii Kvint. Potrivit acestui document, ţăranii din satul Țâbulevca nu ar utiliza loturile de pământ în mod raţional, de aceea a şi fost luat decizia din 2007. Așa că cele peste două mii de hectare i-au revenit companiei Kvint, cunoscută pentru băuturile alcoolice pe care le produce. Pentru 99 de ani înainte, Kvint-ul va utiliza mai «raţional» aproape 1900 hectare de păşuni, 20 de hectare de plantații multianuale, peste 50 de hectare de fâşii forestiere, peste 70 de hectare de drumuri de câmp, aproape 30 de hectare de terenuri subacvatice (!).

Pe de altă parte, pentru toate problemele legate de situaţia cetăţenilor din stânga Nistrului, autorităţile de la Chişinău au un singur raspuns: soluţionarea problemei este «irealizabilă».

Înapoi, în URSS

Alexandru Postică de la Promo Lex spune că, deși în prezent situaţia este gravă, ea ar putea deveni şi mai alarmantă în timp.

«Locuitorii din stânga Nistrului au rămas la etapa URSS. Ei au avut doar drept de folosinţă asupra terenurilor. De aceea pământul a fost împărțit după voinţa autorităţilor», explică juristul Alexandru Postică, precizând că Codul Funciar al R. Moldova a fost adoptat în 1991 şi a intrat în vigoare pe întreg teritoriul R. Moldova. Conflictul a început în martie 1992. «Respectiv, aceşti oameni ar trebui să beneficieze de cote de pământ. Din cauza conflictului nu au fost făcute măsurările cadastrale şi nu a fost aplicată nicio măsură din Codul Funciar», mai explică Postică.

Potrivit juristului, dacă situaţia de conflict se va rezolva, țăranii din stânga Nistrului nu vor putea beneficia de cote după cum prevede Codul Funciar. Asta pentru că autorităţile de la Chişinău ar putea fi obligate să recunoască investiţiile făcute în regiunea transnistreană. Aceste întreprinderi vor invoca faptul că au investit sume enorme, explică Alexandru Postică. «Dacă pământul este gratuit, de ce asemenea întreprinderi precum Kvintul să nu profite de moment? Mai ales că i-au revenit nişte zone turistice. De fapt, este o luptă pentru perspectivă», argumentează Alexandru Postică. Juristul spune că, de jure, contractele încheiate între întreprinderi şi autorităţi ar putea fi contestate, dar de facto această acţiune este imposibilă. «Am putea contesta la Curtea de Apel, dar ce să facem cu această decizie?», se întreabă juristul. «Smirnov a împărţit pământurile prin măsuri dictatoriale şi nu poate fi vorba de respectarea unor proceduri», mai spune el.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. costin

  Mai multe intruniri electorale din Republica Moldova au fost dispersate de indivizi aflati in stare de ebrietate, de bolnavi scosi din ospicii sau de puscariasi eliberati conditionat in acest scop, arata surse bine informate de dincolo de Prut. Ion Negrei, purtatorul de cuvant al Partidului Liberal, a declarat ca mai multi studenti ai Academiei de Politie “Stefan cel Mare” si fosti detinuti de drept comun au incercat sa impiedice o intalnire electorala a liberalilor din satele Isacova si Seliste, raionul Orhei.

  Politia din zona este acuzata ca se implica in dezbaterile electorale. Dupa mai multe operatiuni de investigatie, politistii au arestat trei tineri beti, care voiau sa le puna intrebari liderilor liberali, dar nu li s-a permis sa intre in sala. Conform legislatiei din R. Moldova, persoanele acuzate de “huliganism nu prea grav” risca sa plateasca o amenda de pana la 100 de lei sau sa stea la arest pana la 15 zile. “Reiteram ca Ministerul Afacerilor Interne nu este implicat in jocuri politice, dar asigura ordinea publica si apara drepturile fundamentale ale omului”, se arata intr-un comunicat al Politiei. Folosirea bolnavilor psihici, a puscariasilor si chiar a cursantilor din cadrul institutiilor politiei aminteste de procedurile aplicate de Tataie si ai lui pe durata mineriadelor din 1990 de la Bucuresti. In momentul in care politistii simulau arestarea celor care intrau in Palatul Victoria, gaseau acolo numai nebuni. “Afirmatiile Partidului Liberal nu corespund adevarului si pot fi calificate drept o provocare la adresa MAI”, acuza ministerul amintit de la Chisinau. Chiar daca politistii au retinut pana la urma trei contravenienti, Petru Golban, vicecomisarul de la Orhei, a depus o sesizare la Comisia Electorala Centrala, in care acuza Partidul Liberal de “rapire de persoane si de maltratare a acestora in timpul altercatiilor”. Acelasi vicecomisar a acuzat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) de folosirea minorilor in actiunile de protest. “O persoana a fost maltratata, iar alta, urcata cu forta intr-un autoturism de catre membrii Partidului Liberal si dusa intr-o directie necunoscuta”, a afirmat Petru Bulgac, vicecomisarul de la Orhei. “Prin aceste acuzatii se urmareste sanctionarea unor partide si apoi retragerea lor din cursa electorala”, a declarat Nicolae Garbu, membru al Comisiei Electorale Centrale. Ambele partide au respins categoric toate invinuirile. Politia din Chisinau a blocat niste firme publicitare sa instaleze panouri electorale pentru PLDM. Lucratorii au fost arestati. Politistii pretindeau sa li se arate un certificat de la Directia de arhitectura si urbanism a Primariei, desi un asemenea document nu e necesar pentru publicitate electorala. Victor Rosca, secretarul general al PLDM, a fost retinut de un echipaj al politiei rutiere si escortat la Comisariatul General de Politie din Chisinau in timp ce venea de la tipografie cu materiale publicitare. Politistii au motivat ca materialele electorale erau… false si de aceea ar fi retinut masina. Avocatul Vitalie Nagacevschi, candidat al PLDM, a avertizat ca se va adresa instantei de judecata. MAI a iesit din nou la rampa printr-un comunicat de presa, promitand ca va examina minutios toate cazurile de implicare a organelor de mentinere a ordinii publice in campania electorala. “Am fost retinut de catre colaboratorii politiei rutiere si escortat la Comisariatul General de Politie. Au motivat retinerea mea ca au vrut sa verifice incarcatura de la masina in care transportam materialele electorale de la tipografie”, a explicat Victor Rosca.

  “Politicienii cocheteaza cu tinerii, dar se culca cu batranii”
  Asa a spus Vitalia Pavlicenco, fosta presedinta a liberalilor, si stie ea ce zice despre politicienii din R. Moldova, care, asemenea celor din Romania, “promoveaza tineretul”. Republica Molotov nu este planeta nebunilor. Zinaida Grecianii, sefa guvernului comunist, ne asigura ca R. Moldova nu suporta consecintele crizei datorita “unui vaccin dureros” aplicat la timp, cu ani in urma. Dar parca tot mai tare este Partidul Moldova Unita, care le promite alegatorilor “excluderea capitalismului salbatic, parteneriat strategic cu Ucraina, Rusia si Belarus, preturi mici pentru pensionari, presedinte este Ana Tcaci si ocupa locul intai pe liste. Mai multi basarabeni care manifestau pasnic prin Chisinau pentru respectarea drepturilor omului au fost batuti bestial de niste mascati sub privirile politistilor.

  Vine Serghei Lavrov la Chisinau
  Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, vine la Chisinau in perioada 23-24 februarie pentru a-l sustine pe acelasi Voronin, pe care vrea sa-l impace cu Igor Smirnov. “Rusia isi mentine pozitia ca Tiraspolul si Chisinaul urmeaza sa negocieze de pe pozitii egale”, a spus A. Nesterenco, reprezentantul lui Lavrov. Un ideal fixat de Rusia inca dinaintea razboiului din 1992.

  „Dorin Chirtoaca este un Garri Potter“ la Primarie
  Voronin s-a dus la Ceadir-Lunga, printre gagauzi, si acolo tot pe Dorin Chirtoaca l-a injurat ruseste, mai dihai ca la usa militiei. “Vreti sa-l aduceti aici pe acest Garri Potter de la primaria din Chisinau?”, s-a zburlit Voronin la gagauzi. Dupa care le-a explicat de ce nu trebuie sa voteze “cu debili ca si Chirtoaca”. Iar daca ii vor vota pe comunisti, va curge miere si lapte de la Moscova. “Scrieti tot ce doriti si dati-mi toate cererile voastre. Scrieti! Sa fim cinstiti: asta este o intelegere preelectorala”, i-a indemnat generalul de militie pe gagauzi. O afacere uriasa a clanului Voronin este controlata de Oleg si de compania SEABECO, proprietatea lui Boris Birstein, care nu e gagauz defel. Oleg i-a suflat aceasta afacere lui Chiril Lucinschi, feciorul presedintelui Petru Lucinschi. Ca asa e printre comunisti. Birstein si Oleg Voronin au obtinut zeci de milioane de euro din afacerile cu pasapoarte.

 2. costin

  Voronin si-a facut datoria fata de Rusia. El sustine ca romanii nu vor unirea
  25-02-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  „Financial Times“: Medvedev va fi arestat, iar Sarah Palin ajunge presedintele SUA
  Polonia vrea bani pentru intretinerea lagarului de la Auschwitz
  Portocalele au inghetat. Basescu nu se mai duce la Kiev

  Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, a venit ieri la Chisinau, unde s-a intretinut cu premierul Zinaida Grecianii si cu presedintele Vladimir Voronin. Ministrul rus a lansat deschis sprijinul Moscovei pentru generalul de militie si pentru bolsevicii lui. Motivul? Principala formatiune de opozitie, care are cele mai mari sanse sa se masoare cu urmasii lui Vladimir Ilici Lenin, este Partidul Liberal, coordonat de Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. Cu diferenta ca Partidul Liberal “este pro-roman”, iar o asemenea orientare cade greu la lingurica tarului de la Kremlin.

  Ziarul “Kommersant” de la Moscova arata ca vizita lui Lavrov la Chisinau indica un singur lucru: la alegerile din 5 aprilie, Rusia va fi de partea lui Voronin, care nu este simpatizat de Kremlin, dar Federatia nu are alternativa si a ales “raul cel mic”. Pentru populatia din Basarabia – romani, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari – comunistii raman cea mai retrograda conducere antieuropeana si antiromaneasca. Daca Moscova il sustine pe Voronin, nu inseamna ca vrea binele rusilor din Basarabia. Multi etnici rusi doresc unirea cu Romania si, indirect, aderarea la Uniunea Europeana, fiindca inteleg mai bine decat multi romani de-acolo mersul inexorabil al istoriei.

  Spre un nou acord cu Tiraspolul

  “R. Moldova are o economie deschisa si integrata in procesele regionale. De aceea, in calitate de presedinte prin rotatie al Comunitatii Statelor Independente pe durata anului 2009, va opta pentru eliminarea barierelor artificiale in circulatia marfurilor si a cetatenilor, in vederea unei mai stranse integrari a CSI”, a declarat tovarasa Zinaida Grecianii. Ministrul rus i-a aratat si momeala: “Impartasesc optimismul dumneavoastra in privinta relatiilor bilaterale, iar dupa deciziile politice ale celor doi presedinti a fost impulsionata si solutionarea mai multor probleme bilaterale. Astfel, vinurile moldovenesti isi recapata pozitia pe piata rusa si detin in prezent o cota de circa 11%”, a spus Lavrov. Si fiindca nu era suficienta presiune ruseasca in Basarabia, la Chisinau s-a deschis Centrul cultural rus pentru “aprofundarea cooperarii in sfera umanitara”. Lavrov si-a propus sa coaca o intalnire dintre Voronin, Medvedev si clona lui Lenin de la Tiraspol pentru semnarea unui acord care sa pacifice Transnistria pana la 5 aprilie. “Nu exclud ca va fi necesara o intrevedere in format trilateral. Este esential ca un asemenea contact sa contribuie la coordonarea principiilor si directiei de activitate in viitor, inclusiv in formatul 5+2”, a spus Lavrov, dupa ce a precizat ca Rusia prefera sa rezolve singura diferendul cu alde Voronin si Smirnov. Deci fara UE si SUA, iar de Romania nici vorba, desi majoritatea locuitorilor sunt etnici romani, inclusiv in Transnistria. Chiar daca isi spun “moldovani”, de frica sau din ignoranta. Ce s-ar intampla daca rusii, iar nu romanii, ar forma acolo majoritatea etnica. Moscova are trupe de ocupatie in R. Moldova si de aceea nu mai este credibila in eforturile europene de normalizare a regiunii. Kremlinul supervizeaza hegemonia unei minoritati rusesti in Transnistria, care terorizeaza majoritatea populatiei, fapt unic pe continent. Face imposibila derularea proceselor democratice pe teritoriul unui stat recunoscut de ONU, de SUA si de UE. Optiunea deschisa a Kremlinului va determina Romania sa actioneze mai intens la Bruxelles spre a convinge ca Uniunea Europeana si NATO au interese strategice in regiune. In anul 2005, Rusia a sustinut Blocul Moldova Democrata, condus de Serafim Urechean. Cum Urechean nu iese in fata din plutonul Opozitiei, Kremlinul l-a luat iar in carca pe Voronin. Pe 12 februarie, Lavrov l-a primit la Moscova si l-a mai temperat pe Smirnov. Rusia nu vrea o republicuta independenta in Transnistria, cat timp poate tine in sah toata Basarabia romaneasca, dar si Romania.

  Lavrov i-a daruit arhiva lui Cantemir

  Intr-un interviu acordat postului de radio “Eho Moskvi” (Ecolul Moscovei), Vladimir Voronin a spus ca unirea este imposibila. Mai ales dupa aderarea la UE, acest proces este ireal. El sustine ca discutiile despre unire au incetat in ambele state romanesti. Pretinde ca nu este nici romanofil, nici romanofob, dar a amenintat ca devine “fob” cand interesele republicii sunt afectate. Lavrov si Voronin au stat la cisla intre patru ochi vreo ora, dupa care i-au chemat si pe ceilalti berbeci din delegatii.
  Cu prilejul Anului dinastiei Cantemirestilor, marcat in 2008, Lavrov i-a transmis lui Voronin materiale de arhiva despre creatia si activitatea lui Dimitrie si Antioh Cantemir. Voronin a mentionat semnificatia deosebita a acestei donatii oferite Republicii Molotov in 2009, cand se sarbatoresc 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc. Noi stiam ca Dimitrie Cantemir apartine tuturor romanilor, nu doar Chisinaului, oras care nu era pe-atunci capitala Moldovei istorice. Ministrul rus intretine astfel diversiunea stalinista a moldovenismului gregar dincolo de Prut, iar Bucurestiul tace. Sau poate nu stim noi… Cu acelasi prilej, s-a semnat un acord pentru continuarea rusificarii presei audio-vizuale din Basarabia. Tot ca ajutor umanitar.

  Mircea Druc: “Unirea este inevitabila!”

  In replica, Mircea Druc, primul premier necomunist si anticomunist de la Chisinau, a spus ca “romanii nu mai vor poate unirea cu Basarabia din cauza ca acolo de opt ani conduc bolsevicii. Ziaristii rusi sunt mult mai realisti cand spun ca unirea romanilor este inevitabila. Eu cred in continuare in acest ideal fiindca este singurul real pentru toti romanii. N-are rost sa facem teste sociologice pentru o problema ce vizeaza trecutul si destinul tuturor romanilor.” Intr-adevar, daca Helmut Kohl ar fi supus reintregirea nationala la votul poporului, cum pretind unii bolsevici, Germania era si astazi dezmembrata. Nu pot sa nu remarc postarea unui forumist basarabean de pe agentia Unimedia: “Normala tara, normal popor/ eu pot sa mor de-atata dor/ moscalul va zambi ‘’prieteneste’’/ iar noi ne vom uri tot romaneste”. Pacat, desi exista semnale ca “tara se misca”…

  Vlad Filat: “Incetati intimidarea conationalilor nostri!”

  O ampla demonstratie a organizat duminica la Chisinau Partidul Democrat Liberal, coordonat de Vlad Filat. Peste 20.000 de basarabeni au cerut dreptul la vot pentru toti cetatenii, inclusiv pentru cei care au plecat la munca in tarile occidentale. “Cerem institutiilor statului sa inceteze intimidarea si amenintarea conationalilor nostri din strainatate, care au protestat fata de refuzul autoritatilor moldovene de a deschide sectii de votare suplimentare peste hotare”, a spus Vlad Filat. Peste un milion de basarabeni au plecat la munca din disperare, iar acum cer dreptul la vot pentru a inlatura ciuma rosie. Manifestatii au avut loc in acest sens chiar si in Irlanda. Miscarea Actiunea Europeana si-a lansat candidatii la Soroca, unde a cerut despagubiri din partea Rusiei la iesirea din CSI si aderarea la UE si la NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *