Omul caută locul în care ar rezona cu universul

La vârsta de şapte ani a compus prima piesă muzicală, iar în prezent scrie muzică atât pentru interpreţii din R. Moldova, cât şi de peste hotare. Recunoaşte că inspiraţia este „un fenomen efemer şi enigmatic”, iar onorariul este „una din roadele pe care le culege un compozitor în urma activităţii sale intelectuale”. Mărturiseşte că colaborarea cu Grigore Vieru a fost una decisivă pentru formarea sa.

Elias Tadevs (pseudonim artistic al muzicianului Ilie Gorincioi) este cunoscut în rândul muzicienilor din R. Moldova, dar şi din România ca un compozitor şi producător de excepţie. A parcurs un drum lung până a ajuns aici, dar recunoaşte că mai are de străbătut cale lungă şi nu se va opri la cele realizate.

Inspiraţia este un fenomen efemer şi enigmatic

Deşi a absolvit Facultatea de Drept, setea pentru artă, pentru muzică, l-a determinat să-şi aleagă destinul. Nu regretă, pentru că astfel îşi poate împărtăşi sentimentele cu publicul său. Nu regretă, pentru că, deşi e o muncă enormă, e ceea ce-i place şi ceea ce vrea să facă. Prima încercare de a compune a făcut-o la vârsta de şapte ani. „Erau 4 măsuri. O melodie simplă, pe care am scris-o pe nişte versuri despre mama. Însă, lucrări serioase şi complexe am început să compun la vârsta de 14 ani”, îşi aminteşte compozitorul. Acum, este autorul a peste 100 de melodii şi tot atâtea orchestraţii, a produs 7 albume de diferite stiluri.

Raţiunea umană nu poate explica procesul creaţiei în sine. Elias mărturiseşte că nu trebuie să aibă o anumită stare ca să compună muzică, iar uneori chiar şi versuri: „Pentru mine, inspiraţia este un fenomen efemer şi enigmatic. Cineva de sus face aceasta, iar noi, oamenii de creaţie, fiind sensibili la tot ce ne înconjoară, absorbim aceste unde şi începem să rezonăm”. Un lucru rămâne cert – orice creaţie este însoţită de cele mai diverse sentimente: euforie, fericire, chinuri, lacrimi. În prezent, munceşte la un album de muzică instrumentală pentru naistul Constantin Moscovici, iar la începutul lunii decembrie a fost lansat albumul formaţiei “Human Place”.

Colaborarea cu Grigore Vieru – decisivă

Elias Tadevs este şi cel care a colaborat cu poetul Grigore Vieru pentru a scrie “Imnul Neamului”. “A fost o perioadă frumoasă şi decisivă pentru mine, deoarece el a fost primul maestru, de o aşa valoare, care a vorbit sincer despre muzica mea”. La prima lor întâlnire, tânărul compozitor îi lăsase un CD, cu o piesă la care ţinea într-un mod deosebit, rugând poetul să scrie “un text veşnic”. „Da, a fost o îndrăzneală mare din partea unui tânăr de 20 de ani să ceară aşa ceva unui Geniu, dar am facut-o”, mărturiseşte Elias. După trei zile, la telefon, Grigore Vieru l-a anunţat că va scrie textul, pentru că muzica pe care a ascultat-o este genială. Aşa s-a născut piesa “De două mii de ani trăim”,  un imn dedicat neamului românesc.

Suntem alintaţi de Dumnezeu

Această piesă a fost interpretată de mai mulţi muzicieni, autorul însă consideră că ea nici azi nu are o versiune finală, fiind în aşteptarea „interpretării pe care o merită”. Deşi acum se află acasă, adică în R. Moldova, şi spune că e fericit să fie aici, i se pare ceva obişnuit ca talentele de la noi să tindă să plece peste hotare. „Când talentul şi tendinţa spre autorealizare prevalează necesităţile materiale, oamenii caută locul unde să rezoneze cu universul. Suntem alintaţi de Dumnezeu ca să avem multe persoane al căror talent depăşeşte cu mult hotarele R. Moldova”. Talentul nu trebuie să aibă hotare. Drept dovadă a acestei afirmaţii, Elias lucrează la un proiect internaţional împreună cu interpreta Corina Cuniuc, proiect care va cuprinde piese în format muzică pop pentru Marea Britanie.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Crainicul

  Crezul poetului martir Grigore Vieru
  omorât de teroristii ocupanti:
  —————————————-
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *