Maternitatea penală din Ialoveni: nou-născuţi invalizi în serie

Nicoleta are nouă ani, dar nu merge la şcoală, nu vorbeşte şi nu-şi poate ţine fraţii de mână, Vlăduţ şi Teo au câte trei ani, iar copilăria lor de până acum a însemnat pereţii albi ai spitalelor, Maria are doi ani şi încă nu a rostit niciodată cuvântul mama. Aceşti copii vin din patru familii care zi de zi luptă pentru o viaţă cu mai puţină durere. Toţi s-au născut la Maternitatea din or. Ialoveni, iar părinţii cred că anume greşelile medicilor de acolo ar fi cauza pentru care copiii lor, din primele clipe de viaţă, au primit grad sever de invaliditate. Aceşti părinţi nu-şi doresc decât lucruri fireşti, ca justiţia să investigheze corect acţiunile medicilor, iar celor care comit abuzuri – să le fie interzis să mai activeze în domeniu. Totodată, statul ar trebui să ofere sprijin acestor familii. De partea cealaltă, medicii susţin că naşteri problematice se întâmplă în toată lumea şi nu ar fi vina lor. Între timp, procurorii au deschis cauze penale în toate aceste cazuri, iar Ministerul Sănătăţii, deşi mamele nu şi-au retras semnăturile de pe vreo plângere, susţine că acestea au renunţat la orice pretenţii.

Natalia deschide uşa, purtând în braţe o minune cu păr blond şi hăinuţe roz, Radu îşi sărută pe frunte cele mai dragi fiinţe din viaţa sa, soţia şi fiica. Nu e o idilă de domiciliu a unei familii fericite, e uşa spitalului, unde de mai bine de doi ani părinţii sunt nevoiţi să meargă pentru investigaţii medicale, timp în care micuţa Maria nu a rostit niciun cuvânt, nu a făcut niciun pas. Părinţi aduc zi de zi la spital dragoste infinită, grijă, răbdare şi bani, atât de necesari pentru a asigura fetiţei tratamentul indispensabil.

„O să-şi revină mai târziu”

Radu se arată convins să lupte pentru ca Maria să aibă o copilărie fericită

15 aprilie 2015 a devenit ziua care a împărţit viaţa familiei Clichici în „până” şi „după”. Un ”după” aşteptat cu drag, care le-a adus doar o luptă contra timp cu diagnozele dureroase, cu sistemul medical şi cu indiferenţa omenească. Radu Clichici reconstruieşte istoria de acum doi ani în detalii. Sarcina soţiei a decurs normal, dar la naştere au apărut unele probleme, spune Radu, care consideră că medicul de gardă de la Maternitatea Ialoveni, Maria Lozovanu, nu ar fi acordat asistenţa medicală necesară, iar drept rezultat copilul a suferit o asfixie perinatală. „La un moment dat, medicul a ieşit din sala de naşteri în stare de şoc. Peste 40 de min. copilul s-a născut fără niciun semn de viaţă. La întrebările mele mi s-a răspuns că mama a avut o viroză pe perioada sarcinii, respectiv apele au fost murdare, iar copilul le-a înghiţit, de aceea se află în stare de somnolenţă şi o să-şi revină mai târziu”, povesteşte Radu. Doar că a doua zi dimineaţa, copilul a avut o primă convulsie şi s-a învineţit, iar părinţii au solicitat intervenţia AVIASAN-ului pentru a fi transferaţi la Institutul Mamei şi Copilului. Acolo cineva dintre medici le-a spus că fetiţa a fost traumatizată la naştere, dar acest fapt nu a fost indicat în actele medicale ale copilului. După reanimare, Maria a fost internată în Secţia de psihoneurologie a nou-născuţilor, unde s-a aflat trei luni, într-o stare permanentă de somnolenţă. Fetiţa a fost supusă mai multor investigaţii şi tratamente, susţine Radu, fără ca părinţii să ştie care este problema micuţei şi când a apărut. „La un anumit moment făceam un tratament împotriva hepatitei”, spune tatăl Mariei. După externare, Maria a început să facă, din nou, convulsii, iar medicii le-au recomandat părinţilor să meargă la tratament peste hotare, deoarece în Chişinău nu pot să-i ajute. Natalia şi Radu au mers la o clinică din F. Rusă, iar prima întrebare a medicilor de acolo a fost: „Cine v-a permis să plecaţi din ţară cu copilul într-o stare atât de gravă?”. În Rusia au primit tratament, iar Maria a început să-şi revină, să doarmă bine şi să nu aibă convulsii. Când au revenit în ţară, părinţii au adresat o petiţie Ministerului Sănătăţii, anexând şi o concluzie a specialiştilor ruşi care denotă că diagnoza ar însemna o traumă la naştere, doar că Ministerul Sănătăţii (MS) a declarat că nu recunoaşte expertiza unui stat străin. Instituţia a dispus formarea unei Comisii care să investigheze cazul. La un an de atunci, timp în care familia a făcut cinci investigaţii la Institutul Mamei şi Copilului, o concluzie finală încă nu este, dar expertiza specialiştilor arată că fetiţa nu are o problemă genetică. Acum familia tratează copilul în conformitate cu tratamentul stabilit la Moscova.

Patru familii vor să vorbească

Suferinţa Mariei l-a făcut pe Radu să lupte. În cazul lor deja a fost demarată o cauză penală pe numele medicului Maria Lozovanu, privind „încălcărea din neglijenţă a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale, care au cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale şi a sănătăţii”. Acum urmează efectuarea unei expertize complexe, dar Raportul de expertiză medico-legală arată că „complicaţiile de mai departe la copil au fost rezultatul hipoxiei grave la naştere şi măsurilor incomplete de resuscitare şi reanimare”.

Radu a decis să mediatizeze cazul, astfel a găsit alte câteva familii ai căror copii, potrivit părinţilor, au avut de suferit, la fel, în maternitatea din Ialoveni. Familia Clichici susţine că este vorba de aproximativ 20 de familii. Cinci dintre ele au semnat o plângere comună, scrisă de Radu Clichici, în care cer ca Ministerul Sănătăţii şi Procuratura să investigheze fiecare istorie separat. În toate cazurile au fost deschise cauze penale. La rândul său, MS le-a răspuns mamelor că ele însele ar fi solicitat retragerea semnăturilor pe motiv că au fost scrise de Radu Clichici. Asta, în timp ce doar o mamă a renunţat la pretenţii, după un dialog cu medicii. Patru familii au acceptat să vorbească despre problemele lor.

„Când am întrebat ce-i cu copilul mi s-a spus: ai fost alintată!”

După ce a născut-o pe Nicoleta, Diana spune că nu avea putere de a merge prin instanțe

„S-a întâmplat cu nouă ani în urmă, într-o zi de vineri”, îşi aduce aminte Diana ziua în care a adus-o pe lume pe Nicoleta. Avea 20 de ani, sarcina a decurs bine, şi nu-şi putea închipui nici în cel mai negru vis că viaţa ei se va transforma complet după naşterea primului copil. Când a intrat în travaliu la maternitate, s-a pomenit supusă examenului medical din cinci în cinci minute, i se administrau soluţii în venă şi pastile pentru a declanşa naşterea, iar ea simţea că ceva nu este bine, văzând îngrijorarea de pe faţa medicilor. În sala de naştere s-au adunat toţi medicii, şapte la număr. De gardă în acea zi era medicul Maria Lozovanu, dar nu a putut nicidecum descifra ce a fost scris în cartela medicală despre modul de desfăşurare a naşterii.

„De la şapte dimineaţa până la şase seara ar fi reuşit să mă transfere la Chişinău, dacă au văzut că ceva nu este bine. Dar, Nina Vasilievna (Nina Duracov – n.r.) a decis că nu este cazul, a tras copilul din uter şi a apucat capul acestuia cu forcepsul. Doar că nu a apucat corect. Chiar şi acum, Nicoleta are în ambele părţi ale capului două semne de la forceps, pentru că a fost fracturat craniul. În acel loc nu creşte păr. Trauma a fost mai gravă în partea dreaptă, sângele a nimerit în creier şi s-a format un hematom. Fetiţa nu a plâns deloc. Când am întrebat ce-i cu copilul, mi s-a spus: ai fost alintată! Probabil că altă explicaţie nu aveau”, îşi aminteşte Diana. Veştile triste au venit mai târziu. „Examenele au arătat că este afectat grav creierul, adică are multe ”găuri” cu lichid, aşa ne-au explicat. Primul an am stat doar prin spitale. Diagnoza este de paralizie cerebrală infantilă cu retard psihomotor sever rezistent la tratament. De nouă ani nu există nicio schimbare, nici spre bine, nici spre rău”, explică mama, care îşi ţine în braţe fiica cu multă dragoste. Nicoleta arată fizic nu mai mare de patru-cinci ani, nu poate merge, nu vorbeşte şi nu mănâncă singură, de aceea are nevoie permanent de grijă şi supraveghere.

Despre cei 9 ani în care a stat numai în casă cu Nicoleta, Diana nu poate vorbi fără lacrimi. Are alături soţul, părinţi care o ajută. Diana a mai născut după aceasta doi copii perfect sănătoşi, un băiat de şapte ani şi mezina, care a venit în familia Botnaru acum nouă luni, dar femeia nu a mai călcat niciodată pragul Maternităţii din Ialoveni.

Teodor era vineţiu la culoare, dar avea puls

De când s-a născut Teo, Anastasia aproape că nu are posibilitatea să iasă din casă

La 24 ianuarie 2017, Teodor a împlinit trei anişori. Sunt cei mai grei, dar şi cei mai frumoşi ani, povesteşte mama acestuia, Anastasia. Chiar dacă Teo nu poate vorbi, nu merge şi nici nu mânâncă singur, la fel ca alţi copii de vârsta sa, părinţii au organizat, ca de fiecare dată, o zi specială pentru el, cu baloane, dulciuri şi mulţi prieteni, pentru că părinţii, Dumitru şi Anastasia, cred că fiul lor trebuie să trăiască o copilărie fericită. Povestea dramatică a lui Teo începe în aceeaşi Maternitate din Ialoveni, în ziua când de gardă era Maria Lozovanu. Anastasia a născut pe cale naturală, cu replica „eşti tânără, ai să naşti singură”, chiar dacă a preîntâmpinat medicii că pruncul are cordonul ombilical în jurul gâtului, iar ea, unele probleme de rinichi. „La un moment dat am rămas singură în sală. Moaşa mi-a spus că se vede căpşorul şi a alergat după medici. Atunci s-a întâmplat asfixia, deoarece copilul era cu cordonul ombilical în jurul gâtului. Medicul a venit doar şi m-a apăsat uşor pe burtă. Să fi venit puţin mai devreme, avea să fie totul bine”, povesteşte Anastasia, care spune că Teodor, la naştere, nu a scos niciun ţipăt, era vineţiu la culoare, deşi avea puls. Ea susţine că balonul cu oxigen din sala de naştere era gol, medicii nu aveau la îndemână o mască de oxigen, iar unicele măsuri întreprinse, pe care le-a văzut, au fost bătăi la fund şi la spate, masaj la picioare şi apa caldă. „Mai târziu au adus o pompă cu oxigen. Dar cine cunoaşte medicina, ştie că în cinci minute, dacă nu sunt aplicate măsuri de resuscitare, creierul are de suferit şi se întâmplă ceea ce s-a întâmplat cu copilul meu”, constată Anastasia.

„Ştiţi, atunci am lăsat în voia Domnului, din cauza greutăţii şi suferinţei prin care treceam. Nu suntem oameni care vrem să facem rău, dar am făcut rău că nu ne-am adresat la organele competente. Poate nu erau traumaţi atâţia copii”, regretă mama.

Fieare zi pentru Teodor înseamnă durere. El nu-şi poate mişca picioarele, iar corpul său, coloana sa vertebrală continuă să se deformeze. Este alimentat direct în stomac prin intermediul unei gastrostome, iar alimentaţia specială, scutecele şi medicamentele costă peste o sută de mii de lei pe an, la care statul nu contribuie. După zeci de refuzuri privind ajutorul solicitat din partea statului, familia Caşcaval se gândeşte să plece în Itlaia, acolo unde există un centru de reabilitare specializat.

„Credeţi că noi nu plângem?”

„Eu nu-i doresc rău acestei doamne. Sincer. Eu deja mai mult am suferit la Chişinău din cauza medicilor. Nu mai ţin minte câte luni avea copilul, m-a sunat şi m-a întrebat care este situaţia. Mi-a spus că pune lumânări la biserică pentru el. Ştiţi, eu am iertat-o. Eu de mult am iertat-o, dar aş fi vrut să-şi dea demisia, să fie şi ea liniştită. Credeţi că mă bucăr să fac acum probleme, nu anume ei, dar întregului spital?”, povesteşte Anastasia, iar sub inima ei se zbate încă o inimă, care îi dă putere şi speranţă să meargă mai departe. Familia a decis că vor merge la o clinică privată pentru cea de-a doua naştere.

„M-au întrebat de ce m-am plâns că copilul a fost traumatizat la naştere”

După o noapte de dureri, timp în care medicul i-a dat asigurări că va naşte abia a doua zi, la ora şase dimineaţa Mihaela a adus pe lume un băieţel. „Abia cu o jumătate de oră înainte de a naşte, când şi-au dat seama de starea mea, mi-au spus că vor face cezariană, fără a mă pregăti. Eu m-am chinuit singură însă, am născut natural”, susţine Mihaela Cotun din s. Malcoci, r. Ialoveni, care afirmă că medicul Oleg Leancă ştia despre faptul că bebeluşul avea cordonul înfăşurat în jurul gâtului. După, copilul a fost transferat la Institutul Mamei şi Copilului. „Mi s-a spus pe urmă că trebuia să mi se facă cezariană din primele minute de travaliu”, constată cu regret Mihaela şi enunţă doar o parte din diagnoza lui Vlăduţ: paralizie cerebrală infantilă, cu edem cerebral şi epilepsie simptomatică. Copilul are trei anişori, dar medicii îl compară, după nivelul de dezvoltare, cu unul de două-trei luni. Vlăduţ nu stă aşezat, nu apucă, nu mănâncă singurel şi necesită recuperare. Părinţii lui au sesizat Ministerul Sănătăţii şi Procuratura după ce au văzut cazurile celorlalte familii. Ulterior, medicul a telefonat-o. „M-a întrebat din ce cauză am scris plângerea. Am început să-i explic. El a replicat că ne-am trezit abia după trei ani: „Acum din cauza dvs trebuie să merg la procuratură, la poliţie să dau declaraţii?” Mi-a propus să ne întâlnim şi să vorbim, dar am refuzat. Mi-a mai reproşat că, în loc să-i mulţumesc că a salvat atât viaţa copilului, cât şi pe a mea, eu am pretenţii”.

„Noi ţi-am salvat copilul, iar tu scrii plângere pe noi?”

Tatiana se teme să nu fie intimidată atunci când va merge la spital cu Ion și Dumitrița

Tatiana Vutcariov din Ruseştii Noi are 19 ani, iar pe 20 iunie 2016 a născut la maternitatea din Ialoveni cel de-al doilea copil, Ionel. Mama, care face parte dintr-o familie social-vulnerabilă, recunoaşte că Ionel acum se dezvoltă normal, iar medicii spun că este complet sănătos, chiar dacă dimensiunea şi forma capului au fost afectate. Tatiana crede că a existat o problemă la naştere, de aceea, la iniţiativa lui Radu Clichici, a depus o plângere la Procuratura din Ialoveni în luna noiembrie a anului trecut. La puţin timp după ce a mers la oamenii legii, Tatiana spune că a fost chemată de medicul de familie din Ruseştii Noi la punctul medical din localitate. Acolo, susţine Tatiana, o aştepta şefa secţiei de la Maternitatea din Ialoveni, Nina Duracov, care a încercat să o convingă să retragă plângerea. „A început chiar şi să plângă şi mi-a spus: „Cum, noi te-am ajutat, ţi-am salvat copilul, iar tu scrii plângere pe noi?”. Mi-a dat o foaie şi toc, mi-a spus ce să scriu, apoi a luat foaia şi a dus-o ea la Procuratură sau Poliţie”, povesteşte Tatiana, care a mers să retragă plângerea, de frică ca să nu aibă probleme atunci când va merge cu Dumitriţa şi Ionel la controale medicale la Ialoveni.

Asta-i durerea lor, dar e şi durerea noastră

La sfârşitul anului trecut, Procuratura Ialoveni a demarat şase cauze penale pe faptul încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale de către medicii din IMSP Spitalul raional Ialoveni. Procurorul Vasile Plevan, în gestiunea căruia se află două dosare, afirmă că în toate cazurile au fost audiate persoanele bănuite şi martorii, iar acum sunt numite expertize complexe. Alte patru cauze, în care sunt vizaţi cinci medici de la Maternitate, se află la procurora Rodica Leapin. Ministerul Sănătaţii, într-un răspuns pentru ZdG, scrie că a investigat toate cazurile invocate într-o plângere comună a şase familii, iar rezultatele au fost expediate atât semnatarelor, cât şi Inspectoratului de Poliţie Ialoveni.

De la stânga la dreapta: Maria Lozovanu, medic obstetrician, Nina Duracov, șefa maternității și Mihai Cotovan, șeful IMSP SR Ialoveni

Atât şeful IMSP SR Ialoveni, Mihai Cotovan, cât şi şefa Maternităţii, Nina Duracov, şi medicul obstetrician Nina Lozovanu, pe care i-am găsit la locul de muncă, au declarat că atât timp cât are loc o anchetă condusă de oamenii legii, nu pot să se pronunţe asupra învinuirilor aduse. Medicii explică însă că întotdeauna acţionează în conformitate cu protocoalele de intervenţie şi respectând practicile internaţionale, iar faptul că uneori se nasc copii cu probleme nu este vina medicului, ci rezultatul mai multor factori.

Totodată, Mihai Cotovan se arată surprins de faptul că familiile nu au depus plângeri imediat după prestarea serviciilor medicale de către medicii spitalului, dar după ce a trecut un timp şi s-au constatat unele probleme de sănătate ale copiilor.

Referitor la aplicarea forcepsului la naştere, Mihail Cotovan spune că acesta se utilizează drept metodă de salvare, iar dacă se întâmplă afectarea perinatală a sistemului nervos central, aceasta este o consecinţă a suferinţei fetale în procesul travaliului.

Nina Duracov spune că a intervenit, conform protocolului, pentru soluţionarea de urgenţă a cazului Vutcariov: „Dumneaei (Tatiana Vutcariov – n.r) a participat şi a văzut procesul de naştere, absolut tot. Şi eu am rămas uimită de faptul că, acţionând corect, în conformitate cu toate cerinţele din partea mea, ea depune plângere”. Nina Duracov a negat faptul că ar fi mers în Ruseştii Noi pentru a o convinge pe Tatiana să renunţe la plângere.

Medicii au respins acuzaţiile pacientelor precum că balonul cu oxigen ar fi lipsit în unele cazuri. Aceştia susţin că există o conductă funcţională de oxigen disponibilă mereu în sala de naşteri. Totuşi, după ce am vizitat ambele săli de naştere, am constatat că conducta de oxigen există doar în una din ele, în cealaltă, era disponibil doar un balon mic cu oxigen.

Referitor la declaraţiile Anastasiei Caşcaval, mama lui Teodor, precum că la un moment dat medicul a ieşit din sala de naştere şi a rămas doar cu moaşa, Maria Lozovanu susţine că pe perioada monitorizării nu este obligatoriu să se afle permanent alături de pacientă.

„Medicul examinează periodic pacienta, constată care este situaţia, dacă există sau nu semne de pericol, situaţii de alertă sau factori de risc. Dacă merge totul normal, atunci este moaşa de post care monitorizează femeia în naştere. Atunci când apare o problemă, este invitat medicul”, precizează şefa Secţiei, Nina Duracov. Maria Lozovanu a negat că ar fi telefonat-o pe Anastasia pentru a întreba despre starea copilului şi a-şi cere iertare.

Mihai Cotovan spune că ar fi foarte bine dacă spitalul ar dispune de medici care ar asista fiecare pacientă care naşte, dar situaţia este alta. De serviciu sunt doi medici, iar uneori se întâmplă mai multe naşteri concomitent, urgenţe, hemoragii sau operaţii.

„În genere, naşterea este un stres, atât pentru mamă şi copil, cât şi pentru personal. Noi pornim de la o naştere fiziologică, dar putem sfârşi cu nişte complicaţii atestate în toată lumea. Cel mai mare risc profesional îl au medicii obstetricieni, de aceea, în toată lumea, medicii de categoria asta sunt asiguraţi de malpraxis, de complicaţii. Pe noi nu ne protejează nimeni. Doamne, dar nu există caz ca noi să nu vrem să se nască un copil sănătos. Eu am 39 de ani de activitate şi puteţi să vă daţi seama câte am văzut, dar slavă Domnului că au fost mai multe cazuri fericite”, susţine Maria Lozovanu.

Mihai Cotovan spune că la acest moment nu a văzut în acţiunile medicilor încălcări sau deficienţe pentru a-i suspenda din funcţie, aşa cum solicită mai mulţi pacienţi, dar că suspendarea va fi aplicată neapărat dacă organele competente vor constata că există temei.

În spital am vorbit cu Natalia și Elena, care au devenit mămici abia de o zi. Acestea au declarat că sunt satisfăcute de condițiile din maternitae și profesonalismul personalului medical. „Mă simt foarte bine. M-au ajutat mult la naștere. Foarte ușor am născut”, afirmă Elena.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Cascaval Dumitru

  Sint tatal Cascaval Dumitru ,oameni buni au fost momente cind in general in sala de nastere ramineam numai eu cu sotia p/u mult timp fara moasa si fara nimeni cind copilul era cu capul in bazin deja si cu ombelicul imprejur gitului, ce-i cu afirmatiile aceastea ne fondate si eu cu sotia sint martor ca nu aveau oxigen in balon .

 2. Cascaval Dumitru

  Si vreau sa adaug ca copilul a stat cel putin jumate de ora cu capul in bazin si se asfixia si nimeni nu facea nimic, cu toate ca ei au vazut situatia, dar se temeau sa intreprinda ceva. De ce se ascund toate astea ,De ce ?!!

 3. Lilia

  Total deacord cu acesti parinti ..iar ii inteleg perfect, stiu ce inseamna aceasta durere sa iti vezi copilul bolnav. Personal in urma cu 10 ani am adus pe lume o fetita. Medicul personal a fost Maria Dimitrevna. Copilul a fost traumat la mina dreapta..practic o avea paralizata. Insa toti EI mi-au ascuns acest fapt. Culmea a fost raspunsul medicului: ,,asa s-a nascut,,. Multi ani la rind am stat doar prin spitale facind diferite tratamente. Imi pare rau ca nu am depus la acel moment o plingere sa fie atras la raspundere penala.

 4. Efimia

  Eu am fost născută cu 28 de ani în urmă, mama a avut mari complicații au dat 14 oameni sânge… Doamna Duracov a fost una din medicii care m-a salvat pe mine și pe mama…Apoi la 21 ani am născut eu însămi o fetita, tot cu doamna Nina… Voi fi si eu medic curând… Pot sa spun ca pacienții exagerează cind cred în atotputerea medicilor.. Nu întotdeauna depinde totul de noi…Eu sint cu Nina Vasilievna și îmi pare rău de familiile care au suferit…

  • Eu nu pot sa inteleg de ce ii aparati atit pe medici? daca le dai bani se uita iar daca nu nici nu te privesc,in timp ce eu nasteam ei imi numarau banii din portmoneu,si ii imparteau,miau zis sa mai aduc inca 400 lei ca nu le ajungeau 1200

 5. Eva S.

  Eu am nascut in 2015 la maternitatea Ialoveni la medicul Nina Duracov. Si vreau sa spun ca am ramas multumita 100% !
  Vazind un comportament, urit ar fi putin zis,din partea medicilor de la maternitatea Nr 1 Chisinau,am apelat la maternitatea Ialoveni,unde am fost primita foarte bine . Dna Duracov mereu se afla linga noi,femeile care nasteam in acea zi, iar moasha a fost foarte amabila si grijulie.
  II multumesc dnei Duracov pentru o nastere usoara!
  Cu asa medici as naste in fiecare an!
  Iar copilasilor si parintilor,care au avut de suferit le doresc multa putere,rabdare si insanatosire grabnica!!!

 6. Liliana Diaconu

  Cea mai nebuna maternitate altceva nu pot zice!!!
  Am nascut cu 11 ani in urma am venit seara pe la 21.30 si toata noaptea m-am chinuit groaznic am avut cosmaruri 6 ani jumatate si acum imi reamintesc uneori nici macar nu vroiam sa nasc al doilea copil de frica . Am mers pina la ora 5 dimineatsa in genunchi si plingeam cerind ajutor respectiv nimeni nu s-a trezit macar o data sa-ma asculte sa vada daca totul e bine cu copilul toti dormeau iar eu ceream ajutor la peretii culmea a fost cind vomitind si respectiv dupa aia vroiam la viceu si nu intelegeam de ce nu am puteti iar la 5.50 a intrat in servitoarea si a stragat ca tu nasti FATA HAI! Bolnavi la cap cu totul va zic m-a luat doctorul si mia zis acus o sa nasti la care EU nu mai puteam merge va dati seama deja gata nasteam si asa si a fost am ajuns in sala de nastere si am si nascut era deja 6.15 si tot timpul asta doctorul a stat intr-o parte cu miinele sub brate🤦‍♀️ privind zimbise si zise oricum peste doi ani va intoarceti cu totii apoi as vrea sa-l intilnesc eu acum si sa-i zic ce inseamna 11 ani sa ai cosmaruri ….iar cel mai mult mia placut cind cineva s a apropiat de mine si mia zis Domnului doctor ii dai 600lei ,moasei 300 iar sanitarcii 150 asa exact suma nu mio aduc minte poate 800 doctorul nu mai stiu….dar reactia mea va inchipuiti care a fost vroiam sa -i arunc pe toti afara insa cind esti in ghiara lor dai bani ca te gindesti eiiii sa nu-i faca ceva rau copilul meu. RUSINE RUSINE am nascut peste hotare moasa a stat lipita de mine num-a lasat macar pe 2 min si desigur si monitorizata.

 7. Anonim

  Maternitatea din Ialoveni a distrus foarte multe vieți,începând cu a mamelor și finisând cu a copiilor.Nu înțeleg de ce nu se iau măsuri,de ce în continuare activează aceeași medici lipsiți de profesionalism,de ce se face teatru ieftin?
  Din păcate la noi în Republica Moldova,toți își spală mâinile altuia,dar să dai bani în vânt aiurea pe avocați și judecată,care în final să îți joace un teatru ieftin, nu prea îți arde … Dacă ar fi după mine,de mult erau închiși acești imbecili de “medici” .
  O spun cu toată durerea,că din cauză la așa “specialiști” am ajuns să depind toată viața mea de pastile și tratamente costisitoare,și plus la asta să nu am copii.
  Un mare “Mulțumesc” acestor “profesionaliști” . Să nu uitați că Dumnezeu pe toate le vede !

 8. Eu in 2000 am adus pe lume un baetel travaliu a durat 12 ore,eram foarte tinara ,miam perdut cunostinta de 7 ori,cum sa nascut copilul ajutinduma moasa si medicul cu asa numita prostire a inceput hemoragia ,miau pus ghiata si mau lasat de la 4 diminiata pina la 6:40 diminiata siau amintit ca sunt eu ca trebuiau sasi dea schimbul,ersm ghiata toata de atunci am probleme cu sanatatea,dar mai mult vreau ss spun ca doamna medic care ia pus copilului btj vaccina la nastere ia facut supradosaj iar cind copilul avea 8 luni lam operat unde medicii din Chisinau miau confirmat ca a fost supradosaj de vaccina,si miau spus sa ma adresez in judecata,dar meficul fiind din sat de la mine,si ca cu gindul ca voi mai ajunge pe mina ei,ma facut sa tac ca nu cumva sami faca rau la a doilia nastere.

 9. Luminița

  Am născut anul trecut in iulie sunt foarte mulțumită de doamna Nina Duracov am născut ușor
  Și Moasa a fost foarte bravo
  Sunt cei mai bravo
  Fetita mulțumim este sănătoasă

 10. Acesti medicii nu se gindesc la lucru ei asteapta ora cind mai repede vei naste sa vina sa ti ceara taxe cum pentru ei asa si pentru care iau ajutat.Asa cum a fost si in cazul meu la maternitatea din Balti cu Georgeta Suskova.Noi de 4 ani jumate ne luptam sa schimbam starea lui Mate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *