Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Filme din entuziasm

Filme din entuziasm

Cel mai utopic cineast, după cum el însuşi îşi spune, fondatorul ALTFilm, care a adus “Anim’est” doi ani la rând în R. Moldova, Dumitru Marian, este printre puţinii care încearcă  să reanimeze cinematografia din R. Moldova. Cu simţul umorului prezent şi cu noi idei ce aşteaptă să fie realizate, el totuşi priveşte sceptic viitorul. Dumitru recunoaşte că încearcă să viseze mai puţin, deşi mai are speranţe în mai bine.

Dumitru Marian este cunoscut în rândul cineaştilor şi în mass-media drept un profesionist de excepţie. Până a ajuns producător, a parcurs un drum lung, fiind în căutarea eului propriu şi a artei cinematografice, de care nu mai vrea să se despartă din momentul în care s-au întâlnit.

Ne-am întâlnit şi am rămas împreună

După facultatea de inginerie electronică, Dumitru Marian a practicat mai multe job-uri, încercând să se convingă “de faptul că un om perseverent (cum tind să mă cred) poate face orice job şi poate primi satisfacţie de la orice muncă”. Dar, se plictisea foarte repede, până a început să lucreze editor video într-un departament de ştiri. Apoi, a fost mai simplu, intrase în lumea media, unde visa din copilărie să ajungă, iar “aici poţi să faci tot ce vrei, dacă ştii ce vrei”, spune Dumitru. În 2004, a făcut voluntariat la “Cronograf”, traducând şi dublând cam toate filmele din festival, iar, după festival, a fost angajat la OWH pe post de editor. În 2008, a plecat de la OWH şi a fondat “ALTFilm”. Aici, “am început să cred că pot să reanimez cinematografia din Moldova. Încă mai cred”, mărturiseşte producătorul.

Până acum, recunoaşte că cel mai mare obstacol a fost birocraţia, lipsa de coerenţă a politicilor culturale, lipsa dorinţei de a mişca lucrurile. În rest, ne asigură că, în Moldova, e mult de lucru, ceea ce-i permite să nu se plictisească. Mai ales nu-i lasă timp de plictiseală cea mai mare pasiune – arta cinematografică, cea care, potrivit lui Dumitru Marian, l-a ales: “Nu eu am ales-o. Aşa s-a întâmplat. Ne-am întâlnit şi am rămas împreună. Uneori ne certăm, mai mult ea cu mine, dar a doua zi ne trezim şi ne bucurăm că ne avem unul pe altul. Chiar îmi place de ea, dar nu ştiu de ce ea m-a ales. Probabil, nu a găsit pe cineva mai bun, atunci când eu îmi căutam o pasiune”.

Producătorul ALTFilm recunoate că cinematografia în R. Moldova stagnează de vreo 20 de ani. Cinematografia, ca şi întreaga artă, înseamnă un sistem complex de educaţie cinematografică, finanţare, producţie şi distribuţie. Aceasta, în toată lumea, este subvenţionată de stat, iar, la noi, “se fac filme pe entuziasm. Există câţiva oameni care învaţă pe dibuite, produc fără bani şi îşi prezintă filmele prietenilor şi rudelor. Cinematografia, arta, dar şi cultura în general, la noi, în R. Moldova, sunt percepute ca un domeniu risipitor, în timp ce, în restul lumii, ca un produs de consum, valoare nematerială, dar la fel de importantă pentru calitatea vieţii”, explică Dumitru Marian.

Cinematografia, un domeniu risipitor

În 2012, ALTFilm a organizat, pentru al doilea an consecutiv, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie “Anim’est”, de data aceasta introducând şi două secţiuni noi: Minimest – filme pentru copii şi Prezentarea studiourilor din R. Moldova, unde au participat trei studiouri şi un animator independent. Reacţiile pozitive, după evenimentul din 2011, i-au încurajat pe organizatori să aducă acest festival şi în anul curent. Şi-ar dori s-o facă şi anul viitor, dar e nevoie de finanţare, ceea ce e greu de realizat. Dumitru spune că, deşi încearcă să viseze mai puţin, continuă să spere că, “în timp, se vor trezi cei care ar trebui să stea treji şi care mănâncă 248 mln. de lei pe an – Ministerul Culturii”, iar atunci vor exista mai multe posibilităţi de realizare a evenimentelor, va apărea concurenţa, va creşte calitatea, vom deveni atractivi şi pentru alte evenimente de anvergură, precum “Anim’est-ul”. Deocamdată, satisfaţia echipei e pur spirituală.

Olga BULAT